Alig egy hónap, és sok kisgyermek először lépi át az óvoda küszöbét.

Mesélik is nagy büszkén a rokonságban, hogy ovisok lesznek, de valószínűleg fogalmuk sincsen arról, milyen is óvodásnak lenni.

Pedig, ha belegondolunk, hogy az iskolakezdésre sem egy időpontban érnek meg a gyerekek, akkor el kell fogadnunk, hogy nincs ez másképpen az óvodakezdés előtt sem.

Emiatt aztán sokkal türelmesebbnek kell lennünk, ha gyermekünk eleinte nem kitörő örömmel indul az oviba.

Sajnos nekünk, szülőknek egyre kevesebb beleszólásunk lehet abba, hogy gyermekünk mikor és milyen körülmények között kerüljön közösségbe. Kifejezetten hibás döntésnek tartom, hogy kikerül a szülők kezéből a döntések sora, és az a tendencia látszik kirajzolódni, hogy a család megtartó ereje egyre kevésbé tud megnyilvánulni a legkisebbek életében.

De mégis, mit tehetünk, hogy minél kevesebb problémával találjuk szembe magunkat az első időszakban?

Íme 10+1 ötlet, ami segíthet abban, hogy kevésbé legyen sokkoló az ovikezdés!

9

Először is készítsd fel arra, mi vár rá!  Egyszerű, egy kisgyermek által is érthető kifejezésekkel meséld el neki, hogyan fog telni egy napja! Ebben segítség lehet az Egy napom az oviban kis füzet, mely a későbbiekben alkalmas lehet arra is, hogy visszanézve elmesélje neked az oviban töltött időszakban mi minden történt vele.

9

Ha teheted, menj be az oviba, és készíts fényképeket! Legyen fotó az óvó néniről, a dadusnéniről, a csoportszobáról, a játékokról, az óvoda épületéről, és mindenről, amiről csak lehet! Ezeket a képeket összefűzheted egy kis könyvvé, és nézegethetitek!

9

Legyen egy kis rongyocskája, plüssállatkája, amit magával vihet az oviba – ez lesz számára az otthon biztonsága az idegen környezetben. Szomorúan olvastam a hozzám írt levelekben, hogy ezeket a tárgyakat nem minden oviba engedik bevinni. Ilyenkor jó megoldás lehet egy bármilyen apró dolog, akár egy kis kavics is, ami elfér a gyerkőc zsebében, és tőled kapta. Ha magányosnak érzi magát, megsimogathatja a zsebében, és ez eszébe juttatja majd, hogy nemsokára megérkezel érte! Volt édesanya, aki minden reggel egy kis piros szívecske matricát ragasztott a gyerkőc zsebébe, míg egy másik kedves történet az az ötlet, hogy a gyerkőc tenyerébe adott egy puszit, amit betettek a nadrág zsebébe.

9

Alakíts ki otthon az ovihoz hasonló napirendet! A legtöbb óvodában van délutáni alvás, ha csak lehet, te se hagyd ki otthon! Ez a ritmus nagyon fontos a kicsi gyermekek életében! 

9

Minden esetben mondd meg a gyermeknek, hogy mikor mész érte! Ez az ígéreted legyen szent! Az ovisok nemigen ismerik még az órát, így ne azt mondd, hogy “4-kor jövök érted”, hanem kösd egy ovis eseményhez, pl. “uzsonna után érek ide”.

9

Soha ne menj el köszönés nélkül az oviból! Alakíts ki rövid búcsú-szertartást, és ragaszkodj ehhez. Sajnos a helyzet nem szokott javulni attól, ha még három puszit adsz, vagy még ötször körbesétáltok az udvaron, csak még kiszámíthatatlanabb lesz az elválás mindkettőtök számára.

9

Minden este és reggel beszélgess vele! Este arról, mi minden történt aznap, reggel pedig arról, mi fog aznap történni!

9

Írjatok naplót! Illetve rajzoljunk. A gyerekrajzok nem tudnak hazudni. Kérd meg a gyermekedet, hogy rajzolja le, mi történt az oviban! A gyerkőc rajzol, mi pedig írjuk mellé a kommentárt. Ha még nem tud/nem szeret rajzolni, az is jó megoldás, ha ő mesél, te pedig lerajzolod, illetve leírod, mit mesélt a napjáról!

(Soma a mai napig olvasgatja és nagy becsben tartja a rajzos ovis naplóját!)

9

Tanítsd meg gyermekednek az óvó néni és a dadus néni nevét! Ez a tanács furának tűnhet, de gondolj csak bele, a gyermeked számára mennyire fontos, hogy tényleg a nevén tudja nevezni az óvó nénit! Logopédia foglalkozásokon találkozom azzal a problémával, hogy akár 5 éves gyerekek sem tudják, hogy hívják az óvó nénit! Ha otthon elmesél valamit, sokkal személyesebb a történet, ha te is tudod, kihez kötődik pontosan az esemény.

9

Reggel időben keljetek fel, és nyugodtan készülődjetek! Sokkal könnyebb lesz az elválás egy kipihent gyerkőccel! Ha pedig a búcsú zökkenőmentes, akkor jó eséllyel a gyermeked óvodában töltött napja is békésebb lesz.

9

Fogadd el, hogy neked is nagyon nehéz időszak lesz megválnod a gyermekedtől. Lehet, hogy fájni fog…sírj nyugodtan…

Készítsd el gyermekeddel közösen ezt a lapbookot, és valóban kézzel fogható emléke lesz majd az ovis éveiről!

Az elkészítés során fejlődik az önismerete, mely magabiztosabbá teszi őt.

A lapbookot kétféle címlappal tudod elkészíteni: Ovis leszek! és Újra itt az ovi!

Ráadásul színesben és színezhető verzióban is megkapod, te döntheted el, melyik formában szeretnéd elkészíteni!

Megvásárolható a Shopban! 

A lapbookot kislányos változatban is meg tudod vásárolni. Csakúgy, mint a fiús változatnál, kétféle borítólap közül választhatsz, szintén megkapod színes, és színezhető verzióban is, és videóban mutatom meg, hogyan tudjátok egyszerűen elkészíteni! Kattints a képre vagy a linkre, és egy percen belül a fiókodban lehet!

Megvásárolható a Shopban! 

 

 

– Mikor is van az őszi szünet?

– Ma van gyümölcsnap?

– Le kellene mondani az oviban az ebédet – de kit is kell ehhez felhívni?

Ismerős a szituáció? Persze mindezekre az infókra PONT akkor lenne szükséged, amikor éppen az sem jut eszedbe, hová is írtad fel!

Mit szólnál hozzá, ha minden infó egy helyen lenne? Mondjuk a naptárodban, vagy egy olyan mappában, ahol minden ovival kapcsolatos dolgot tartasz?

Egyszerűen csak kinyomtatod ezt a 22 oldalas szervezőlap-csomagot, és mindig képben leszel!

HASZNOS VOLT SZÁMODRA EZ A BLOGCIKK?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes játékot, sablont, tudásanyagot küldök neked!