Vajon miért van, hogy sok gyerkőc nehezen tanulja meg, melyik a jobb és melyik a bal keze? Miért van, hogy kacsalábra húzzák a cipőjüket? 

Először is, nézzünk egy kísérletet! Te leszel a kísérleti alany, rendben?

Mutatok két képet, amelyről el kell döntened, hogy egyforma vagy különböző!

Ránézel, és azonnal látod, hogy két különböző tengeri csillag képét látod.

 

Most tegyünk újra egy próbát!

Ismét mutatok két képet! Nos, egyforma a két tengeri csillag? Fogadni mernék, tovább kell nézned, hasonlítgatnod a két képet, mire kimondod, hogy igen, ez a két kép egyforma.

Ha két dolog különbözik egymástól, azt sokkal könnyebben felismerjük, mint ha két dolog teljesen egyforma. Így van ezzel a gyermeked is. Mivel a testünk szimmetrikus, így a gyerekeknek nehézséget okozhat a jobb és bal oldal megkülönböztetése.

Ebben a posztban összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan tudod megkönnyíteni a gyermeked számára a jobb és bal oldal differenciálását!

Ha a teljes folyamatot szeretnéd megismerni, és úgy látod, gyermekednek több segítségre van szüksége, akkor kérlek, jelentkezz a Téri tájékozódást fejlesztő online programra, melyben az alapoktól indulva a teljes folyamatot adom át neked, sok-sok játékos ötlet keretében.

ÍGY TANÍTSD MEG, MELYIK A JOBB ÉS BAL KEZE (VAGY LÁBA)!

Először mindig egy oldallal kezdj! Ne zavard össze a gyermekedet azzal, hogy felváltva jobb meg bal kezét kérdezed! Amennyiben kialakult már, melyik a domináns keze, kezdjétek azzal az oldallal a tanulást! Azt tapasztaltam, sokkal könnyebb megjegyezni egyszerre egy oldalt!

A megkülönböztetésben segít, ha például matricát, lemosható tetoválást, gyerekeknek való körömlakkot használtok a kéz esetében!

A vizuális megerősítésen felül alkalmazhatsz más érzékszervekre ható ingereket is, például illatokat! Az egyik kezét vagy vállát gyengéden kend be illóolajjal! Sok gyerek számára vonzó lehet a finom illat!

Az öltözködésnél mindig csak egyik oldalt mondd! Például: – húzd fel a kesztyűt a jobb kezedre! – bújj bele a jobb cipődbe!, stb.

A kacsaláb ellen egyszerű ötlet a cipő belsejébe egy nagyobb képet félbevágva beragasztani. Ezt a napocskát elküldöm neked a hírlevélben is.  Nyomtasd etikett papírra, majd vágd körbe, felezd meg, és ragaszd a gyerkőc cipőjébe!

Ha sétálni mentek, mindig csak az egyik kanyarodást mondd hangosan: – jobbra fordulunk! – két sarok múlva megint jobbra forulunk!

ÁTFOGÓBB SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?

A Téri tájékozódás online program 50 játékot tartalmaz, az alapoktól indul, már 5 éves kortól használható. Segítségével a balról jobbra való haladási irányt is megalapozzuk, illetve megoldást nyújt abban is, hogy gyermeked ne cserélje fel a hasonló betűket az olvasás során. (például b és d)

TETSZETT A CIKK?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes játékot, cikket, sablont küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás