Bizony minden gyermek életében eljön a nap, amikor szeptember elsején átlépi az iskola kapuit. Fontos dolognak tartom, hogy szülőként tisztában legyünk az iskolaérett gyermek jellemzőivel. Ebben a bejegyzésben arra keressük a választ, hogy melyek azok a képességek, amelyekkel a gyermeked már jó, ha rendelkezik amennyiben szeptemberben kezdi az iskolát. Ezek már egyben az iskolaérettség jelei.

Mikor iskolaérett egy gyermek?

1. Önálló a mindennapokban!

A tanító néninek már nem feladata, hogy bekösse a gyermeked cipőfűzőjét, mint ahogy az sem, hogy kitörölje a fenekét. Ha a gyerkőcöd már magától eltudja végezni a mindennapokhoz szükséges alap dolgokat pl. egyedül felöltözni, bepakolni a táskáját, önállóan étkezni, akkor az iskolaérettség jeleit mutatja!

2. Emlékszik mit mondott az óvó néni!

Az oviból hazafelé menet már figyelmeztet a gyermeked, hogy szólt az óvó néni holnapra vinni kell almát? Esetleg magától eszébe jutott, hogy a másnapi fényképezkedésre meg kell keresni azt a rózsaszín hajcsatot?

3. Kérdez az iskoláról!

Ha azt veszed észre a gyermekeden, hogy egyre többet kérdezget téged, vagy esetleg nagyobb iskolás testvéreit (amennyiben vannak) mi is vár rá az iskolapadban, bizony az már az iskolaérettség egyik jele. Ebben az esetben már értelmezni tudja az előtte álló új kihívást és természetes kíváncsisággal áll a dolgok elébe!

4. Iskolás szerepjátékok iránti vágy!

A gyerekek a szerepjátékokban megelevenítik képzelő erejük segítségével az iskolát, beleképzelhetik magukat milyen lesz szeptember elsejétől az iskolapadban ülni. De könnyen előfordulhat az is, hogy a plüssök veszik át a diákok szerepét, ő maga pedig a tanító néni lesz.

5. Magától érdeklődik a betűk iránt!

A tudás utáni vágy bizony a gyermekekben is megvan. Talán ismerős számodra a szituáció: gyermeked meglátja valahol a nevét leírva és elkezd érdeklődni, hogy melyik milyen betű. Elkezdi próbálgatni leírni a nevét, majd végül azt veszed észre, hogy csak ő írhatja le a saját nevét!
 

Az itt felsorolt lista természetesen nem teljeskörű. Igyekeztem olyan iskolaérettségi jeleket összeválogatni, amelyekről elsőre talán nem is gondolod, hogy az iskolára való felkészültséget jelzik előre.

Szeretnéd, hogy magabiztosan kezdje szeptemberben az iskolát a gyermeked?

Itt a segítség! A Készüljünk együtt az iskolára! 10 hetes program segítségével gyermeked magabiztosan lépi át az iskola kapuját, te pedig megnyugvással engedheted őt el már az első napon is.

A játékokat természetesen úgy válogattam össze, hogy azok a képességek kerüljenek a fókuszba, melyekre gyermekednek az iskolában a legnagyobb szüksége lesz!
Naponta mindössze 15 percnyi közös játék bizony csodákat tehet!

KATT IDE a részletekért!

TETSZETTEK AZ ÍRÁS?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked! 

Kihasználtad már?

Többször is felhasználhatod!

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás