Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Előre szólok, nagyon nagy témáról írok most, így aztán biztos lehetsz benne, hogy lesz, ami kimarad belőle. De azért igyekszem…

A beszédfejlődés leírása azért is nehéz, mert egyrészt valóban nagyok az egyéni eltérések, emiatt aztán nem szabad a gyerekeket egymáshoz hasonlítgatni.

Másrészt azonban igenis vannak olyan mérföldkövek, ahol ki lehet mondani: ha a beszéd tartalmilag vagy alakilag nincs egy bizonyos szinten, akkor bizony baj van, és muszáj külső segítséget kérni.

Csak hát ki a kompetens szakember a segítségadásban?

És melyik az a pont, ahol ugyan még nem biztos, hogy baj van, mégis jobb, ha szakemberhez fordulunk, hiszen több jele is mutatkozik annak, hogy magától nem fog elindulni a várva várt fejlődés.

A baba beszédfejlődése, a baba beszéd kezdete

A méhen belüli életből a kinti világba megérkező újszülött számára a szülei beszéde jelenti a legfőbb átkötő élményt. A szülei hangját már ismeri, azonban szinte minden más élmény újdonság számára. Ezért (is) van kiemelt szerepe a szülők hangjának az első hetekben.

Ha az újszülötthöz halk, nyugodt hangon beszélnek, az megnyugtatja őt, míg a hangos, ideges beszéd nyugtalanná teszi.

Ez egyébként így is marad, akár felnőttként is megtapasztaltad már magadon. Ezért az első pillanattól kezdve nagyon fontos, hogy beszéljünk a kisbabánkhoz.

Az első hetekben egyetlen problémának lehet kézzel fogható jele, az pedig az, hogy a kisbaba nem reagál az emberi beszédre.

A magyar kórházakban megszűrik a kisbabák hallását, de ezzel csak a nagyobb hallássérülések mutathatók ki. Ezért fontos, hogy otthon te is figyeld a hallását!

Hogyan figyelheted meg akár az első hetekben is, hogy megfelelően hallja-e a hangokat?

9

Halkabb csörgőt csörgetsz neki, és figyeled, hogy a hang irányába fordítja-e a fejét.

9

Még finomabb módszer, amikor látótávolságán kívül állsz meg, és halkan beszélni kezdesz hozzá – felfigyel-e az ismert hangra, és feléd fordítja-e az arcát?!

9

Csettints egyet a füle mellett – persze nem túl hangosan – és figyeld, pislog-e! Ha pislogással reagál a csettintésre, az jó jel!

Amennyiben azt vesszük észre, hogy a baba nem reagál megfelelően az ember illetve a környezet hangjaira, mindenképpen kérjünk segítséget! Első körben a védőnővel érdemes konzultálni, illetve a gyermekorvos fog további vizsgálatokra küldeni.

Gőgicsélés, gagyogás kezdete

Talán nem úgy tekintünk az első hetekre, mint a beszédfejlődés egyik korai szakaszára, pedig a beszéd fejlődése már javában zajlik!

Ebben a korai szakaszban a beszédészlelés fejlődik látványosan, ez azonban nagyon fontos szakasz a beszéd megjelenése szempontjából.

A beszédészlelés most még nem más, mint az emberi beszéd elkülönítése a környezet más hangjaitól. Ennek feltétele pedig az ép hallás.

Ez az a képesség, mely később abban segíti a kisbabát, hogy a gagyogás során használt rengeteg hang közül kiválassza, és begyakorolja azokat, melyekre itt, Magyarországon élve szüksége lesz.

Mikor kezd gőgicsélni a baba?

Egy átlagos baba 6-8 hetes kora között kezd el gőgicsélni, ekkor azonban még olyan hangokat is kiad, melyre a mi társadalmunkban biztosan nem lesz szüksége, kivéve, ha a későbbiekben mondjuk franciául szeretne tanulni…addigra azonban sajnos elfelejti.

Ha a 2 hónapos baba nem gőgicsél, az még lehet normális. Azonban, ha 3 hónapos koráig sem kezd el gagyogni-gőgicsélni, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni, első körben a gyerekorvoshoz.

Mit tehetsz te ebben a kezdeti időszakban?

Nos, azt szoktam mondani, előnyben vannak azok az anyukák, akik mindig is sportriporternek készültek, most igazán jól kamatoztathatják ezt a képességüket! Ugyanis ebben az első időszakban egyszerűen nincs más dolgunk, mint mondani, mondani, mondani mindent, amit éppen csinálunk.

 

9

Tisztába teszlek, és felvesszük a zoknit, a sapkát!

9

Itt az ideje, hogy sétálni menjünk!

9

Most fürdeni fogunk, vár már téged a jó meleg fürdővíz és a sárga kiskacsád!

Összefoglalva tehát: 

Az első hat hónap során a baba beszéde a hallásán keresztül fejlődik. Ezért legfontosabb feladatunk azt figyelni, hogy vajon megfelelően hall-e. Ezt elég egyszerűen ellenőrizhetjük. 

Ezen kívül pedig beszéljünk hozzá minél többet, illetve mondókázzunk, és énekeljünk neki!

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.