Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Ha esetleg a gyermeked fiú és később kezdett el beszélni, mint az ismerős lány gyerekek, talán te is megkaptad a már jól ismert legyintést, miszerint „ááá, fiú, lusta, emiatt ne aggódj és nem kell tenned semmit”.

Mikor kezdenek beszélni a fiúk? – Később?

Ez így önmagában nem igaz! Sok kisfiú teljesen időben kezd el beszélni és nincsenek lemaradásai, elmaradásai ezen a téren.

Az azonban igaz, hogy a fiúk között gyakrabban előfordul nyelvi késés, mint a leány kortársaik körében. Fontos azonban kiemelni, hogy például a fiúknál gyakrabban fordul elő az autizmus, mégsem legyintünk egyet, hogy „ááá, fiú, autizmussal él”

Mekkora a késés, ami a fiúknál gyakori?

Nagyjából pár hónap késésről van szó a fiúk esetében. Sok olvasóm írta nekem, hogy fél évvel több időt kaptak a fiú gyermekek, mint a lány társaik.

Nos, sajnos ez egy téves információ, ugyanis semmi nem indokolja, hogy fél évig emiatt ne kapjanak segítséget az arra rászoruló kisfiúk.  

Miért késik gyakrabban a fiúk beszéde?

Egészen pontosan nem tudjuk az okát, de természetesen voltak és vannak kutatások, melyek a „mikor kezdenek beszélni a fiúk?” kérdésre keresték a választ. A tudomány mai állása szerint úgy néz ki, hogy a kulcs a tesztoszteron hormon feldolgozási folyamatában keresendő. A tesztoszteron azonban mind a lányok, mind a fiúk szervezetében egyaránt termelődik.

Mit okoz a tesztoszteron a fiúknál és a lányoknál?

A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a magasabb tesztoszteron szint a fiúknál későbbi beszédindulást okoz! Andrew Whitehouse kutatásai alapján, azoknál a fiúgyermekeknél, akik magzati korukban magas tesztoszteron szintnek voltak kitéve beszédüknek kezdete és fejlődésüknek menete lassabb volt. 

A lányoknál viszont pont fordítva van ez. Korábban indul meg náluk a beszéd, ha a kislány tesztoszteron szintje magasabb!  

Van más magyarázat is a nyelvi késésre fiúknál?

Tanulmányok szerint – és ezt mi magunk is megfigyelhetjük – a fiúk több konstruktív játékot játszanak, amelyekhez kevésbé szükséges a sok interakció. Azonban, ha egy kisfiú inger gazdag szociális környezetben nő fel és a játékában is több szociális interakció jelenik meg, korábban kezd beszélni. 

A lányoknál az elvont gondolkodás is korábban kialakul, ami egyesek szerint szintén segíti a beszéd fejlődését, kialakulását. Plusz egy indok, amiért gyakran előbb beszélnek a lányok, mint a fiúk. 

Mi következik mindebből?

Jelenleg nem adunk több időt a fiúknak, mert ezt semmi nem indokolja. Minden fiúgyermeknek joga van ahhoz, hogy segítséget kapjon a beszéd elindulásához.

A jelenlegi szakmai ajánlás szerint legkésőbb 2 éves korban a minimum 50 aktív szavas szókincs elvárható a kisfiúk esetében is. 

Gyermeked elmúlt két éves és nem rendelkezik 50 szavas szókinccsel?

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.