fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Régen megkésett beszédfejlődés, ma már nyelvi késésnek nevezzük, mikor a gyermekünk beszéde, kimondott szavai életkorához képest az elvártnál kevesebb mennyiségben jelennek meg. Az, hogy pontosan mi számít szónak, egy korábbi bejegyzésemben már kifejtettem. 

A fejlődési mérföldköveket az amerikai CDC publikálja és itthon is ezek az irányelvek a mérvadóak. 2022. februárjában jelent meg a frissítés. Eszerint az 50 szavas minimum szókincset már nem kétéves korra, hanem  30 hónapos korra módosították ezt a határt. Azonban 24 hónapos korhoz elvárt a szószerkezetek, rövid mondatok használata! Pl. „Anya ide”, „cipő fel”, „kék autó”. És itt jön a csavar: szószerkezeteket, rövid mondatokat kb. 50-60 szavas szókincsnél kezdenek használni a gyerekek.

A nyelvi késés (régen megkésett beszédfejlődés) okai

A nyelvi késés okaiként mind veleszületett (biológiai), mint pedig környezeti hatásokban is kereshető a válasz. Első körben mindenképp hallásvizsgálatra érdemes elvinni a gyermekünknek, hogy kizárjuk a halló- és beszélőszervek károsodásából eredő problémákat. Amennyiben gyermekünk idegrendszerével és szerveiben probléma nem észlelhető érdemes tágítani a kört és az okokra más megvilágításból közelíteni. Nyelvi késés esetén fontos megvizsgálni a gyermeket körülölelő szociális közeget, hogy a megfelelő kommunikációs háttér vajon rendelkezésére áll-e a beszéd beindulásához.

A nyelvi késés (régen a megkésett beszédfejlődés) tünetei

Egyszerű lenne, ha azt gondolnánk, hogy a nyelvi késést le lehetne írni annyival, hogy a gyermek nem, vagy nem eleget beszél.

Nézzük milyen mérföldkövek jelennek meg a gyermek beszédében, melyektől való eltérések lehetségesek:

9

2 hónapos: síráson kívül más hangot is kiad, hangos hangokra reagál

9

4 hónapos: fejét a hang irányába fordítja, és “beszélget” veled.

9

6 hónap: “berreg”

9

9 hónap: pápá-t int, emeli a karját, hogy vedd ki a kiságyból, mamamama, babababa hangsorokat adja ki.

9

12 hónap: mondja, hogy mama vagy papa, vagy másképpen megnevezi a gondozóját, megérti, ha mondod neki, hogy “nem” – legalábbis egy pillanatig abbahagyja

9

15 hónap – mond 1-2 szót, illetve ha te megnevezel egy tárgyat, ránéz. Egyszerűbb utasításokat megért: kérem a labdát, ha ott a labda, odaadja neked. Illetve mutogatással jelzi, ha valamit szeretne.

9

18 hónap – már 3 szót mond

9

24 hónap – ha kérdezed, hogy a könyvben hol a kutya, (vagy más egyszerű dolog), akkor megmutatja. Szószerkezeteket mond. Már több mozdulatot is csinál: integet, puszit dob, stb.

9

30 hónap – 50 szót mond, igéket is használ rövid mondatokban: pl. kutya fut

9

36 hónapos – megmondja a keresztnevét, már E/1-ben beszél, már mások is értik a beszédét

Mikortól beszélünk nyelvi késésről (régen megkésett beszédfejlődésről)?

Ahogy már fentebb is írtam, a legújabb szakmai ajánlások szerint 30 hónapos korban 50 szó a minimum, amit mondania kellene, 24 hónapos korban pedig már elvártak a szószerkezetek a gyermekek részéről. Persze találkozhatunk már korábban is baljós jelekkel, melyet, ha időben észreveszünk kiküszöbölhetjük a további problémákat.

A nyelvi késés (régen megkésett beszédfejlődés) következményei

A nyelvi késés gyakran jár olyan társuló problémákkal is, mint a gyermekkori agresszió, viselkedésbeli problémák, magatartási gondok, szociális elszigetelődés. Gyakran azért társulnak ezek a hátrányosságok a nyelvi késéshez, mert gyermekünk szeretné kifejezni magát szavakkal is, de nem sikerül neki. Érdemes minél korábban szakemberhez fordulni nyelvi késés gyanúja esetén, mert minél korábban felfedezzük a problémát, annál korábban tudunk segíteni a gyermeken.

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com