fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000
Montessori_skillo

Sokan kérdeztétek már, hogyan tudjátok praktikusan rendszerezni a Skillo-ról letöltött és kinyomtatott, laminált, elkészített játékokat. Arra gondoltam, megmutatom nektek a saját rendszerem, ez adhat némi támpontot nektek is a praktikus tároláshoz.

Fontos azonban tisztázni már az elején, hogy a saját rendszereteket nektek kell megalkotni, ezt a munkát – bár tudok támpontokat, segítséget adni – nem lehet megspórolni.

Most a rendszerezés öt alapszabályán megyünk végig, és ezeken keresztül mutatom meg, én hogyan tárolom a játékokat.

 

A rendszerezés 5 alapszabálya

1. alapelv: Mindennek legyen helye!

Addig ne nyomtass ki egyetlen játékot sem, amíg nem tisztáztad magadban, hol fogod tárolni.

2. alapelv: Mindig hagyj üres helyeket!

Ha van 5 rendelkezésre álló dobozod, amiben a Skillo játékokat tárolod, akkor úgy gazdálkodj ezekkel, hogy egy maradjon nyugodtan üresen! Ebben kaphatnak helyet azok, amelyeket aktuálisan használtok, a többi dobozban lehet évszakok szerint csoportosítani, vagy éppen fejlesztendő területek szerint. De az átmenetileg üres dobozban tarthatod azokat is, melyek éppen feleslegessé váltak, mert mondjuk megnőtt a gyerkőc.

3. alapelv: Egyszerűen nyitható-zárható, könnyen elérhető dobozokba, tárolókba pakolj!

Ez az egyik titka annak, hogy a gyerekek önállóan el tudjanak pakolni a játék után, és így egy csomó időt tudsz megtakarítani! Ráadásul számodra is fenntarthatóbb egy ilyen rendszer!

4. alapelv: Csökkentsd a vizuális zajt!

Az idegrendszerünket erősen megterheli, ha egyszerre sok színes tárgy vesz körül bennünket. A letisztult felületek látványa azonban megnyugtat, csökkenti a stresszt. Ezért azt javaslom, minél kevesebb dolgo legyen folyamatosan szem előtt, minél inkább törekedj arra, hogy a játékok zárt dobozokban, kosarakban legyenek.

5. Végül az utolsó alapelv, ami hát elég rossz hír: neked is bele kell tenned a munkát a rendszered kialakításába.

Neked kell döntést hoznod arról, hogyan praktikus csoportosítani a kinyomtatott játékokat: korosztály szerint?, témák szerint? fejlesztési területekre bontva?
Nyilván ez attól is függ, hogy szülőként használod a játékokat, vagy pedagógusként!

 

Íme pár gondolat, ami segíthet a kialakításban:

Hányféle korosztályban tartozó gyermekkel használod a játékokat? Ha például otthon játszotok ezekkel, és három testvér használja, akkor lehet, hogy legjobb 3 dobozban tartani: egyikben a 3 évesnek valókat, másikban az 5 éves gyerkőc játékait, harmadikban a 7 éves gyerkőcnek ajánlott játékot. De lehet, hogy számodra praktikusabb, ha témák szerint csoportosítod, vagy éppen aszerint, hogy önállóan játszhat vele a gyermeked, vagy éppen egy társasjáték, amit együtt játszotok majd.

Ha óvónő vagy, akkor lehet egy dobozod a kiscsoport, középső csoport, nagycsoport számára, de amelyik csoporttal éppen dolgozol, azokat a játékokat érdemes tovább bontani, például évszakok szerint. Így mindig elég egy dobozt kéznél tartanod, a többi mehet a szekrény legfelső polcára…Ha azonban fejlesztőpedagógus vagy, akkor képességterületekre tanácsos bontani ezeket: finommotorika, figyelem, olvasás, stb…

Logopédusként külön tárolhatod a beszédértéssel, beszédészleléssel kapcsolatos játékokat, és akár minden hang számára lehet külön egy dobozod.
A dobozokat praktikus felirattal, címkével ellátnod, hogy azonnal tudd, mit, hol találsz meg! Ha szeretnéd, letöltheted a 8 leggyakrabban használt játékcímkét teljesen ingyen. Nem kell mást tenned, mint a lenti űrlapon feliratkoznod a Skillo levelekre, és máris küldöm neked őket!

Túl sok, de sajnálod kidobni – van megoldás!

Végül ne félj attól, hogy megválsz azoktól a Skillos játékoktól, amit már kinőtt a gyermeked, vagy éppen nem lett a kedvence. Ajánlom az Örökbe Fogadok Egy Ovit Alapítványt, akik örömmel összekötnek téged egy olyan ovival, akik számára nagy segítség, ha kinyomtatva, laminálva, feldarabolva megkapnak egy játékot.
Ezt minden további nélkül megteheted, nem sértesz meg vele szerzői jogokat. Azonban a játékokat nem küldheted tovább PDF-ben, mert ez már jogi következményeket von maga után. Kérlek, erre figyelj mindenképpen!

 Készítettem egy videót is a rendszerezésről, ebben megmutatom a konkrét tároló dobozaimat, kosaraimat is. Katt és nézd meg! 🙂

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com