A mai szakmai ajánlások szerint egy 2 éves gyermek szókincse 200-300 szó és már két szavas mondatokat is elkezdenek mondani! Megkésett beszédfejlődésűnek számít az a gyermeke, aki ebben az életkorban még nem rendelkezik 50 szavas szókinccsel. Igen ám, de mi számít szónak? Ebben a posztban letisztázzuk, mit értünk 50 szavas szókincs alatt! 

Mit nevezünk szónak? 

A Tantaki.hu értelmezése alapján a szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek jelentése van Szavakkal nevezzük meg a világ dolgait azért, hogy kommunikálni tudjunk egymással. 

Szerintem ez a legjobb meghatározás, amit találtam, mivel közérthető és egyértelmű. Nyilván most nem nyelvtani értekezés a célunk! 🙂

Szó-e a “gyiszgyisz”?

Egyik ismerősünk kisfia hónapokon keresztül ezt az egy szót mondta: “gyiszgyisz”.

Gyiszgyisz-t használt, ha álmos volt, ha éhes volt, ha a kisautóját szerette volna tologatni. Vagyis mindenre ezt a kifejezést alkalmazta. Ebben az esetben a “gyiszgyisz” nem számított szónak, mert nem volt saját jelentése, a gyermek általánosan használta.

Aztán egyszer megtört a jég! Az apuka egy dinnyét vitt haza, mikor Tomika meglátta, nagy hanggal felkiáltott: “dinnyisz”! Ez már egy külön szónak számított, mivel speciálisan a dinnyét takarta!

Szó-e a “ka”?

Peti a kakaóra következetesen azt a szót használja, hogy: “ka”. Kizárólag a kakaó a “ka”. A kakas a “kú”, a kabát a “ba”, a kakis pelenka pedig a “fúj”.

Ebben az esetben a “ka” egy szónak számít, mivel nem általánosan használja.

Ezzel szemben Orsi, ha azt mondja, hogy “ka”, akkor nem tudni pontosan, hogy mire gondol, mert ez jelenti nála a kakaót, a kakast, a kutyát, a galambot és még sok más dolgot is.

Orsi esetében viszont a “ka” már nem számít külön szónak!

Szónak számítanak e az állatok hangjai?

Igen, ha a gyermek a vau-t következetesen a kutyára használja, míg a cic a cica, a mú mindig a tehén. Ezekben az esetekben ezek mind egy külön szónak számítanak.

Természetesen ide tartoznak a járművek hangja is: repülő, autó, mentő stb. Ha a gyermek minden szirénázó autóra a nínó kifejezést használja nem probléma.

Miért van az, hogy csak a szavak elejét mondják csak?

Ennek az az oka, hogy a gyermekek beszédészlelése még nem elég fejlett. Neked is könnyebb, ha egy idegen nyelven csak a szó egy töredékét kell kimondanod. Leggyakrabban a szó elejét, vagy a szó végét mondják, ritka eset amikor a közepét használják. 

Ez az emlékezet sajátok mintája nálunk, felnőtteknél is így van!

Mi a helyzet ezzel az “50 szó a minimális 2 évesen ajánlással”?

Tudom, most minden édesanya lázasan számol… én is pontosan ezt csináltam. De tudnod kell, hogy a beszéd nem egy matematikai egyenlet. Ha 49 szó van, akkor baj van, míg 51 esetében minden rendben! Az 50 egy szám, amihez tudunk viszonyítani, ezért is jó és hasznos ez az ajánlás. 

Gyermeked elmúlt két éves és nem rendelkezik 50 szavas szókinccsel?

A Beszélgessünk! – Játékos beszédindítás otthon! tanfolyamban segítséget kaptok ahhoz, hogy szavakkal fejezze ki magát gyermeked és mindazokat az érzéseket, vágyakat, melyeket eddig mutogatással, vagy esetleg sírással tudott csak feléd kommunikálni.

TETSZETT AZ ÍRÁS?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked!