A büntetés a nevelés egyik eszköze, melynek a célja, hogy a nem kívánt viselkedéstől elrettentse a gyermeket. Hosszútávon azonban kifejezetten káros lehet a gyermek számára. Miért alkalmazzuk akkor mégis? Mert rövidtávon hatékony! 

Mi számít büntetésnek? 

Nagyon sok dolog tartozik a büntetés közé, amiről elsőre nem is gondolnánk, hogy az.

Nézzük sorban:

verés minden formája,

szidalmazás,

szemrehányás,

elszigetelés, szobafogság,

100x leíratni, hogy mint tehet és mit nem ezután,

valamit meg kell tennie,

szégyenfal, nyilvános értékelések,

feketepont,

gondolkodópad,

érzelmi büntetések: nem szólnak hozzá,

egy szeretett dolog megvonása (pl. esti mese) stb.

Gondoljuk, hogy ma már ezeket nem használjuk

Pedig sajnos de. Sokszor észre sem vesszük. 2013-ban megjelent egy könyv Magyarországon, amiben még a verés is ajánlott módszer. Idézek pár mondatot abból a könyvből:

“Jó előre mondjuk meg a gyermeknek, hogy a verés egy, kettő vagy három ütésből fog-e állni! Sose legyen több három ütésnél! Ha előre bejelentjük, mennyi lesz segít saját magunkat is kordában tartani…”

“Azért fenekeljünk, hogy felhívjuk a gyermekeink figyelmét arra, milyen súlyos kihágást követtek el, ezáltal megtaníthatjuk nekik, hogy mi lenne a helyes viselkedés! Pontosan ezért kell a kisgyereket közvetlenül a kihágás után elfenekelni. Ha túl sokáig várunk vele nem lesz olyan nagy hatása…” 

Mit tegyünk büntetés helyett?

Azt hinnénk a büntetésről ma már mindenki tudja, hogy nem a legmegfelelőbb módszer arra, hogy rábírjuk a gyermeket, hogy megfelelően viselkedjenek.

Jane Nelson már több évtizeddel ezelőtt feltette a kérdést:

“Vajon honnan a csudából vettük azt az elképesztő gondolatot, hogy ahhoz, hogy egy gyermek jobban viselkedjék először azt kell elérnünk, hogy rosszabbul érezze magát?”

Ma már rengeteg eszközt ismerünk, amelyek hatékonyak, azonnal működnek, és se a gyerek, se a szülő nem kell, hogy rosszul érezze magát tőle! Néhány eszközt felsorolok itt, de tudnod kell, hogy ennél sokkal több létezik.

 

  1. Megelőzés – sok-sok dolgot megelőzhetünk és később nem kell törni a fejünket a büntetésen!
  2. Adjunk választási lehetőséget!
  3. Tettekkel adjunk nyomatékot a szavainknak – fogjuk meg a kezét, vegyük el a tányért előle, vagy amit a helyzet kíván!
  4. Mutassuk meg hogyan teheti jóvá, amit elrontott! Például, ha kiöntötte a vizet mutassuk meg, hogyan kell feltörölni!

Hol találsz további eszközöket a büntetés helyett?

Pozitív fegyelmezés mesterkurzus

A Skillo Klubban készítettem egy 22 részből álló videósorozatot a témakörben. A kurzus megtekintése után mindig lesznek olyan eszközök a kezedben, melyekkel a konfliktusok tiszteletteljesen és békésen lesznek megoldva!

De nem csak ezekre kapsz segítséget a Skillo Klubban! Hónapról hónapra 1-1 téma kerül górcső alá, megosztjuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat, mellyel építjük a közösségünket és tanulunk egymástól!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!