Napjainkban a digitalizációs eszközök világában egy új kihívás elé kell néznünk nekünk, szülőknek. A telefonok, tabletek és televíziók igazi mágnesként vonzzák már a legkisebbeket is. Mit jelent egy 0-2 éves kor közötti gyermek számára a képernyőidő? Milyen ajánlások segítenek minket szabályozni a gyermekek képernyő előtt eltöltött idejét? Ezt a témát járjuk körül!

Mi a hivatalos ajánlás a képernyőidőre? 

A WHO elég egyértelműen fogalmaz, ajánlása szerint 2 éves kor alatt zéró képernyőidő ajánlott. Nyilván ezt annál nehezebb megvalósítani, minél több nagyobb testvér van a családban.

Nézzük meg kicsit közelebbről a dolgokat, hónapokra lebontva!

0-3 hónapos kor

Ebben az életkorban a babát még nem érdekli a képernyő. Viszont már ilyenkor sem árt a tudatosság, hiszen elég sok időt töltünk a szoptatással és nagy a kísértés arra, hogy végiggörgessük a közösségi médiás felületetek: a facebookot, vagy az instát. Azonban ez az időszak arra való, hogy megismerjük a gyermekünk reakcióit. Ha egy másik valóságba lépünk, ez nehezebben fog menni.

2-6 hónapos kor

A kisbaba ilyenkor kezdi el felfedezni a világot. Ebben az életkorban már felfigyel arra, ha bekapcsoljuk a tévét, vagy a telefonon elindítunk egy videót. Már zavarhatja az elmélyült játékban, de még nemigen érti a meséket, vagy a gyerekdalokat.

6-12 hónapos kor 

Ha látott már mesét, vagy videochat-elt a nagymamával, akkor felismeri a telefont, vagy a távirányítót, és izgatottá válik, hogy megint részese legyen ennek az élménynek!

12-24 hónapos kor

Ennyi idősen már kifejezi, hogy szeretne képernyőt nézni! Ez viszont túl intenzív inger a piciknek ebben a korban. Egy kép feldolgozásához 4-6 másodpercre van szükségük. Ha megnézel egy mesét, talán még egy másodpercig sem látható egy kép.

Mire van szükségük ilyenkor a gyermekeknek?

Az agy fejlődéséhez szenzoros és mozgásos ingerekre van szükség!

A képernyő felülete azonban nem biztosít változatos taktilis ingereket, nincs illata, a hangja gépi hang, nincs lehetőség szemkontaktusra valamint nincs vele kölcsönös kommunikáció sem.

Van kevésbé káros tartalom?

Természetesen vannak olyan tartalmak, amelyek kevésbé károsak. Ezek közé tartoznak a családi videóitok (pl. esküvői, első születésnapi stb.), videóchat a családtagokkal, minél lassabb filmek például állatokról vagy a Youtube-on is elérhető mesék a Pagony jóvoltából KATT IDE.

 

Képernyőidő csökkentése mesterkurzus

A Skillo Klubban készítettem egy 11 részből álló videósorozatot a képernyőidő megfelelő használatáról és csökkentéséről 0-6 éves kor között.

De nem csak ezekre kapsz segítséget a Skillo Klubban! Hónapról hónapra 1-1 téma kerül górcső alá, megosztjuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat, mellyel építjük a közösségünket és tanulunk egymástól!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

 Tipp: Jelölj korosztályt, hogy a számodra érdektelen témákkal ne legyél bombázva!