fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000
Montessori_skillo

A játékcsomagot nem grafikákkal, hanem képekkel készítettem el. Mária Montessori fontosnak tartotta, hogy a kisgyermekek pont ugyanolyan képekkel találkozzanak a játékokban és könyvekben, mint amilyenek a valóságban is. Grafikusan ábrázolva az alma nem pontosan ugyanolyan, mint ami a környezetben megtalálható, hanem az már a mi almáról való látásmódunkat tükrözi.

Nos, nagyon fontosnak tartom a valóságon alapuló tanulást a kisgyermekek esetében, de ugyanilyen fontos az is, hogy megtanuljon elvonatkoztatni is. A gondolkodás, az elvonatkoztatási képesség pedig pont a könyvek, képek, kártyák segítségével valósul meg.

Már 2 éves kortól érdemes fotókkal illusztrált könyveket, kártyákat nézegetni a gyerekekkel. Nagyban segíti ezt a folyamatot, ha a képek mellett a valóságban is látja magát a gyümölcsöt. A játékcsomagot úgy állítottam össze, hogy a lehető legtöbb képesség fejlődését támogassa.

Milyen játékokat tartalmaz a csomag?

AZ ALMA RÉSZEI

A képek között találunk egész, illetve félbevágott almát is. A gyümölcs részeit nem csupán a fotón vehetitek szemügyre a gyermekek, hanem a valóságban is tegyünk mellé igazit. Ez által elfelezhetitek az almát és megnézhetitek, milyen a magja, hány darab magja van, és így tovább.

MELYIK ALMA KÖVETKEZIK?

Ezzel a játékkal a szerialitást (vagyis a sorrendiséget) lehet fejleszteni. Piros, sárga és zöld almát vonunk be a játékban, a gyermekednek pedig ki kell találnia, hogy melyik következik!

Montessori_skillo

FŰZŐS ALMÁK

A almáknak a szélét, ha kilyukasztjuk egy kalauzlyukasztó segítségével igazi fűzős játék lehet a gyermekünk számára. A fonal mellett használhatunk cipőfűzőt, de akár zseníliadrótot is! Egy dobókocka segítségével, két példányban nyomtatva színesíteni tudjátok a játékot! Amilyen számot kidob a gyerkőc, annyi lyukon kell átfűzni a fonalat. Az nyer, akinek előbb át van fűzve az összes lyuk az almáján.

VONALVEZETŐS ALMÁK

Többféleképpen is használhatjátok ezeket az almákat. Egyrészt egy filctoll segítségével a szaggatott vonal mentén végigmehet rajta a gyermeked! De akár gombokkal, gyöngyökkel, gyurmával, zseníliadrót meghajlítással is követheti a vonalat. Ha nem laminálod az almákat ollóval is végigmehet rajta a és puzzle-t kaptok belőle.

FEHÉR PÖTTYÖS ALMÁK

Ehhez a játékhoz szükséged lehet gyurmára, gombokra, pompomokra vagy filctollra. A gyermeked feladata az lesz, hogy az almán levő fehér kör részeket be kell takarnia a fent felsorolt eszközök egyikével. Gyurmából formázzon kis golyókat a gyermeked és helyezze a fehér pötty közepére. Pont akkorára nyomja szét az ujjával, hogy befedje a részt. Dobókockával két példányban kinyomtatva társasjátékként is tudjátok használni.

Montessori_skillo
Montessori_skillo
Montessori_skillo

PUZZLE

Nagyon szeretem a puzzle ezen formáját, mivel a kisebb gyermekek a véletlen tanulás által a lap alján lévő számokat könnyen megismerhetik. Nagyobb gyermekek számára pedig segítség lehet a puzzle kirakása során! Otthon izgalmassá tudjuk tenni a napot, ha minden napirendi pont után kap egy csíkot a gyermekünk pl. fogmosás után, felöltözés végén! Játszhatunk akár úgy is, hogy a szobában eldugunk darabokat belőle és a gyerekeknek kell megkeresniük ezeket!

SZÓKINCSKÁRTYÁK

Itt már nem csak almákkal, hanem az őszköz kapcsolódó további szavakkal is találkozhat a gyermeked képek formájában. Ha két példányban kinyomtatod egyszerű memorit is játszhattok vele. Ha levágod a kép alján lévő feliratot olvasni tudó gyermeked össze is párosíthatja a képet a hozzátartozó felirattal.

Montessori_skillo
Montessori_skillo

A játékokat videó formájában is megtekintheted!

Készítettem egy videót, amelyben részletesen bemutatom az itt felsorolt játékokat. További ötleteket és javaslatokat is találni fogsz benne, ha megtekinted!

Szeretnéd megkapni a teljes játékcsomagot valamint további Montessori inspirálta játékötlettel találkozni?

A Montessori az otthonodban programban megismerkedünk további Montessori inspirálta játék és tevékenységötletekkel! 

Mitől lesz egy játék Montessori-játék? Milyen tevékenységeket részesít előnyben a Montessori módszer, és miért éppen ezeket? Pár hetes kortól kezdve végigvesszük ezeket!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com