Az őszi érzelmek segítségével a gyerekek könnyebben megtanulják azonosítani és kifejezni az érzelmeiket. Valljuk be, néha még mi, felnőttek is hadilábon állunk ezzel, így a legjobb, ha családi játékként tekintünk ezekre a kártyákra.

Miért fontos, hogy beszélgessünk az érzéseinkről?

Az érzéseinket, érzelmeinket elkerülni nem tudjuk, velünk vannak. Sokszor nekünk, felnőtteknek is nehéz kifejezünk, hogy pontosan mi zajlik le bennük! Egy kisgyermek számára ez még nehezebb feladat.

Minél több módon beszélgetünk az érzelmekről, és minél többféle úton mutatjuk be ezt a gyermekeinknek, annál fogékonyabbak lesznek mások érzelmeinek felismerésére is.

Ez a későbbi boldogulásának a kulcsa is, hiszen az az ember, aki tisztában van pl. a főnöke érzelmeivel, felismeri a dühöt a mosolygó arc mögött… ugye nem kell bizonygatnom, mekkora előnyben van?

Hogyan tudsz játszani az Őszi érzelemkártyákkal?

3+1 különböző játékötletet hoztam, hogyan tudtok otthon, játékos formában megismerkedni az érzelmekkel és beszélni róluk. (A teljes játékcsomag makkra, tökre, almára és színes falevelekre szól, mely kizárólag a Skillo Klub tagjainak elérhető. Hírlevélben a makkos érzelmek kerülnek kiküldésre).

Nézzük is, hogyan tudtok játszani vele!

1. Érzelmek párosítása és csoportosítás

Kisebb, még olvasni nem tudó gyermekek úgy csoportosítsák az érzelmeket, hogy az azonosakat megkeresik a különböző kártyákon. Pl. boldog makk – boldog tök – boldog alma – boldog levél!

Nagyobb, már olvasni tudó gyermekek az érzelmeket a feliratokkal is párosíthatják.

Az alapján is történhetnek az érzelmeknek a csoportosítása, hogy negatív vagy pozitív állapotra utalnak.

2. Történetmesélés érzelmekkel

Találjatok ki közösen a gyermekeddel egy rövid történetet vagy mesét és közben vonjatok bele minél több érzelmet, melyekhez használjátok a kártyákat. Pl. Peti mérgesen kelt ki reggel az ágyból (mérges arc kártya), mert nem akart oviba menni. Aztán, ahogy beérve meglátta a kis barátait mindjárt mosolyogni kezdett a szája (vidám arc)…

3. Milyen napod volt?

Étkezés előtt helyezzétek magatok elé az érzelemkártyákat és beszéljétek át ki hogy érzi magát, melyik kép tükrözi legjobban az aktuális és napi érzelmi állapotát. A család összes tagja válasszon magának egyet. Egy érzelmet többen is választhattok!

3+1. A mai napon akkor voltam ..., amikor...

Fordítsátok fejjel lefelé a kártyákat és húzzatok belőle. A család minden tagja mondja el, milyen napi eseményben érezte így magát. Haladjatok körbe, hogy mindenkire sor kerüljön! Pl. “A mai napon akkor voltam boldog, amikor kaptam egy piros pontot.” Vagy…  “A mai napon akkor voltam szeretettel teli, amikor anya adott egy puszit!”

Szeretnéd megkapni az Őszi érzelemkártyákat?

Már korábban kiküldtem hírlevélben a makkos őszi érzelmeket. 

A teljes játékcsomagot, amely tartalmazza makkal, almával, tökkel és színes falevelekkel az érzelmeket kizárólag a Skillo Klub tagjai számára elérhető! Ha szeretnél többet megtudni a klubról és megkapni a bővített változatát az érzelemkártyáknak szeretettel várlak! TOVÁBB A RÉSZLETEKÉRT! 

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!