Ha esetleg a gyermeked fiú és később kezdett el beszélni, mint az ismerős lány gyerekek, talán te is megkaptad a már jól ismert legyintést, miszerint “ááá, fiú, lusta, emiatt ne aggódj és nem kell tenned semmit”.

Mikor kezdenek beszélni a fiúk? – Később?

Ez így önmagában nem igaz! Sok kisfiú teljesen időben kezd el beszélni és nincsenek lemaradásai, elmaradásai ezen a téren.

Az azonban igaz, hogy a fiúk között gyakrabban előfordul nyelvi késés, mint a leány kortársaik körében. Fontos azonban kiemelni, hogy például a fiúknál gyakrabban fordul elő az autizmus, mégsem legyintünk egyet, hogy “ááá, fiú, autizmussal él”

Mekkora a késés, ami a fiúknál gyakori?

Nagyjából pár hónap késésről van szó a fiúk esetében. Sok olvasóm írta nekem, hogy fél évvel több időt kaptak a fiú gyermekek, mint a lány társaik.

Nos, sajnos ez egy téves információ, ugyanis semmi nem indokolja, hogy fél évig emiatt ne kapjanak segítséget az arra rászoruló kisfiúk.  

Miért késik gyakrabban a fiúk beszéde?

Egészen pontosan nem tudjuk az okát, de természetesen voltak és vannak kutatások, melyek a „mikor kezdenek beszélni a fiúk?” kérdésre keresték a választ. A tudomány mai állása szerint úgy néz ki, hogy a kulcs a tesztoszteron hormon feldolgozási folyamatában keresendő. A tesztoszteron azonban mind a lányok, mind a fiúk szervezetében egyaránt termelődik.

Mit okoz a tesztoszteron a fiúknál és a lányoknál?

A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a magasabb tesztoszteron szint a fiúknál későbbi beszédindulást okoz! Andrew Whitehouse kutatásai alapján, azoknál a fiúgyermekeknél, akik magzati korukban magas tesztoszteron szintnek voltak kitéve beszédüknek kezdete és fejlődésüknek menete lassabb volt. 

A lányoknál viszont pont fordítva van ez. Korábban indul meg náluk a beszéd, ha a kislány tesztoszteron szintje magasabb!  

Van más magyarázat is a nyelvi késésre fiúknál?

Tanulmányok szerint – és ezt mi magunk is megfigyelhetjük – a fiúk több konstruktív játékot játszanak, amelyekhez kevésbé szükséges a sok interakció. Azonban, ha egy kisfiú inger gazdag szociális környezetben nő fel és a játékában is több szociális interakció jelenik meg, korábban kezd beszélni. 

A lányoknál az elvont gondolkodás is korábban kialakul, ami egyesek szerint szintén segíti a beszéd fejlődését, kialakulását. Plusz egy indok, amiért gyakran előbb beszélnek a lányok, mint a fiúk. 

Mi következik mindebből?

Jelenleg nem adunk több időt a fiúknak, mert ezt semmi nem indokolja. Minden fiúgyermeknek joga van ahhoz, hogy segítséget kapjon a beszéd elindulásához.

A jelenlegi szakmai ajánlás szerint legkésőbb 2 éves korban a minimum 50 aktív szavas szókincs elvárható a kisfiúk esetében is. 

Gyermeked elmúlt két éves és nem rendelkezik 50 szavas szókinccsel?

A Beszélgessünk! – Játékos beszédindítás otthon! tanfolyamban segítséget kaptok ahhoz, hogy szavakkal fejezze ki magát gyermeked és mindazokat az érzéseket, vágyakat, melyeket eddig mutogatással, vagy esetleg sírással tudott csak feléd kommunikálni.

TETSZETT AZ ÍRÁS?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás