fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Tudjátok rólam, hogy a hatból két gyermekem is itthon tanult. Az ő oktatásuk során igen nagy segítségemre voltak a lapbookok. Hogy mire is jó ez az igen sokoldalú és kreatív eszköz? Ebben a bejegyzésben ezt foglaltam össze nektek.

A lapbook valódi jelentése nehezen adható vissza magyarul, hiszen jóval több, mint egy lapozó vagy egy kézzel készített album. Ez tulajdonképpen egy olyan könyv, amit a gyermek saját maga készít el egy-egy témakörben. A varázslat abban rejlik, hogy miközben a lapbookot állítja össze a gyermek, szinte észrevétlenül sajátítja el a témakörhöz tartozó tudást. A lapbook készítése során ugyanis a vizuális megerősítések révén a gyermek szinte önmaga tanítja saját magát. Nem véletlen, hogy ma már több iskolában is használják egy-egy témakör összefoglalása során, és otthon is jól jönnek a gyermekeket érdeklő témák feldolgozásához.

A lapbook ugyanis vizuális memóriafogasként működik, így a megtanulandó anyag sokkal könnyebben rögzül. Nincs szükség biflázásra, kontextusból kiemelt magolásra. A lapbook többféle kis méretű sablonból áll, melyek az adott témakör egy-egy szeletét dolgozzák fel, majd mappába illesztve egy teljes egésszé állnak össze. Minden lapbook más és más, hiszen a lapbook-ot ti készítitek el, sok részlet kizárólag rajtatok múlik.

(A képeken jobb és bal oldalt található kis nyilacskákkal tudsz lapozni.)

 

Lapbook-ot készíteni lényegében bárki képes lehet. De ha teljesen mi akarjuk megtervezni, kitalálni és összeállítani, akkor bizony elég időigényes munka a sablonokat megszerkeszteni, a témába illő megfelelő anyagokat összeszedni, szórakoztató játékokat kitalálni. A jó lapbook kulcsa ugyanis a megfelelő látványelemek kitalálása, megtervezése. Ez olykor egyáltalán nem könnyű feladat, én magam is sokat szoktam törni a fejem a legjobb megoldáson.

 

A lapbook extra előnyei:

9

A lapbookok játékai örömtelivé varázsolják a lapbook összeállítását.

9

A lapbook elkészítése jelentős aktivitást igénylő komplex feladat, ami segíti, hogy a tudásanyag valóban elmélyüljön.

9

Az óvodásoktól a középiskolásokig bármilyen korú gyermeknél remekül hasznosítható eszköz.

9

Komplex módon fejleszti a gyermek tanulási és gondolkodási képességeit.

9

A sablonok elhelyezése segít integrálni, csoportosítani a megszerzett tudásanyagot.

9

A sok ollóhasználat fejleszti a finommotorikát.

9

A ki-be-jobbra-balra hajtható fülek a térben való tájékozódás gyakorlását teszik lehetővé.

9

A zsebekbe való pakolás, a kártyák kirakása a mozdulatok finomhangolását segítik.

9

A rajzos, kézműves feladatok fejlesztik a kreativitást.

9

Azoknál a gyermekeknél is jól használható, akiknek gondja van az írással vagy az olvasással.

9

Bármilyen tantárgyhoz, témához illeszthető.

9

Általa később is könnyen lehet áttekinteni, átismételni az adott témakört.

9

Segít fenntartani a gyermek motivációját a tanuláshoz.

9

Bátorítja a gyermeket az önálló információszerzésben, hogy ne csak a készen kapott infókat fogadja el.

9

Nem foglal sok helyet, könnyen tárolható.

9

Az elkészült lapbook büszkeség a gyermeknek. Értékes számára, hiszen a saját erőfeszítése révén áll össze, és a kész mű – illetve a közben megszerzett tudás – a befektetett munka gyümölcse.

Hasznos tippek a lapbookokhoz

9

Ha kevés az időd, de szeretnél lapbookot használni a gyermekeddel, akkor a leggyorsabb, ha nem te tervezed meg, hanem megvásárolod az előkészített lapbookot – a webshopban is sokféle témában találhatsz –, amelyet már „csak” össze kell állítani a megadott javaslatok alapján.

9

Fontos, hogy a lapbook elkészítésével ne kapkodjunk. Az a jó, ha a tudásanyagnak van ideje leülepedni. Az évek során szerzett a tapasztalatom alapján egy nap 3-4 sablont érdemes elkészíteni.

9

Amikor elkészültünk az összes sablonnal, tehát a tankönyvben a tananyag végére értünk, csak akkor helyezzük el az egészet a mappában.

9

Jó dolog előre eltervezni, mit hová teszünk majd a mappában, mert nem szép, ha például a milton kapoccsal rögzített sablon másik oldalán át kell szúrnunk egy szép rajzot.

Hol tudsz lapbookokat vásárolni?

A Skillo Webshopjában többféle előre elkészített lapbook közül tudsz válogatni. Mindegyiket elkészítettem neked színesben és színezhető változatban is. 

Az elkészítést külön videóval segítem, illetve egy sablont is kapsz, hogy biztosan beleférjenek a sablonok a mappádba.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com