Amikor az egyik lányom óvodás lett, kaptunk egy kérdőívet az óvó nénitől. Ebben szerepelt egy kérdés, hogy mivel szoktuk jutalmazni, és büntetni a kislányunkat. Mint kiderült a kérdőív célja az lett volna, hogy az óvó néni is és a család is ugyanazokat a nevelési eszközöket használja. Sajnos a mi eszközeinket nem ismerte az említett óvó néni. A módszerei között csak a büntetés és a jutalmazás szerepelt. Mi a probléma ezzel és mit használhatunk helyette? Mindjárt ki is fejtem!

Működik a büntetés és jutalmazás?

Büntetés: működik! Gyorsan megoldja a legtöbb viselkedési problémát. Ha rövidtávon gondolkodsz a büntetés egy hatékony eszköz a kezedben! De biztos azt szeretnéd, hogy a gyermeked csupán 3 percig járjon a “jó” úton? 

Jutalmazás: működik! Gyorsan elkészültök a reggeli öltözködéssel, ha azt ígéred a gyermekednek, hogy adsz neki egy matricát. Aztán holnap már kettőt, holnapután hármat, a jövő héten már tizenkettőre lesz szükség. 

Mi a probléma ezekkel? 

Jó, ha tudod, hogy akár jutalmazol, akár büntetsz a gyermeked csupán neked akar megfelelni! Nem jó akar lenni, hanem a te kedvedben szeretne járni. Nem alakul ki benne a felelősség érzése: “azért vagyok a jó úton, mert hiszek abban, hogy nekem ez a jó”.

A dicséret sokkal jobb eszköz, mint a testi fenyítés vagy a vagy a büntetés. De jó ha tudod, hogy a dicséret nem más, mint szóbeli jutalom!

Mit tehetek, ha ne a jutalmazás-büntetés eszközeit alkalmazzam?

A leggyakrabban használt eszközeinkről kiderült, hogy hosszú távon nem működnek, azért van egy olyan út, amely jól bevált stratégiákkal mégis működik. Ez a pozitív fegyelmezés útja!

Pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy osztrák pszichiáter nevéhez, Alfréd Adler nevéhez főződik, aki a büntetés-jutalmazás helyett a tiszteletteljes fegyelmezés módszerét népszerűsítette a szülők és pedagógusok körében. Nem egy új keletű nevelési irányzat, ami gyorsan idejét is múlja majd, hanem több évtizedes eredmények állnak mögötte. Tudományos alapokon nyugszik, kizárólag bizonyítottan jól működő technikákat alkalmaz.

Mit tegyél dicséret helyett?

Az alábbiakban megnézünk néhány technikát, hogy mit alkalmazhatsz ahelyett, hogy csak egyszerűen megdicséred milyen ügyes. 

9

Mondd el, amit látsz!

“Milyen színes ez a rajz! Látom sokféle színt használtál hozzá! Van benne piros, zöld, kék, lila, sárga…! Olyan, mint a tavaszi rét!

9

Kérdezz!

“Mi ez a színes kerek forma itt a lap alján? Elmeséled nekem?”

9

Fizikai közelség

Néha az is elég, ha csak rámosolyogsz, megöleled, vagy adsz egy hatalmas cuppanós puszit neki!

9

Kapcsolódj!

“Látom boldoggá tesz, hogy elkészültél a rajzzal! Veled együtt örülök én is!

9

Eredmény helyett az erőfeszítésre fókuszálj!

“Láttam milyen gondosan színeztél, figyeltél, hogy ne szaladj ki a vonalból!”

Hogyan tudok neked segíteni? 

Pozitív fegyelmezés mesterkurzus

A Skillo Klubban készítettem egy 22 részből álló videósorozatot a témakörben. A kurzus megtekintése után mindig lesznek olyan eszközök a kezedben, melyekkel a konfliktusok tiszteletteljesen és békésen lesznek megoldva!

De nem csak ezekre kapsz segítséget a Skillo Klubban! Hónapról hónapra 1-1 téma kerül górcső alá, megosztjuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat, mellyel építjük a közösségünket és tanulunk egymástól!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!