fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Először is, tisztázzuk, mire gondolok, amikor a családi élet kifejezést használom!

Nos, elsősorban arra, hogy minél kevesebb mély konfliktus alakuljon ki a családtagok között. Nyilván konfliktusok nélkül nincs élet a földön, és ez teljesen igaz a családtagokra is. Sokszor könnyebben elviselünk egy nehéz természetű kollégát is, mint a saját dackorszakban lévő, vagy éppen kamasz gyerekünket.

Az azonban már nagyon nem mindegy, hogy mit kezdünk ezekkel a konfliktusokkal…hagyjuk, hogy elmérgesedjenek, vagy megpróbáljuk megbeszélni, megoldani őket.

Állandó kapkodás reggel, veszekedés este, zűrzavar, rohanás, rendetlenség…hmm…ki érzi jól magát egy ilyen közegben? Pedig csak rajtunk múlik, hogy ne így legyen!

Összegyűjtöttem 20 olyan dolgot, ami abban segít, hogy hatékonyabban működjön a családunk egésze!

Szeretném, hogy kevesebb konfliktus legyen a családtagok között, és ezeket békés eszközökkel tudjuk megoldani.

Nézzük, melyek azok a területek, amelyek ehhez segítenek hozzá bennünket!

A sorrend nem fontossági sorrend, bár az első helyre a legfontosabb dolog került, ez biztos!

A szülők jó kapcsolata – amíg a szülők között állandó feszültség van, addig a család nem fog működni. Segítséget kérni nem szégyen, hanem az erő jele, és igenis sokkal többször van megoldás, mint azt gondolnánk!

Családi naptár – a mai ember számára az időbeosztás kulcskérdés. Fontos, hogy mindenki képben legyen, természetesen a gyerekek is, amint erre már éretté válnak.

Az élményekre koncentráljatok!

Igaz, hogy egy ajándékba kapott kedves tárgy is képes felidézni azt az örömöt, ami az ajándékozóval összekapcsolja az embert, de egy közös élmény során átélt érzelmek ennél sokkal erősebbek maradnak a későbbiekben is. Nagyjából 4-5 éves kortól a gyermekek számára maradandóbb lesz a közös öröm, pozitív érzelmek megélése, mint amit egy fizikai tárgy idéz fel bennük.

Mondj igent, amikor csak lehet! Néha kapásból azt mondjuk, NEM….pedig simán lehetne IGEN is.

Az IGEN összeköt, közös gondolkodásra késztet, kommunikációt kíván tőlünk. Amikor igent mondunk a gyermekünknek, azt jelenti, hogy felelősséget adunk, bízunk benne.

Alakítsatok ki családi hagyományokat, és őrizzétek meg ezeket! 

Nem csupán a karácsonyi, szülinapi hagyományokra gondolok, hanem akár a sima egyszerű hétköznapokra is. Lehet egy rövid, egyszerű szertartás a reggeli ébresztésből is 🙂 Ezek ritmust adnak a hétköznapjaitoknak, a gyerekek számára pedig a ritmus jeelnti a biztonságot.

Aludjatok eleget! A szülők is, és a gyerekek is – tudom, ez is nagyon nehéz, de hidd el, nem annyira, mint gondolnád! Így aludj többet! Ötletek a gyerekek alvásához!

Alakítsatok ki telefonmentes zónát és időszakokat!

Legyen fix helye a telefonoknak a lakásban, és ez ne a zsebetek legyen! Merjétek elnémítani, kikapcsolni legalább a közös tevékenységek idejére. Pl. vacsora, estimese, stb.

Legyen minél több étkezés közös étkezés!

Tudom, nehéz megoldani a hétköznapok közös reggelijét, még néha a vacsorát is! Nálunk is sokszor előfordult, hogy a férjem nem ért haza, de a gyerekek már éhesek és fáradtak voltak. De még mindig jobb, ha csak a gyerekek esznek együtt, mint amikor mindenki külön időpontban étkezik.

Közös játék – lehetőleg minden nap! A Skillon rengeteg játék – ötlettel várlak!

Nem lehet kifogás, hogy nincs mit játszani!

Csatlakozz a JátékTár közösségünkhöz, és rengeteg motivációt kapsz majd arra vonatkozólag, hogy mit, mikor és hogyan játssz a gyermekeddel!

Tanuld meg, hogyan fejezheted ki az érzéseidet, és tanítsd meg erre a gyermekedet is!

Ebben segíthetnek az érzelemkártyák, amit a webshopban megtalálsz. KATT IDE!

Meséljétek el, mi történt veletek!

Jó alkalom erre a közös vacsora, vagy az esti mese előtti időszak.

Adjatok hálát közösen!

A hála megélése boldogabbá tesz. Sok kutatás vizsgálta a pozitív hatásait, és mind a mentális egészség, mind a fizikai egészség tekintetében összefüggést találtak: a hálát gyakorló emberek jobban aludtak, kevesebb egészségügyi problémával szembesültek.

Legyenek kialakult rutinjaitok az esti és reggeli időszakokra!

A rutinok megspórolják a sok-sok döntési helyzetet az életünkben. Minél több döntést kell hoznunk egy nap, annyival könnyebben elfáradunk. Miért kellene eldöntenünk nap mint nap, hogy fogat mosunk? Sokkal egyszerűbb, ha egyszer hozunk egy döntést arról, hogy felkelés után első utunk a fürdőszobába vezet, ahol megmossuk a fogunkat. Egyszerűbbé válnak a reggelek és esték, és kevesebb csetepaté lesz a családtagok között.

Osszátok meg a házimunkákat! – Erről ebben aposztban olvashatsz bővebben: Montessori és a házimunka

Használjátok otthon a bűvös szavakat: kérem, köszönöm, légy szíves, stb.

A kedvesség, a másik ember tisztelete  a nyelvezetünkben is megmutatkozik. Ha te is használod otthon ezeket a szavakat, a gyermeked szókincsébe is belekerül majd.

Szabad hibázni – ugye nálatok is?

Tudtad, hogy az agykutatók szerint a hibázás illetve a hibák javítása az, ami a leghatékonyabban fejleszti a gyermekeink – és persze minden ember agyát? E folyamatok során alakulnak ki újabb és újabb pályák, melyek összekötik az agy különböző részeit egymással.

Mesélj minden este – sose maradjon el esti mese azért, mert nem pakolták el a játékokat! A játékok elpakolásának és az esti mesének semmi köze egymáshoz!

Hallgassatok zenét!

A zene megnyugtat és fejleszti a kreativitást! Legyen része az életeteknek minden nap!

Legyetek csendben is!

A csend az, amikor a belső hangodat meghallod! Nem csak átvitt értelemben! Ha csendben van, hallhatod a szíved dobbanását, a légzésed, és a tested más jelzéseit. 

Tartsatok családi megbeszélést minden héten! – Amíg a gyerekek még kicsik, addig csak kettesben a pároddal! Aztán ahogy nőnek a gyerekek, vonjátok be őket is minél több közös döntésbe!

Ha szeretnéd, hogy nálatok is békésen teljenek a mindennapok kezdjétek el alkalmazni a fent felsorolt dolgokat! Ne ijedj meg, ha elsőre nem akarnak összejönni. Hisz tudod, gyakorlat teszi a mestert!

 

Szeretettel várlak a Montessori az otthonodban tanfolyamon is, melyben a fenti 20 dolog közül 13 kerül terítékre, és mindegyikhez konkrét, megvalósítható segítséget is kapsz!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com