Az első teljes szavak kimondása előtt már sok-sok kommunikációs jel látható a baba részéről és 1 éves koruk körül megjelennek az első szavak. De egyáltalán mi számít szónak és beszédnek? Mikor kezdenek beszélni a babák? Ezt a témát járjuk körül ebben a bejegyzésben!

Az első jelek a kommunikációra

A gyermekünk születésétől fogva képes a kommunikációra. Gondoljunk csak bele másképp sír a kisbaba, ha éhes, vagy ha édesanyja ölelő karjába vágyik. 2 hónapos korában a síráson kívül már másmilyen hangokat is kiad és megjelenik a szociális mosoly. A gőgicséléssel és gagyogással egy sajátos nyelvvel fejezi ki a környezete felé, hogy figyeljenek rá, illetve saját hangjával is ismerkedik. Reagál az emberi beszédre, ha halkan és lágyan beszélünk hozzá megnyugszik. Az első 6 napban megmutatkozó beszédfejlődés jeleiről a Beszédfejlődése 0-6 hónapos korig bejegyzésben bővebben is olvashatsz. Ha pedig 6-12 hónapos kor között vagy érdekelt a Beszédfejlődése 6-12 hónapos korig, 1-3 éves kor között pedig a Beszédfejlődés 1-3 éves kor között poszt fog segíteni.

Mi számít szónak?

Tantaki.hu értelmezése alapján a szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek jelentése van. Szónak számít, ami önálló értelemmel rendelkezik. Például, ha a „ka” nála mindig a kakaót takarja, akkor szónak számít. De ha a „ka”-t használja a kakaó mellett, a kabátra, a kakasra és a kacsára is akkor nem számolhatjuk szónak. Erről részletesebben a Mi számít szónak? bejegyzésben olvashatsz!

Mikor kezd beszélni a gyermekem?

Ezt senki sem tudja pontosan megmondani. Azonban az első önálló szavak kimondása 12 hónapos kor körül várható. Vannak babák, akiknél már 10 hónapos korban felismerhető egy-egy rövid, mindennapos szó használata. A legtöbb gyermek 15 hónapos korban 1-2,
míg 18 hónapos korban átlagosan 3 szót mond. Két éves korban az átlagos szókincs már 200-300 szó, ekkor történik a szókincsrobbanás, amikor a gyermekünk aktív szókincs napról napra több szóval is növekedik!
 
Ahogyan nincs két egyforma gyermek, úgy ezek az időpontok is változhat a gyermekeknél, azonban vannak bizonyos kritériumok, melyek segítenek bennünket, hol kellene tartania gyermekünknek. Hazánkban az amerikai CDC publikációja alapján leírt fejlődési mérföldkövek az irányadóak. Ez alapján a legfrissebb ajánlások  24 hónapos korhoz már elvárt a szószerkezetek, vagy rövid mondatok használata!
Amennyiben gyermeked nem éri el az itt elvárt fejlődési szintet, minél előbb kérj segítséget korai fejlesztésben jártas szakembertől!

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszéd és kommunikáció fejlődése átfogó mesterkurzus

A Skillo Klubban készítettem egy több mint 40 részből álló videósorozatot, melyben rengeteg hasznos infót találsz a beszédindításról és beszédindító stratégiákról! Olyan játékos tevékenységeket mutatok, melyekkel te magad a mindennapokban tudod segíteni gyermeked a minél kifejezőbb beszédben.

De nem csak ezekre kapsz segítséget a Skillo Klubban! Hónapról hónapra 1-1 téma kerül górcső alá, megosztjuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat, mellyel építjük a közösségünket és tanulunk egymástól!

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!