Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Az első teljes szavak kimondása előtt már sok-sok kommunikációs jel látható a baba részéről és 1 éves koruk körül megjelennek az első szavak. De egyáltalán mi számít szónak és beszédnek? Mikor kezdenek beszélni a babák? Ezt a témát járjuk körül ebben a bejegyzésben!

Az első jelek a kommunikációra

A gyermekünk születésétől fogva képes a kommunikációra. Gondoljunk csak bele másképp sír a kisbaba, ha éhes, vagy ha édesanyja ölelő karjába vágyik. 2 hónapos korában a síráson kívül már másmilyen hangokat is kiad és megjelenik a szociális mosoly. A gőgicséléssel és gagyogással egy sajátos nyelvvel fejezi ki a környezete felé, hogy figyeljenek rá, illetve saját hangjával is ismerkedik. Reagál az emberi beszédre, ha halkan és lágyan beszélünk hozzá megnyugszik. Az első 6 napban megmutatkozó beszédfejlődés jeleiről a Beszédfejlődése 0-6 hónapos korig bejegyzésben bővebben is olvashatsz. Ha pedig 6-12 hónapos kor között vagy érdekelt a Beszédfejlődése 6-12 hónapos korig, 1-3 éves kor között pedig a Beszédfejlődés 1-3 éves kor között poszt fog segíteni.

Mi számít szónak?

Tantaki.hu értelmezése alapján a szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek jelentése van. Szónak számít, ami önálló értelemmel rendelkezik. Például, ha a „ka” nála mindig a kakaót takarja, akkor szónak számít. De ha a „ka”-t használja a kakaó mellett, a kabátra, a kakasra és a kacsára is akkor nem számolhatjuk szónak. Erről részletesebben a Mi számít szónak? bejegyzésben olvashatsz!

Mikor kezd beszélni a gyermekem?

Ezt senki sem tudja pontosan megmondani. Azonban az első önálló szavak kimondása 12 hónapos kor körül várható. Vannak babák, akiknél már 10 hónapos korban felismerhető egy-egy rövid, mindennapos szó használata. A legtöbb gyermek 15 hónapos korban 1-2,
míg 18 hónapos korban átlagosan 3 szót mond. Két éves korban az átlagos szókincs már 200-300 szó, ekkor történik a szókincsrobbanás, amikor a gyermekünk aktív szókincs napról napra több szóval is növekedik!
 
Ahogyan nincs két egyforma gyermek, úgy ezek az időpontok is változhat a gyermekeknél, azonban vannak bizonyos kritériumok, melyek segítenek bennünket, hol kellene tartania gyermekünknek. Hazánkban az amerikai CDC publikációja alapján leírt fejlődési mérföldkövek az irányadóak. Ez alapján a legfrissebb ajánlások  24 hónapos korhoz már elvárt a szószerkezetek, vagy rövid mondatok használata!
Amennyiben gyermeked nem éri el az itt elvárt fejlődési szintet, minél előbb kérj segítséget korai fejlesztésben jártas szakembertől!

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.