fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Tudom, tudom…az eddigi írásaim alapján teljesen úgy néz ki, mintha Mária Montessori egy gondos anyuka lenne, nem pedig pedagógus.

Mert mi a dolga a jó pedagógusnak a köznapi terminológia szerint?

A pedagógus az, aki ismereteket tanít.

 

És mi a dolga a szülőnek?

A szülő az, aki önállóságra neveli a gyermekét, aki megtanítja késsel-villával enni, orrot fújni, mosogatni.

A pedagógusi munka szerves része, hogy segíti a gyermeket az önállóság fejlődésében, és bizony a szülőnek is feladata, hogy a gyermeke tanulását is segítse.

A gyermek teljes egész, nem oszthatjuk fel a fejlődését sem, hiszen minden területen egyformán szüksége van támogató környezetre ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön.

Így gondolkodott erről Montessori is, ezért helyezett nagy hangsúlyt a háziumunkákra az oviban és az iskolában is.

Hiszen itt ugyanúgy meg kell teríteni, mint otthon, az eszközöket, játékokat ugyanúgy el kell pakolni, mint otthon, és még sorohatnám.

És hogy a másik oldalt is nézzük, a kétszer kettőt nem csak a matekdolgozatra kell tudni, hanem a boltban a vásárláskor is, vagy a főzés során.

Így aztán mindenki nyer azzal, ha szülő és pedagógus összefognak, és mindketten az egész gyermeket nézik, nem csupán egy szeletet belőle.

Nézzük meg azt az 5+1 fontos dolgot, hogyan képzeljük el a gyerekmunkát a hétköznapi életben! 🙂

A házimunka az élet része!

Először is, semmiféleképpen ne úgy tekintsünk a házimunkára, mint valami szörnyű középkorból itt ragadt csökevényre.. A gyermekünk nem fogja elveszteni a gyerekkorát, ha megszokja, hogy elpakolja a játékait maga után, vagy segít megteríteni az asztalt. Ezek a dolgok az élet természetese velejárói, nagy hiba, ha kimaradnak egy gyermek életéből.

A házimunka megtanítja őt arra, hogy tisztelje mások munkáját is!

Ha engedjük gyermekünknek, hogy segítsünk nekünk az otthoni munkában már kicsiként megtanulhatja értékelni azokat a dolgokat, amiket sajnos sokszor elfelejtünk. Magától érthetőnek tűnik, hogy mindig van tiszta pohár, anya megkészíti a vacsorát vagy éppen nem lepik el a házat a pókok. 🙂

A házimunka fejleszt!

A házimunkán keresztül rengeteg képesség fejlődik: ügyesíti a kis kezeket, fejleszti a szem-kéz koordinációt, szerialitást, megtanít logikusan gondolkodni, erősíti az önbizalmat, és még sorolhatnám! Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget!

Olyan házimunkát válasszunk, ami illik az életkorához!

Mindig igazítsuk a gyermek életkorához az elvégzendő házimunkát!

Érdemes megnézni amerikai blogokon a listákat, ahol a 10 évesek listáján simán ott a vasalás, fűnyírás, villanykörte csere…őszintén szólva ezeken elképedtem, én a 14 éveseimet tanítottam meg vasalni…holott ha Amerikában meg tudják csinálni, akkor a mi gyerekeink is képesek rá.

Nem célom, hogy egyik vagy másik rendszert bíráljam, inkább azt mondom, mindenki hallgasson a józan eszére ebben! Bőven van olyan tevékenység, ami nem vet fel ilyen kérdéseket: mosogatás, porszívózás, szemetes tisztán tartása, portörlés, stb.

Tanítsuk meg, hogyan kell helyesen elvégezni a házimunkát!

Ha a gyerekre bízzuk a munkát, akkor is várjuk el, hogy rendesen legyen megcsinálva! Inkább olyat bízzunk rá, amit tényleg meg tud csinálni.

Hosszú távon nem jó politika, hogy megkérjük, mosogasson el, majd ha befejezte a habfürdőt, nekiállunk, feltűrjük az ingujjunkat, és elmosogatunk újra.

Ilyenkor az a helyes, ha megmutatjuk neki, mennyi mosogatószert használjon, hol maradt maszatos az edény, és megkérjük, mossa le azt is! Csak így fogja azt megtapasztalni, hogy ő is teljes értékű munkát végzett.

Valódi eszközökkel dolgozzunk!

A takarításhoz használt eszközök is legyenek igaziak! Ha a fűnyírást szeretnéd neki megtanítani, ugye nem műanyag fűnyíróval láttok neki…persze, hiszen azzal nem lehet füvet nyírni. Ezt egy gyerek is tudja. A legoptimálisabb, ha az adott eszközből van olyan, amellyel tökéletesen elvégezhető a munka, mégis gyerekkézbe való, kicsit kisebb, mint amivel te dolgozol. Ilyen például a VIXI kendők gyerek szettje. Ezek a nagy kendők anyagából készültek, de kisebbek, hogy a gyerekek is könnyedén tudjanak velük dolgozni. Nem mellékes szempont az sem, hogy ezek mikroszálas kendők, így a vegyszer nélküli háztartás nélkülözhetetlen eszközei. Engem például sokszor visszatartott attól, hogy a gyerekekre bízzam a fürdő takarítását, hogy nem akartam, hogy vegyszerekkel dolgozzanak.

A Montessori az otthonodban online tanfolyam keretein belül nagy hangsúlyt fektetünk a házimunkára is.

A tanfolyamhoz számos bónusz tartozik beleértve a folyamatkártyákat és a napirendi kártyákat is. Használatukkal a házimunka gyerekjáték lesz csemetéd számára! 🙂

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com