Ikernyelv…. Egy nagyon aranyos és cuki jelenség, egy sajátos formája a kommunikációnak, amit csak ők értenek meg!

Mit nevezünk ikernyelvnek?

Az ikernyelv (kriptofázia) az ikrek által létrehozott saját nyelv, aminek fő jellemzője, hogy csak maguk az ikrek értik meg egymás között. Ez a nyelv értelmetlen hangsorok, gesztusok, mozdulatok keverékéből áll össze. 

Az ikerpárok fele használja ezt a sajátos nyelvet.

A kriptofázia szó a gorog crypto (=titok) és a phasia (=beszéd) szavakból áll össze!

Az ikernyelv betegség?

Sokan egyértelműen betegségnek titulálják az ikernyelvet, pedig a dolog nem ilyen egyszerű. Azonban igaz, hogy ez a nagyon cuki jelenség sajnos problémákat jelenthet a beszédfejlődésben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ikernyelvet használó testvérpárok anyanyelvi fejlődése elmarad, vagy éppen megreked egy korábbi szinten. Sokszor hallom, hogy “az ikrek beszéde lassabban fejlődik, ne aggódj” és “ha ikrek, akkor még van egy fél évük a többi gyerekhez képest” mondatokat, melyek igen félrevezetőek!

Miért lenne több idejük az ikreknek?

Az ikerség önmagában nem okoz lemaradást, ezért semmi nem indokolja, hogy ne kapjanak megfelelő segítséget a beszédük fejlesztéséhez. 

Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy “nem segítek neked, mert diszlexiás vagy és emiatt úgyis nehezen tanulsz meg olvasni”. Majd egy év múlva segítek!

Az ikreknek éppen emiatt még több segítségre lehet szükségük!

De miért alakul ki az ikernyelv?

A kisgyermek alapvetően a szüleitől vagy a nagyobb testvéreitől tanul meg beszélni. Mivel mi, felnőttek fejlettebb kommunikációs palettával rendelkezünk, a velünk való interakciók során a gyermek is megtanulja ezeket a kommunikációs eszközöket használni. Az ikrek azonban nagyon sok időt töltenek el együtt!

Mivel sokat játszanak együtt, az érzelmeiket, tapasztalataikat is elsősorban egymással osztják meg. A nyelvi fejlettségük közel azonos szinten van, egymástól nem tudnak fejlettebb eszközöket tanulni, csak megerősítik egymás jelzéseit.

Ez a kulcsa az kriptofázia kialakulásának! És egyben a megoldást is itt kereshetjük!

Hogyan segíthetünk?

A legfontosabb, hogy tudjuk, az ikrekre is úgyanúgy érvényes az itt jelenlévő táblázat!

Ha lemaradásuk van, fontos, hogy ők is időben kapjanak és részesüljenek segítségben!

Még több felnőtt társaságot az ikreknek!

Tudom, ha ikreid vannak, még nehezebb dolgod van az idővel! De tudnod kell, hogy nagyon fontos, hogy többet foglalkozz, beszélgess, játssz velük, mintha csak egyetlen gyermeked lenne!

Nem kell őket erővel szétválasztani, de keress időt arra, hogy külön-külön is időt töltsetek! Szuper, ha van egy nagyobb testvér, aki tud segíteni ebben!

Gyermeked elmúlt két éves és nem rendelkezik 50 szavas szókinccsel?

A Beszélgessünk! – Játékos beszédindítás otthon! tanfolyamban segítséget kaptok ahhoz, hogy szavakkal fejezze ki magát gyermeked és mindazokat az érzéseket, vágyakat, melyeket eddig mutogatással, vagy esetleg sírással tudott csak feléd kommunikálni.

TETSZETT AZ ÍRÁS?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked!