Március 15. az egyik kedvenc nemzeti ünnepem! Az év ezen napján valahogy még büszkébb vagyok hazánkra és szeretném, ha ez az érzés a gyermekeinket is átjárná. Ebből kifolyólag összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan is ünnepelhetjük a nemzeti ünnepünket otthon, vagy akár iskolában, óvodában is, hogy közelebb érezzük magunkhoz a jeles eseményt!

Süssünk Kossuth kiflit!

Süssetek Kossuth kiflit cukormentes verzióban!

A sütit azzal kezdem, hogy 1 evőkanál útifűmaghéjat 6 evőkanál vízzel elkeverek. Ezt félreteszem.
Közben kimérem a 10 dkg barna rizslisztet, 5 dkg csicseriborsó lisztet, és 5 dkg darált diót, és elkeverem 1 kiskanál sütőporral. Ezt kikeverem 1,5 dl mandulatejjel, és két evőkanál kókuszzsírral.
Hozzáadok egy csipet sót. Végül hozzáadom a megkocsonyásodott útimaghéjat is. Kisebb tepsibe öntöttem, 170 fokos sütőben kb negyed órát sütöttem. Amikor készen lett, kis poharakkal félholdakat szúrtam ki belőle, és megszórtam darált dióval.

Tulipános játék

Ehhez az egyszerű tulipános játékhoz szükséged lesz egy nagyobb tojástartóra, színes papírokra, spatulára, filcekre, sniccerre és ragasztóra.

A színes papírokból készíts tulipán formát és ragaszd rá egy-egy spatulára. A tojástartós dobozon jelöld színes filcekkel hová kell behelyezni a tulipánt. Vágd be egy kicsit sniccerrel, vagy egy helyesebb késsel, hogy egyszerűbb legyen beállítani. A gyermeked feladata lesz, hogy az adott színhez beültesse a tulipánt.

Ha idősebb gyerkőcöd van, akár összeadást/kivonást vagy szorzást/osztást is írhattok a tulipánra, a tojástartódobozra pedig az eredményeket!

Csapd le a labdát!

Kartondoboz, sniccer, festék és műanyaglabda. 😍 Ennek a négy elemnek a segítségével készíthetitek el a képen látott játékot!

Szabály: csak akkor csaphatsz a labdára, ha a saját színű karikáján van kidugva! 😋 Ehhez készült is egy videó, KATT IDE a megtekintéséhez!

Ha szeretnéd gyermeked vizuális figyelmét és mozgáskoordinációját fejleszteni, mindenképp javaslom!

Csicseriborsó válogatás

A csicseriborsó válogatása egy jól használható módja a finommotorika gyakorlásának, ami pedig elengedhetetlen az íráshoz.

Tedd le a piros-fehér-zöld színűekre festett csicseriborsókat összekeverve gyerkőcöd elé, majd hagyd hogy szín szerint szétválogassa!

Használjatok hozzá csipeszt, hiszen azzal fejlődnek csak igazán a kéz kis izmocskái!

Vonalvezető – másképp!

Ezt a játékot 4-5 éves gyerekeknek szoktam elkészíteni, és vállalom hozzá a sikergaranciát! 😍

A játék lényege, hogy kartonlapra megrajzolok különböző vonalakat, és a gyerekek kiválaszthatják, melyiket szeretnék kirakni a piros-fehér-zöld papírdarabkákkal. Persze a kis papírfecniket is ők készítik ám el – hiszen itt nem fontos, hogy mindenképpen a vonal mentén nyírjanak az ollóval, így örömmel szokták csattogtatni az ollót!

A játék a finommotorika mellett a szeriális képességeket is fejleszti, hiszen figyelünk a helyes sorrendre: piros-fehér-zöld

Találd meg a helyét a labdának! 

Ez egy vidám mozgásos játék, ami a mozgáskoordinációt fejleszti. Különösen szeretem nagycsoportos és elsős gyerekeknél, mert sok esetben tapasztalom, hogy náluk még gyakran előfordulnak a vállból indított vonalak. Ezzel a játékkal azonban már a csuklót is dolgoztatjuk, ami ugye fontos lesz a rajzolás és írás során!

A játékhoz többféle szabályt is alkothatunk: a labdák kerüljenek a zászló/kokárda megfelelő színén kivágott lyukba, ezekért pedig pontok járnak. Minél több labda kerül a helyére, annál több pont jár érte. Kisebb gyerekeknél használhatunk pingponglabdát is, aminek ki kell pottyannia a lyukakon, így könnyebb abszolválni a feladatot 
És naná, hogy fillérekből elkészül 😜

Formaillesztő 

És végül jöjjön ismét egy filléres játékötlet március 15. és a tavasz jagyében!

Nem lesz másra szükséged hozzá, mint egy kartonlapra, sniccerre és színes filcekre. Rajzolj különböző ábrákat a kartonlapra, színezd ki őket nemzeti színűekre és egy sniccer segítségével vágj ki belőle formákat.

A gyermeked feladata az lesz, hogy meg kel keresni, hogy melyik forma hová tartozik. Minél több és változatosabb formákat készítesz a játék annál izgalmasabb lesz és gyermeked számára nehezebb is.

Szeretnél további játékötleteket március 15. témakörben?

A Skillo Klub felületén több, mint 60 oldalnyi letölthető játék vár téged március 15. témakörben! Találsz köztük lapbookot, játékcsomagokat, könyvjelzőt és óriás színezőt is!

Csatlakozz még ma a Skillo Klub közösségéhez, hogy szinte korlátlan mennyiségű játékkal és játékötlettel gazdagodj!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

Majd ne felejts el korosztályt jelölni, hogy valóban csak a számodra értékes témákról kapj olvasnivalókat!