fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Mostanában több étel landol a földön vagy a falon, mint a gyermeked pocakjában? A Skillo Klubban több édesanya is feltette a kérdést már  erről a problémáról, ami bár ijesztőnek tűnhet, szerencsére áthidalható néhány szülői fogással. Ezek következetes alkalmazásával és egy kis türelemmel úgy változtathatod meg az étkezések hangulatát, hogy közben gyermeked fejlődését is segíted.

Ez a bejegyzés abban segít, hogy egyrészt megérts a gyermeked viselkedését, másrészt kapsz tőlem néhány jól bevált tippet ahhoz, hogy megtanuld jól kezelni az ilyen viselkedést. Olyan tippeket adok, melyek alkalmazásával hamarosan nyugodt és kellemes családi ebédeket tudtok elkölteni anélkül, hogy utána fél óráig takarítanod kellene!

Az ételdobálás okai kisgyermekkorban

Számos oka lehet annak, hogy gyermeked miért dönt úgy, hogy belemarkol az elé helyezett ételbe, és ahelyett, hogy a szájába venné, inkább elhajítja azt. Íme a három leggyakoribb oka az étel dobálásának:

1. Kíváncsi a tárgyak vielkedésére

A kisgyerekek érzékszervi tapasztalatokon keresztül ismerik meg az őket körülvevő világot. Az ételek dobálása segíthet nekik felfedezni a súly, a gravitáció, a textúra és az ok-okozat fogalmait. Például, amikor egy gyerek ledobja az ételt az asztalról, megtanulja, hogy az mindig lefelé esik. Az ételek röppályája is is érdekes lehet számára, ezért elkezdi gyakorolni a dobást. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor érdemes sok-sok dobálós játékot játszani vele, például labdázzatok, hajtogassatok papírrepülőt, és tantísd meg azt eldobni.

2. A függetlenség kifejezőeszköze

Amikor gyermeked még nem tudja nyelvileg pontosan kifejezni magát, az étel dobálását használhatja az önkifejezés egyik eszközeként. Ez jelentheti azt, hogy ő szeretné eldönteni, hogy mikor, mit eszik, de azt is, hogy már nem éhes. Elképzelhető, hogy már telítődött nap közben az apró nasikkal, így most unatkozik, nem érdekes számára az étel.

3. Játszani szeretnének

A kisgyerekek még nem értik, hogy miért nem szabad az étellel játszani, legalábbis dobálózás formájában. Ilyenkor légy türelmes, és játssz vele valami mást az étellel, például építsetek tornyot főtt krumpliból vagy krumplikarikákból.

Mit tehetsz szülőként, ha gyermeked dobálja az ételt?

Az étel dobálása legtöbbször egy fázis, ami magától is elmúlik, ám ha úgy érzed, kezd kicsúszni a kezeid közül az irányítás, ez a pár tipp biztosan hasznos lesz számodra.

Légy türelmes!

A legfontosabb, hogy szülőként ne veszítsd el a türelmed, és hagyd figyelmen kívül, ha gyermeked dobálja az ételt. Tudom, ezt egyáltalán nem könnyű betartani. Amikor elkezd mindent ledobálni maga körül, akkor kérd meg, hogy vegye fel, vagy ha ehhez túl kicsi, akkor csak az étkezés legvégén takaríts fel. Ha a tányért is lehajítja, akkor ne tányéron add neki a falatokat. Miután minden ételt elhajított, és még kérne, akkor nyugodtan mondd neki, hogy sajnos elfogyott az ő adagja.

Rövidítsd le az étkezés hosszát!

A kisgyerekek csak rövid ideig, néhány percig képesek egy dologra összpontosítani és egy helyben ülni. Várni pedig még kevésbé tudnak, ezért mindig egyből tegyél ételt a gyermeked elé, amint leülteted. Tanítsd meg rá, hogy jelezze, ha befejezte az evést, és ilyenkor rögtön engedd el az asztaltól. Így elkerülheted, hogy étkezés előtt vagy után unatkozzon, és dobálózással szórakoztassa magát. A mi családi vacsoráinkon a nagyobbak már szépen ültek az asztalnál, de a kicsiket engedtük ide-oda szaladgálni. Bármikor elmehettek az asztaltól, mert tudtuk, nem lenne értelme ugyanazt a fegyelmezettséget elvárni tőlük, mint a nagyobbaktól.

Megfelelő székre ültesd a gyermeked!

Mindig olyan széket válassz, amin gyermeked meg tudja támasztani a talpát, ugyanis a levegőben lógó lábak elterelik a figyelmét az evésről. Mi a kisebb gyermekeinknek egy asztalhoz erősített etetőszéket vásároltunk, és egy hokedlit toltunk a lábuk alá, amin meg tudták támasztani a talpukat. Részesévé váltak az asztaltársaságnak, és nem elkülönítve ültek egy etetőszékben, így nem kellett étel dobálással felhívniuk a figyelmünket magukra.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com