Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000
5 lépést mutatok, hogy ne viselje meg a gyermekedet a tavaszi óra átállítás!
De először is, tudd, hogy ez mindenkinek nehéz lehet: neked is, a gyermekednek is. Azért mégiscsak egy órával kevesebb az alvás…
Amikor a gyerekeim kicsik voltak, nagyon nem vártam a tavaszi óra átállítást…aztán ahogy egyre több gyakorlatom lett, megtanultam 5 dologra figyelni.
A lényeg, hogy érdemes egy héttel az óra átállítás időpontja előtt elkezdeni!
De nem csigázlak tovább, mutatom, mi az az 5 egyszerű dolog!

Lefekvés 10 perccel korábban!

Minden nap hozd előre az esti lefekvést kb 10 perccel. Természetesen ne csak a lefekvést, hanem a vacsorát, fürdést is. 10 percet szinte észre sem veszünk, de mire elérkezik március 27., addigra már egy órával korábban fekszetek le!

Sötét a szobában

Ez azért fontos, mert a melatonin (alváshoz szükséges hormon) csak sötétben kezd termelődni. Ebben persze vannak egyéni eltérések is, de én például megtapasztaltam ennek előnyét. Amíg nem volt redőnyünk a kislányom hajnali 4-fél 5 körül ébredt. Felszereltük a redőnyt, és már másnap 7-kor kelt fel.

Mivel a képernyők is gátolják a melatonin termelődését, így ezt is mellőzzük elalvás előtti órákbam!

A rutin maradjon meg!
A tevékenységek sorrendjén ne változtass!

Ha nálatok az vált be eddig, hogy előbb vacsiztok, utána jön a fürdés, akkor ezt ne cseréld fel!

Sokkal könnyebb alkalmazkodni az új helyzetekhez, ha ezek a napirendi pontok stabilak.

Én például felcseréltem később a vacsorát és a fürdést, mert tavasszal-nyáron, amikor sokat voltunk odakinn, jó koszosan értünk haza a játszótérről. Így praktikusabb volt először fürdeni, utána vacsorázni. De ezt ráérsz felcserélni később is. Ne most akarj mindent megváltoztatni!

A napirendhez szuper segítséget találsz IDE KATTINTVA!

Kelj fel korábban!

Ne csak a lefekvést tedd korábbi időpontra, hanem az ébredést is!

Húzd fel a redőnyt, engedj be fényt, ezzel csökken a maletonin szintje.

Ha minden nap 5-10 perccel korábban kelted, a hét végére behoztad az egy órát! Természetesen nem kell korábban kelni, ha a gyermeked amúgy is koránkelő. De ha te szeretnél könnyebben alkalmazkodni, és neked gondot jelentene egy órával korábban kelni, akkor ez egy fontos lépés számodra!

Minden változás nehéz! Az egészet azért csináljuk így, mert a kisebb lépések kevesebb stresszt okoznak számunkra. Ennek ellenére nem vagyunk egyformák. Ha valami nem sikerül úgy, ahogy eltervezted, ne ess kétségbe!

Bár sokkal könnyebb lesz így az átállás, de nehézségek mindig adódhatnak!

10 éven keresztül így csináltam, mégis voltak könnyebb és nehezebb tavaszaink. Volt, amikor észre sem vettük az átállást, máskor kicsit nehezebben ment, hiába alkalmaztam akkor ezeket az apró lépéseket.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com