fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Végeztem egy rövid közvéleménykutatást a barátaim és rokonaim körében, ki hány dinoszaurusz fajtát tud felsorolni. Az átlag 3 volt. Bizonyos értelemben megnyugodtam, hogy akkor legalább átlagos palentológusok közé sorolhatom magamat is, mert én is pontosan háromra emlékszem. Pedig nem is olyan régen volt, hogy a fiaim akár százat is felsoroltak. Igazán megtanulhattam volna többet is.

Tudtad, hogy nagyjából minden harmadik gyermeknek 2-6 éves kora között van egy intenzív érdeklődési köre? Ezek legtöbbször az autók, repülők, és a dinók – egyelőre a kutatók sem pontosan tudják, miért pont ezek a témák kerülnek a gyerekek érdeklődési körébe.

Miért szeretik a gyerekek a dinoszauruszokat?

A THE CUT magazin egyik cikkében érdekes összefüggéseket olvashatunk arról, hogy miért  szeretik a gyerekek a dinókat, és hogyan alakul ez az intenzív érdeklődés később a gyerekeknél. 

Nos az vitán felüli, hogy a gyerekek igen hamar lekörözik a felnőtteket a dinoszauruszokról összegyűjtött lexikális tudásban. Nem csupán a bonyolult latin neveiket ismerik, hanem azt is tudják, melyik korszakban éltek, mivel táplálkoztak. 

Én azt figyeltem meg a fiaimon, hogy a dinók számukra biztonságos szörnyek voltak. Azáltal, hogy ismerték a neveiket, szokásaikat, szinte barátokká váltak, és hát elég menő dolog, ha az embernek, különösen ha még kisgyermek, ilyen hatalmas és erős barátai vannak!

Ott sorakoztak a gyerekszoba polcain a pici kezekbe illő méretben, és immár a mindennapjaink részévé váltak. 

A dinók és a fejlesztő foglalkozások

Logopédusként szinte minden gyermeknél fontos figyelmet fordítanom a beszédészlelés fejlesztésére. Ennek egyik hatékony módja, hogy olyan szavakat ismétel a gyermek, aminek nem tudja pontosan a jelentését. 

Határozottan emlékszem arra a pillanatra, amikor egy alkalommal éppen ilyen szavakat kerestem: sziszidami, feréndekek, bakőgy, kriszposztyüvan és társai…és megpillantottam a két évesem kezében a dinót…

Mivel 700 dinófajt fedeztek már fel, soha többé nem jelentett gondot, hogy ilyen szavakat keressek!

Sőt, a halandzsa-mondókákat is a dinók szájába adtuk, elvégre nem várhatjuk el, hogy magyarul is megtanuljanak. Így a beszédfejlesztés során a ritmust ezekkel gyakoroltuk: Apacuka, fundaluka…

Nézzük, még mi mindent lehet játszani egy dinó-projekt alkalmával!

9

Tanulhatunk a színekről! Ezt a játékot már másfél éves kortól játszhatjuk, hiszen ekkor már sok gyermek meg is nevez 1-2 színt. A színes dinókból nyomtathatunk kettőt, így színpárosító játékunk lesz. De csiptethetünk rájuk azonos színű csipeszt, vagy gyűjthetünk rájuk pompomokat. 

9

A dinó puzzle lehetőséget ad a rész-egész viszony gyakorlására, illetve a testséma, testtudat is fejlődik, hiszen megszámláljuk a dinó lábait, a saját lábainkat, összehasonlítjuk a saját testünket és a dinók testét: miben hasonlítunk, miben különbözünk.

9

Nem maradhat ki a szókincs fejlesztése sem a lehetőségek közül. Ehhez a Montessori módszer népszerű 3 részes szókincskártyáit készítettem el. Ezekkel a kártyákkal 2 éves kortól kezdhetjük a játékot, de még első osztályban is kihívást jelent a gyerekeknek. Eddig 10 féle variációt próbáltam ki, természetesen korosztályonként változtatva a szabályokat. Igyekszem majd erről is írni, mert nagyon sokrétű eszközről van szó.

9

A dinó etetés során mind a finommotorikus képességek, mind a figyelem-koncentráció és persze a számlálás is fejlődik. Ezek a játékok szinte kivétel nélkül minden gyermek kedvencei. Talán azért, mert kicsit átmenet a nyílt végű és zárt végű játékok között, így a kreativitás is előtérbe kerülhet, illetve a szabályok is elég egyértelműek. 

9

Ha már dinók, az érzékelődobozok sem maradhatnak ki a projektből. Az érzékelődobozokról IDE KATTINTVA megnézhetsz egy videót is. 

Játékok a játékboltból

Egy projekt akkor lesz sikeres, ha minél több oldalról támogatjuk: könyvek, ételek, játékok – mind mind a dinók világába röpítik a gyerekeket.

Ezért örültem meg, amikor a REGIÓ JÁTÉK is támogatja a munkámat, hiszen tőlük olyan játékokat kapok, melyeket beilleszthetek a fejlesztés folyamatába.

Elsőként hadd mutassam meg nektek ezeket a különleges dinó bábokat!

Ha az ujjaimra húzom őket, máris dinóvá változom, bábok segítségével sokszor olyan gyerekeket is szóra bírhatunk, akik nem szívesen kommunikálnak.

Amire még használni szoktam ezeket a dinó-bábokat, az az ujjgyakorlatok!

Ezek rendkívül fontosak nagycsoportban, az írás előkészítéséhez. Mutatom videóban, hogyan tudod használni!

Szóval hány dinó nevét tudod felsorolni? Te is csak egy átlagos felnőtt vagy, aki mindössze 3 dinó nevét ismeri? Nem kell ennek így maradni, napi 5-10 perc játék, és egy hét múlva…nos igen, egy hét múlva még valószínűleg a 3 évesed többet fog ismerni, mint te. A BrainBoxot ide kattintva találod meg.

Végezetül szeretnék mutatni egy kooperatív társasjátékot is, ahol az egész család együtt dolgozik a dinók megmentésén. Itt nincsenek nyertesek és vesztesek, itt mindenki nyerni fog. Ezt különösen fontos megtapasztalnia a gyerekeknek. A mai iskolarendszerben a team-munka, a közös kommunikáció gyermekcipőben jár, holott a versenyképes bért fizető munkahelyeken a csapatszellem az egyik legfontosabb dolog. Ezt a játékot is megmutatom neked videón, nézd meg!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com