fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Mire pont bediliznénk attól, hogy folyton úgy tűnik, magunkban beszélünk, végre a hat hónapos babánk észrevehetően szótagok és hangsúlyos hangok sokaságával kezd reagálni a monológunkra.

Ekkor már a magyar nyelvre jellemző hangokat használja, sőt szótagokat fűz egymás után: ma-ma-ma-ma-ma, nya-nya-nya-nya, pa-pa-pa-pa, stb. Ezt a kommunikációt már gagyogásnak nevezzük.

 

És érthető, hogy majd megzabáljuk örömünkben, mert mihelyst meghalljuk a fenti három szótagsor egyikét, felkiáltunk, hogy “hát persze, hogy itt van a mama”/ a papa,/ anya, /vagy apa – melyik családban hogyan osztják a szerepeket.

Pedig az első próbálkozások még nem tudatos szavak, csak a nyelvünkben gyakran előforduló, és könnyen kiejthető szótagsorok.

Mivel a ga-ga-ga-ra nem reagálunk ilyen heves lelkesedéssel, nyilván a ma-ma-ma választódik ki, és legközelebb is minden igyekezetével azon lesz a drága, hogy ezt a kedves hangsort varázsolja elő. Így lesz az első szava a mama, anya, papa, apa, kinek mi.

Jelzem, nem feltétlenül ezek közül választódik ki az első szó. Bennünket Mesi igencsak meglepett, amikor 9 hónaposan rámutatott egy nagy hegyre, és azt mondta: Tihanyi apátság. Kristálytisztán, ahogy azt kell. 🙂 És naná, hogy tényleg a Tihanyi apátság volt!

A beszéd melyik területe indul hangsúlyos fejlődésnek 6-12 hónapos kor között?

9

A baba 6 hónapos kora után már egyre többet ért a beszédünkből.

9

Természetesen a beszéd észlelése is folyamatosan fejlődik eközben, tehát a mondókázást, és az éneklést abba ne hagyjuk! Erre azért van nagy szükség, mert az éneklés és mondókázás közben önkéntelenül lassul a beszédtempónk, és ez nagy segítség ebben az életkorban!

9

Mivel a nagymozgások fejlődése is igen aktív szakaszba lépett ezekben a hónapokban, igencsak hasznosak a mozgással kísért mondókák.

Mi mindent tud már a baba?

9

Az első dolgok egyike, amit megtanul, a tiltás, amit elég nagy átéléssel ad majd elő.

9

Egy éves kora előtt meg szokták tanulni a nevüket. Nyilván, ha valami hosszú, vagy bonyolult hangzású nevet adtunk neki, akkor azért természetes a késedelem. Gerzsonkák most egy kicsit hátrányban…

9

Már megmutatja a szemét, a lábát, a hasát, és szinte bármelyik testrészét, amit megtanítunk neki.

9

Sok kisbaba akár a könyvek lapjain is megmutat bizonyos dolgokat, főleg azokat, melyekkel rendszeresen találkozik is.  Pl. ha van cicátok, akkor a cicát a könyvben lévő képen is felismeri.

9

Egyre ügyesebb a szájmozgások terén is, például a kisfiúk ilyenkor gyönyörűen tudnak már berregni. Sajnos simán lehet, hogy később problémája adódhat az “R” hanggal. 🙁

9

Érdemes kísérletezni a szívószál használatával, a gyertya elfújásával is. Ez utóbbi nálunk valamiért a családi hagyomány része – egyedül kell elfújnia a szülinapi gyertyát. Volt olyan gyerekem, akinél komolyan aggódtam, mi lesz, mert egyszerűen nem tudott célzottan fújni, de képzeljétek, a végső hajrában megtanulta! (persze nem kell kardodba dőlni, ha nem jön össze)

Mikor van szükség külső segítségre?

Leggyakrabban két új tünete lehet az elakadásnak.

Az egyik, ha 1 éves koráig semmilyen szótagsort nem kezd mondani a gyermekünk.

A másik, amikor láthatóan nem érti meg az egyszerű, sokat ismételt kérdéseinket.

Természetesen, ha most tűnik ki, hogy nem hall megfelelően, akkor se halogassuk a szakember felkeresését!

Kihez forduljunk segítségért?

Ebben az életkorban én már nem a védőnőt, vagy a gyermekorvost javaslom, hanem a Korai Fejlesztő Központ felkeresését.

A budapestit megtalálod a gombra kattintva, itt készségesen segítenek, hová fordulhatsz, ha vidéken élsz.

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com