fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

HOGYAN KÉSZÜL EGY LAPBOOK?

Igazából azért nehéz ezt pontosan leírni, mert a lapbook egy kreatív műfaj, tehát nem arról szól, hogy valaki feltesz egy kérdést, te leírod a választ, majd utána ellenőrzöd, hogy jól válaszoltál-e….és ha nem, akkor minusz egy pont.

Nem. A lapbookban lényegében nincsenek rossz válaszok, és pont ettől csodálatos eszköze a tanulásnak. Pontosan azt tükrözi, amit a gyermek éppen tud, vagy éppen megtanul.

Arra gondoltam, egy konkrét lapbook elkészítésén vezetlek végig, és talán te is kedvet kapsz hozzá, hogy továbbiakat készíts!

Első lépésben a témát célszerű megválasztani, ami jelen esetben Berg Judit: Rumini című meséje. Azért gondoltam erre, mert sok iskolában “kötelező” olvasmány, ha egyet értünk ezzel a rendszerrel, ha nem…és igazán örülhetünk, mert ezt a könyvet legalább szívesen olvassák a gyerekek. Tapasztalatom alapján a feldolgozásnak kétféle módja a legelterjedtebb, és hát valljuk be, a gyerekeket egyikkel sem egyszerű levenni a lábukról…

  1. Írd le a fejezetek tartalmát, és rajzolj hozzá!
  2. Vásárolj egy olvasónaplót és felelj a kérdésekre!

Ha elolvastad a Ruminit, te is beláthatod, hogy a fejezetek tartalmát leírni nem egyszerű. A regény izgalmas, fordulatos, egy gyerek nemigen tudja, mit is kellene belőle kiemelni, miről kell írni az elején, hogy a végén is értelmes legyen. Ráadásul más szavakkal leírni ugyanazt…hiszen Berg Judit leírta már egyszer, nem is akárhogyan!

A kérdezek-felelj! típusú olvasónaplókkal pedig az a bajom, hogy túlságosan didaktikusak, és nem az élményre koncentrálnak, hanem arra, hogy a szöveget tudja-e értelmezni a gyermekünk.

Egy lapbook készítése során azonban elengedhetjük a fantáziánkat, és úgy dolgozhatjuk fel a regényt, ahogy a gyermekünk számára érthető, izgalmas, és a munka végére saját alkotását tarthatja a kezében!

ELŐSZÖR IS, NÉZZÜK, MIRE LESZ SZÜKSÉGÜNK EGY LAPBOOK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ!

9

Semmi extra dolog nem kell ám hozzá: színes ceruzák, olló, ragasztó, jancsiszeg, tűzőgép

9

Karton mappa, színes lapok (sima fehér lap is megteszi, de a színesek igazán feldobják)

9

Sablonok, amiket vagy te rajzolsz meg, vagy a gyerkőc, vagy kinyomtatod, amit én készítettem

A címlapot elkészíthetitek az alkotás kezdetén, ezt rá lehet ragasztani a mappa elejére! Olyan kezdőlapot készítettem, amit kedvére színezhetnek a gyerekek, sőt, a nevük is rákerülhet a borítóra! De nem kell ehhez ragaszkodni, nyugodtan készülhet saját rajz is a fedőlapra!

A továbbiakban is bátran alkossatok a saját igényeitek, kedvetek szerint! Alakítsátok át a sablonokat, ha éppen másképpen tetszene egy-egy részlet! Egészítsétek ki újabb kis könyvekkel a munkát – majd meglátod, mennyi új ötlet jön, miközben a lapbookot készítitek!

 

Azt javaslom, hogy a játékokat ragasszátok egy erősebb kartonlapra vagy lamináljátok, így tényleg sokáig használhatók lesznek. A Rumini lapbookban a kisebb tesóknak találtok csipeszes számolókártyákat és labirintusokat. A nagyobbak pedig Bingó segítségével memorizálhatják az összetartozó fogalmakat!

A BINGÓ JÁTÉKSZABÁLYA

Minden játékos kap egy játéklapot, a képen a kék keretben láthatod! A piros keretben lévő kis négyszögeket pedig feldaraboljuk, és a játéktér közepére tesszük, lefordítva egy pakliban.

Minden játékosnak szüksége lesz még babszemekre. Maximum 9 db/fő – szóval marad a levesbe is, ne aggódj!

És, akkor indulhat a játék!

Szóval minden játékos maga elé vesz egy játéktáblát.

A játékvezető sorban felfordít egy-egy piros keretes kis kártyalapot. Felolvassa, mi van ráírva. Minden játékos megkeresi a játéktábláján a hozzá tartozó fogalmat pl.: Patkányok hajója – Aranyvadász.

Erre rátesz egy babszemet.

Nyertest többféleképpen hirdethetünk:

  • győztes lehet az, akinek elsőként lesz vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan 3-3 db babszeme
  • akinek elsőként sikerül minden mezőre babszemet letennie

Variálhatjuk is a játékot: például nehezebb, ha csak az a játékos tehet le babszemet, aki elsőként megtalálja a játéktábláján a megfelelő fogalmat.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com