Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Amikor egy gyermek betölti az első életévét, hirtelen, szinte egyik napról a másikra rengeteg dolog történik a beszéd házatáján.

Jellemzően sokkal többet értenek már a beszédből, mint amennyit ők maguk reprodukálni tudnak, azonban ebben az életkorban minden igyekezetükkel azon vannak, hogy gondolataikat, vágyaikat – vagy inkább akaratukat beszéd által is tudtunkra adják!

 A gyermek attól a személytől tud legkönnyebben tanulni, akivel érzelmileg is bensőséges kapcsolat köti össze. Ebből kifolyólag a testkontaktus, az érintések továbbra is nagyon fontos szerepet töltenek be a beszéd fejlődésében! 

Nézzük sorban, mely területek fejlődnek legintenzívebben!

9

Beszédértés – ebben a korban a rendszeresen előforduló események szókincsét érti meg. Fürdés, vacsora, közös játék, séta során használt szófordulatokat már megérti.

9

Erőteljessé válik a száj körüli izmok fejlődése, bár ez már a szoptatás során is sokat fejlődött – ha ez a fejlődés valamilyen okból kifolyólag mégsem lett volna elegendő, most már biztosan lesznek ennek jelei.

9

Nagyon felerősödik az utánzás. A gyerekek figyelik, hogyan ejtjük ki a szavakat, és a szájmozgásunkat utánozzák. Főként ezért károsak a rajzfilmek ebben az életkorban.

9

2 éves kor körül hirtelen megugrik a szókincs mennyisége, és megjelennek az első mondatok.

Mivel tudod segíteni gyermeked beszédét 1-3 éves kor között?

Engedd, sőt, forszírozd az önálló étkezést!

És próbáld meg elengedni a hófehér damaszt abroszt! Tudom, nehéz ügy….nekem legalábbis az volt.

Érdemes folyamatosan kísérletezni a szívószál használatával, és hidd el, a kiskanállal önállóan is képesek már enni. Azonban nem baj, ha ezt néha felfüggesztik, jól fog lakni akkor is, ha kézzel eszi a spagettit!

És bár senkit nem biztatok arra, hogy három gombócos fagyi legyen az uzsonna, de ha egy gyerkőc másfél évesen nem tud fagyit nyalni, akkor is figyeljünk egy kicsit jobban arra, hogy megtanuljon önállóan étkezni!

A szavakat utánzás útján tanulja meg formázni a gyermeked! Biztos vagyok benne, hogy te is tapasztaltad, hogy figyeli az ajkaid mozgását, sőt, nem egyszer szeretnek belenézni a szánkba, vajon mi van benne? Ez teljesen természetes!

Törekedj arra, hogy a szemébe nézve beszélj hozzá! Kérlek, ha csak lehet, egyáltalán ne engedd őt rajzfilmeket nézni!

Miért károsak a rajzfilmek 1-3 éves gyerekeknek?

Ha érdekel, miért írom hogy károsak a rajzfilmek ebben az életkorban, akkor most kattints át a Youtube-ra! Indíts el egy rajzfilmet! Nézd meg alaposan: hogyan mozog a figurák szája? Igen, kinyitja, becsukja, ennyi.

Lehet így értelmes hangot kiadni? Naugye.

 

Gyulladások, betegségek

Sajnos ebben az életkorban egyre többször előfordulnak a felsőlégúti betegségek, melyek gyakran húzódnak a középfülre, és okoznak ott gyulladásokat.

Ebben az esetben legyünk nagyon résen, mert ezek rendszeres előfordulása, netán állandósulása nagyon visszavetheti a beszéd fejlődését!

Ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mint amikor beugrasz az úszómedencébe, a víz alatt úszol, közben valaki kiabál neked a medence széléről. Hallod amit mond? Hát persze! Nagyjából össze is rakod a mondanivalót a hangsúlyból és néhány szófoszlányból.

De a beszéd pontos reprodukálásához ez sajnos nagyon kevés.

Mérföldkövek a beszédben 1-3 éves kor között

Fontos mérföldkő a 2 éves kor, amikor elvárható, hogy 50 szavas szókinccsel rendelkezzenek. Ha ez nincs meg, mindenképpen javasolt a szakember felkeresése! Ez már az utolsó pillanat!

Ennek híján kicsi az esélye annak, hogy egyszerű mondatokat fog alkotni pár hónap múltán.

Két évesen már  az első értelmes mondatok, szószerkezetek megjelenése várható. 

A „Halandzsa beszédfejlődése”

Érdemes lépni akkor is, ha beszél ugyan, de a beszéde olyan halandzsa, hogy a család sem érti meg, amit mondani szeretne.

Természetesen, ha nem próbálkozik még halandzsabeszéddel sem, akkor is érdemes felkeresni a Korai Fejlesztő Központot!

A beszéd elmaradása rendkívül megterheli a szülő-gyermek viszonyt.

    • Ezt saját tapasztalatomból mondom, nálunk Soma beszéde késett. Két évesen be nem állt a szája, mindig akart valamit, de ezt olyan nyelven mondta, hogy talán valami afrikai törzsben megértették volna, de sem én, se más a családból nem.
    • Viszont ő már pontosan tudta, mit szeretne, például a piros pöttyös bögréből meleg kakaót inni.
    • Na, mire ezeket kisakkoztuk, addigra már csak toporzékolt…repült a csíkos bögre, kiömlött a hideg kakaó…

Ha a gyermek már betöltötte a 3 éves kort, akkor már nem a Korai Fejlesztő Központhoz tartoztok, hanem a helyi Pedagógiai Szakszolgálathoz. Itt segítséget kaptok nevelési kérdésekben gyermek-pszichológustól, amire nagy szükség lehet, mert egy külső szem sokkal higgadtabban látja azokat a helyzeteket, amelyekben neked nap, mint nap helyt kell állnod.

A logopédus pedig egyrészt foglalkozik a gyerkőccel is, másrészt hasznos tanácsokkal lát el, hogyan tudod otthon beszédre ösztönözni a gyermekedet!

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com