fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Tavasz! Az egyik kedvenc hónapom! A virágok, az illatok, a madarak csicsergése, az ünnepeink… Mindet szeretem! Ebből kifolyólag összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan is ünnepelhetjük ezt az évszakot otthon, vagy akár iskolában, óvodában!

Tulipán tojástartóból

Ha nálatok is csak gyűlik és gyűlik a tojástartó, itt az ideje, hogy felhasználjátok valamire! Na és persze mire másra, ha nem játékra? A tojástartón kívűl még evőpálcikára lesz szükségetek és festékre.

A tojástartó belsejét vágjátok ki, majd fessétek le különböző színűekre. Ez lesz a virág feje. Az evőpálcika végét is fessétek le. A gyermeked feladata pedig az lesz, hogy a megfelelő színű virágfejet ráhúzza a szárra, ami most ebben az esetben az evőpálcika!

Ez a játék kiválóan fejleszti a figyelmet és a finommotorikát.

Pillangó – másképp

Tökéletes tavaszi játék, a színezni nem szerető gyerekeknek!

Tegyétek a kivágott szárnyú pillangókat különböző textúrák és színek felé, ezzel színezve a pillangókat. Legjobb, ha elmentek kirándulni és elviszitek magatokkal a kivágott kartonokat. Ilyenkor a következőképpen játszhattok: mondd gyermekednek a séta/kirándulás alatt: “Legyen a pillangó szárnyának a színe lila!” Gyermekednek pedig meg kell találnia a megfelelő felületet hozzá. Persze igyekezz olyan színt mondani, amiből van is a közelben!

Fotózzátok is le, szép emlék lesz az albumban!⠀

Madarakat a fára!

A tavasz a madarak ünnepe is!

Kartonlapra festettünk egy fát, majd színes papírból csíkokat vágtunk. Ugyanezekből a színekből készítettünk madárkákat, melyeket félbevágott spatulákat ragasztottunk. Ezek segítségével lehet őket a fára ültetni.

Kisebb gyermekeknél az elején elég, ha csak az a feladat, hogy a fára tegyék fel a madárkákat. Nagyobbaknál már lehet fokozni a játékot és ebben az esetben fontos, hogy a színek is megegyezzenek. Olyan színű kapaszkodóra kell ültetni a madarat, amilyen ő maga. 

Egyszerű színegyeztetés, finommotorika csavarral.

Tavaszi óriás puzzle

Tavaszi óriás puzzle – az ilyen puzzle-t akár másfél éves gyerekekkel is tudjátok használni.

Egy nagyobb kartondoboz kell hozzá, meg tempera na és jókedv.

Egy ilyen “tábla” alkalmat ad beszélgetésre, szókincs fejlesztésre. Készíthetjük közösen is a nagyobb gyerekekkel, így a kreativitást, rész-egész viszonyokat is megtapasztalhatják.

Csoportmunkában a szociális kompetenciák is fejlődnek!

Ezt a játékot az összes évszakra elkészíthetitek: tavaszra, nyárra, őszre és télre!

Pillangó-számolós

Ismét egy egyszerű játékötlet inkább már nagycsoportosoknak és elsősöknek!

Nem lesz másra szükséged csak egy kartonlapra, színes papírokra és egy filctollra! 

A kartonra rajzold rá a pillangó testét és írd bele hány pöttyöt szeretnél látni a szárnyán! A színes lapokra pedig rajzold rá a pillangó szárnyát pöttyökkel.

A gyermeked feladata lesz, hogy annyi pötty legyen összesen a szárnyán, mint amilyen számot a testére írtál. 

Kupakvirág

Mi kell ehhez a játékhoz? Egy kartonlap, petpalackok kupakjai, színes pompomok vagy gyöngyök, gombok, kis sablon kártyák. A sablon kártyákat nagyon egyszerű elkészítenetek: rajzoljatok olyan szirmú virágokat, amilyen pompomjaitok vagy gyöngyeitek vannak otthon!

Mi a szabály? A játékosok húznak a kártyák közül, és a kártyán található virág szirmainak megfelelően pakolják a pompomokat, gyöngyöket vagy gombokat a kupakokba.

Közben fejlődik a finommotorika, a vizuális területek, a figyelem.

Rizsből virágszirmok

Itt egy kis tavaszi finommotorika gyakorlat, keverve egy kis szenzoros érzékeléssel. Egy sima kartonlapra ragasztottunk toalettpapír gurigát felszeletelve, ez lett a „játéktábla”.

A rizsfestés menete: simán zacskóba öntve a rizst rázzátok össze egy kis ételfestékkel, amíg jól befogja! Ezután hagyjátok megszáradni és kész is!

A játék menete: használjatok kanalat, ollós csipeszt, de az elhivatottabbaknak még a csipesz is opció! Ezek valamelyikének a segítségével lapátoljátok át a festett rizst a virág szirmaiba, ezzel csodaszép tavaszi virágokat készítve.

Virágos játék

Kétféle játékot is mutatok vele, egyet a kisebbeknek, egyet pedig a nagyobbaknak. 

Kicsik: Vágjátok ki a virágformát kartonból, rajzolj a szirmokra a miénkhez hasonló mintákat, majd rajzold meg ugyanezeket a mintákat a formára vágott papírszirmokra is. Ha ezzel megvagy, tedd a gyerkőcöd elé és párosítsátok, hogy melyik szirom, hova tartozik!

Nagyok: Kis nehezítés, ha a gyerkőcöd feladata nem csak abból áll, hogy a megfelelő helyre rakja a papírszirmokat, hanem meg kell fordítania, és lemásolni a látott mintát.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com