Itt a nyár, vége az ovis foglalkozásoknak, jöttök-mentek, nyaral a család, mégis szeretnéd, hogy a gyermeked tisztábban képezze a hangokat. Amíg tartott az ovi, addig ott volt a logopédiai foglalkozás, és biztosan tapasztaltad is, hogy lassan, de biztosan javul a kiejtése. (sőt, az is lehet, hogy gyorsan javult)

De hogy mi lesz most majdnem 3 hónapon keresztül?

Erre az időszakra írtam egy listát neked – olyan gyakorlatokat szedtem össze, amelyek egészen biztosan nem okoznak kárt az eddig elért eredményekben!

9

Fagyizzatok sokat!
A gyermekednek igen ügyesen kell elfogyasztania a finomságot, hogy ne csöpögjön, és ne legyen tőle maszatos. Ne törölgesd félpercenként szalvétával a száját, inkább ösztönözd arra, hogy a nyelvecskéjével nyalja le a szétkenődött fagyit!

9

Fújjatok buborékot!

9

Grimaszoljatok a tükör előtt! Játsszátok, hogy utánozni kell egymást!

9

Mossatok fogat minden étkezés után!
Talán picit több időt igényel, de nagyon aprólékosan végezzétek! Kísérd szavakkal, amit csinál: megmosod a felső fogsorod belső részét – megmosod a felső fogsorod külső részét, stb. Ez azért fontos, mert ezáltal megtanul tájékozódni a szájtérben, és pontosabban, tudatosabban lesz képes irányítani a megfelelő mozdulatokat a szeptemberi foglalkozásokon.

9

Énekeljetek sokat!
Amikor éneklünk, tisztábban ejtjük a hangokat. Ezen kívül sok gyereknél tapasztalom a “zöngétlenítést”, azaz a zöngés hengok helyett azok zöngétlen párját ejtik. Például “b” helyett “p”, “g” helyett “k”.

9

Beszélgessetek robot nyelven!
(Szó-ta-gol-va, vagy h-a-n-g-o-k-r-a-b-o-n-t-v-a)

9

Használjatok szívószálat az ételekhez is: sűrű joghurt, hígabb tejbegríz mind jó erre a célra!

9

Utánozzátok az állatok, mentőautó, repülőgép, stb hangjait!

9

Játsszatok szájról olvasást!
Némán, nagyon erőteljesen artikulálva mondj valamit, a gyermekednek pedig ki kell találnia, mit mondtál. Utána cseréljétek meg a szerepet!

9

Tanítsd meg fütyülni!

9

További ötleteket IDE KATTINTVA találsz!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

Majd ne felejts el korosztályt jelölni, hogy valóban csak a számodra értékes témákról kapj olvasnivalókat!