Rászólok, megbüntetem, megjutalmazom, zsarolom, de semmi nem használ!

Ha te is érezted már így magad, akkor lehet, hogy teljesen kétségbeestél: mi lesz most? Hogyan fogod elérni, hogy a gyermeked ne verje fejbe a társát a homokozóban, ha szeretné megkapni a kislapátot? Hogyan fogtok reggel 7-kor elindulni az oviba, ha a gyermeked nem hajlandó felöltözni? Mi lesz, ha nem találod vele a hangot, és nem tudtok együttműködni?

Három út, amelyen érdemes elindulnod

Ez a három út a Pozitív nevelés alapjain nyugszik. Bár hosszú távon fogja átalakítani a gyermeked viselkedését, én azt tapasztalom, hogy rögtön az első reakcióm meg szokta lepni a gyerekeket. Szóval szerintem azonnal másképp viselkednek, ha ezzel a hozzáállással találkoznak.

Első lépés: Határozd el magad, hogy a mai napon észreveszel legalább egyetlen egy dolgot a gyermeked viselkedésében, amit jól csinált. Nem kell többet észrevenned, csak legalább egyet naponta! Ha ez könnyen ment, akkor emeld a tétet, vegyél észre minden nap 3 dolgot! Ha ez is megvan, akkor már óránként egy dolgot vegyél észre! Persze biztos vagyok benne, hogy napi egy jó dologra is jutni fog 10 borzalmas, de nem baj. Most a jóra figyelünk!

Második lépés: Kicsiben kezdünk. Ha a reggeli elindulás megy nehezen, ne az legyen a cél, hogy minden reggel csak vidám hangulatban teljen, és fél órával korábban érj be a munkahelyedre, mint kellene. Tűzz ki egy apró célt! Mondjuk azt, hogy a cipőjét önállóan vegye fel. Vagy legyen idő reggelizni. Nem kell az egész reggelnek tökéletesnek lennie!

Harmadik lépés: Amint valamit jól csinál, azonnal jelezz vissza a gyermekednek!

  • Azta! Önállóan felvetted a cipődet! Ez igen!
  • Tovább tartott a reggeli készítés, mint gondoltam. Köszönöm a türelmedet! Jó étvágyat!
  • Láttam, hogy elkérted a barátodtól a kisautót, ahelyett, hogy elvetted volna. Igazán sokat fejlődtél ebben!
  • Észrevettem, hogy elpakoltál magad után! Köszönöm a figyelmességed!

Ezek a lépések átformálják a gondolkodást

Szülőnek lenni kihívás! Hullámvölgyek és hullámhegyek váltják egymást folyamatosan az életünkben. Azonban szülőként is tanulnunk kell!

Ha a negatív viselkedést vesszük észre, és erre irányítjuk a figyelmünket, akkor a gyermekünkben ezt a negatív sémát erősítjük, hiszen ezáltal kap figyelmet. Ha a pozitív dolgokra figyelsz fel, a gyermeked is egyre több pozitív dolgot tesz majd, hiszen minden gyermek azt szeretné, ha több figyelmet kapna a szüleitől.

Ha ezt a figyelem mennyiséget negatív viselkedéssel éri el, akkor azt teszi. Ha azonban a pozitív dolgokra figyelsz jobban, akkor ő is rájön, hogy ezáltal tud kapcsolódni hozzád.

Természetesen fontosak a határok

Mindaz, amit leírtam, az alap-hozzáállást jelenti. Nyilván előfordul továbbra is, hogy a gyermek nem tud uralkodni az indulatain, vagy megmakacsolja magát, és csakazértse veszi fel a cipőjét, amikor indulni kellene. Ezeket a helyzeteket kezeljük, és ne címkéket ragasszunk a gyermekre, miszerint agresszív, vagy hisztis, makacs, vagy akaratos…vagy bármilyen.

Hogyan tudok neked segíteni? 

Pozitív fegyelmezés mesterkurzus

A Skillo Klubban készítettem egy 22 részből álló videósorozatot a témakörben. A kurzus megtekintése után mindig lesznek olyan eszközök a kezedben, melyekkel a konfliktusok tiszteletteljesen és békésen lesznek megoldva!

De nem csak ezekre kapsz segítséget a Skillo Klubban! Hónapról hónapra 1-1 téma kerül górcső alá, megosztjuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat, mellyel építjük a közösségünket és tanulunk egymástól!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!