fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Bori, az egyik kis ovisom fogadott ma ezzel:
“Virág, te tudod, hogy jön a koronavírus? Nagyon picike, nem is láthatjuk, annyira picike. Ha rádmászik, akkor meghalsz!” 💀
Sokkolt a bejelentés, nem mondom…

Be kell vallanom, én nemigen foglalkozom ezekkel a dolgokkal. Kicsit úgy vagyok vele, ha jönnie kell, úgyis jönni fog. De azért ezekre a dolgokra mégiscsak reagálni kell valahogy…amikor egy 5 éves kislány szemében látod a rettegést, amellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Azt nem mondhattam neki, hogy “ááá, Bori, felejtsd el… hozzánk nem fog ideérni….” hiszen ez hazugság lenne, mindenki tudja.

De mégis fontos volt, hogy valami kapaszkodót adjak neki, amivel ő is kontrollt szerezhet a félelme felett.
Gyorsan jött az ötlet, a kézmosás!

“Bori, igaz, hogy mi nem látjuk a koronavírust, és az is igaz, hogy itt lehet rajtunk, például a kezünkön…ezt most nem tudhatjuk. De ha mindig kezet mosol, amikor kell, akkor a szappan elbánik ám a koronavírussal!”

Amint hazaértem, készítettem is kézmosós kártyákat – és persze mosom a kezem!

MIRE JÓ MÉG A KÉZMOSÁS?

9

Azon túl, hogy kézmosás után tiszta lesz a kezünk, a testtudat is fejlődik. A gyerkőc számára ez egy fontos tevékenység, megtanulja, hol a keze, tenyere, ujjai, stb.

9

A mozgáskoordinációja is egyre kidolgozottabbá válik, megtanulja milyen erősen kell megnyomni a folyékony szappan flakonját, vagy megtanul a csúszós szappannal bánni.

9

Szervezettséget is tanul – nem mindegy, hogy a vízcsapot nyitja meg előbb, vagy a szappant veszi a kezébe…nekünk ezek rutinok, de egy gyermeknek olyan folyamat, mint amikor te egy új receptet próbálsz ki a konyhában.

9

Finommotorika – a csapot megnyitni, elzárni, kezeket ujjakat egymáshoz dörzsölni, törölközővel szárazra törölni, mind mind apró mozdulatok sokasága.

9

Szókincs fejlődése: kezet mosunk evés ELŐTT, WC használat UTÁN, A téri és időbeliséget kifejező relációs szókincs sok gyerkőcnél nehezen alakul ki, a kézmosás alkalmait mind használhatjuk ezekhez is!

9

Önállóság – végül, de nem utolsó sorban biztosítsuk a feltételeket ahhoz, hogy gyermekünk önállóan is meg tudja mosni a kezeit! Eléri a vízcsapot? Eléri a szappant? Eléri a törölközőt?

Segítsük őt ábrákkal is a sorrendet illetően! Így növelhetjük az önbizalmát, “Én már ezt is tudom!”

Segítsd a gyermeked kézmosókártyákkal!

A kártyákat letöltés után érdemes laminálni, így nem fognak elázni a fürdőszobai használat során sem.

A csempéhez tudod erősíteni gyurmaragasztóval (bluetech), vagy öntapadós tépőzárakkal is. 

A kártyák mellé egy posztert is készítettem, felsorolva rajta, mely tevékenységek előtt/után érdemes mindenképpen kezet mosni.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com