fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A hangerő szabályozása rendkívül fontos téma, sokszor nem is sejtjük, mennyire!

Élénken él bennem az emlék, amikor az iskolai/óvodai zsivaly után hazaértem, és otthon is a hatgyereknyi zajszint fogadott.  Néha az ember ösztönösen erőből szeretné megoldani a problémát: kiabál egyet, hogy “Csend legyen!!!”  

De tudjuk, hogy ez működik a legkevésbé. 

Nemrég beszélgettem egy kedves régi kollégámmal, aki azóta már nyugdíjba ment, és elmondta, szívesen dolgozott volna még, ha nem lennének állandó hallásproblémái. Leginkább az állandó fülzúgás zavarja. Az orvosa szerint a folyamatos zajterhelés miatt alakulhatott ki. De sajnos más kollégámtól is hallottam már, hogy igen gyakori a hallásminőség romlása, már pedagógus-betegségként is emlegetik.

De ne hidd, hogy csak a pedagógusok számára gond a folyamatos zaj! 

A zaj a gyermekeinkre is negatív hatással van, hiszen nagyon megterheli az idegrendszert, és bizony délutánra az amúgy is fáradt gyerekek még inkább túlterhelődnek.

Arról nem is beszélve, hogy a szenzorosan érzékeny gyermekek számára komoly stresszforrás a zaj már az első percektől kezdve!

MONTESSORI ÉS A CSEND

Montessori már 100 évvel ezelőtt is nagy szerepet tulajdonított a csendnek. Hitt abban, hogy a gyerekek spontán játékai jól mutatják az alapszükségleteiket. 

A farkasszem és a csendkirály pedig pont ilyen spontán játékok, régóta örömmel játszák a gyermekek.  Mindkettő hatalmas önuralmat igényel tőlük a testi szükségleteik felett, mégis anélkül játszák, hogy bárki ezt kérné tőlük. 

Montessorival történt, hogy San Lorenzóban egy csendgyakorlat után jutalomként cukrot adott a gyerekeknek – ám a gyerekek nem ették meg a cukorkákat.  Ebből Montessori arra következtetett, hogy a gyerekek számára felesleges a jutalom, ha a valódi igényeiket kielégítjük. 

HOGYAN?

Igen, ez mindig a legnehezebb, a hogyan legyen csend?

Az első kulcs a csendhez, hogy nem kell mindig csendben lenni! 

Szerintem nagy hiba, hogy a gyerekek mindig csak azt hallják tőlünk, hogy “Csend legyen!” Pedig hát nem kell mindig csendben lenni!

A  gyerekeknek, és persze a felnőtteknek is a hangerő megfelelő szabályozását fontos megtanulniuk!

Ebben a posztban erre mutatok ötleteket!

JÁTÉKOSAN

A gyerekek nagyon könnyen tanulnak játékokon keresztül, így ha valamit szeretnék nekik átadni, akkor a játékokhoz nyúlok elsőként. 

Nézzük, melyik az a három játék, amelynek segítségével megtaníthatjuk őket a helyes hangerő megválasztására!

CSENDKÖR

A csendkör Montessori és Waldorf iskolákban, óvodákban egy megszokott rutin. De miért ne tarthatnánk csend kört otthon is? 

Én a logopédia foglalkozásokon is szoktam tartani, hiszen a logopédia során a hangokkal dolgozunk. A hangokra való figyelem fontos eleme a foglalkozásoknak.

Eleinte 1 perces csendkört tartunk, ami abból áll, hogy leülünk körben a földre, és becsukjuk a szemünket, kinyitjuk a fülünket.

Egy homokórát teszek középre, és egy percen keresztül csendben leszünk. Persze nem mindig sikerül elsőre, szóval ne aggódj! Légy kitartó! 

Az egy perc alatt semmi más dolgunk nincs, mint figyelni a környezetünk összes hangjára!

Nem is sejtitek, mi mindent hallunk egy perc alatt! A kutyaugatás, autódudálás, eső és szél hangjai után a gyerekek rendszeresen megemlítik, hogy hallják a szívdobogásukat, és a levegővétel hangját is!

Aztán szép lassan 2-3 percre emelem a csend kör idejét, és igen, kifejezetten szeretik a gyerekek ezt a pár percet!

A csend kör végeztével olyan halkan megyünk a helyünkre, amilyen halkan csak tudunk, és a székeket is a lehető legcsendesebben húzzuk ki, majd ülünk le rájuk!

CSENGŐ CSENGÉS NÉLKÜL

Ehhez a játékhoz szintén körben ülünk, és egy kezdőjátékos beáll a kör közepére, egy csengővel a kezében. Ezt a csengőt kell  átadnia egy másik játékosnak úgy, hogy a csengőnek nem szabad megszólalnia. Immár az újabb játékos keresi a csengő következő gazdáját!

JÁTÉK A HANGUNKKAL

A foglalkozáson előkerülnek olyan játékok, is, amikor egyre hangosabban, vagy éppen egyre halkabban sorolunk fel valamit. 

Jellemzően számolunk, vagy a hét napjait mondjuk sorban, vagy éppen a gyakorlandó hanghoz kapcsolunk más hangokat, és ezekkel dolgozunk. 

Itt jól lekövethető, hogyan tudjuk a hangerőt feljebb vagy lejjebb tekerni. 

VIZUÁLIS SEGÍTSÉG

Van egy hangerő szabályozóm, amin bemutatom a gyerekeknek, milyen szituációkban milyen hangerőt szoktunk használni!

Ahogy láthatod, különböző színek jelzik a hangerőt!

lila-amikor valaki alszik a közelünkben

sötétkék – amikor például az óvó néni mesél, akkor lehet csendben zsepit kérni, vagy jelezni, ha a mosdóba megyünk, de figyeljünk arra, hogy ezzel ne zavarjunk másokat

világoskék – amikor alkotunk, rajzolunk, dolgozunk valamin, nem kell néma csendben lennünk, akár hangosabban is kommunikálhatunk

zöld – a közös játék során lehet, hogy felemeljük néha a hangunkat, de igyekezzünk utána elcsendesedni, hogy ne zavarjuk a mások játékát

sárga – az udvari közös játék során még hangosabbak lehetünk

narancs – amikor közösen verset mondunk, vagy énekelünk, nyilván magasabb a hangerő

piros – ez a leghangosabb szint, amit csak akkor használjunk, ha segítségért kiáltunk. Ezt nagyon fontos, hogy azonnal meghallják mások!

 

HOGYAN HASZNÁLD?

A használat nagyon egyszerű, de az eredményhez következetességre is szükség lesz! 

Egy-egy tevékenység előtt röviden beszéljétek meg, mennyire tekerjük fel a hangerőt! A mutatót állítsátok a megfelelő helyre, mutasd meg a gyerekeknek, ez pontosan milyen maximális hangerőt jelent. 

Ha ezt valaki túllépi, megszégyenítés nélkül menj oda hozzá, és emlékeztesd a jelzett hangerőre! Ne várd azt, hogy soha senki nem lépi túl, hiszen gyerekekről van szó, akik most tanulják az önuralmat!

TÖLTSD LE A HANGERŐ SZABÁLYOZÓ TÁBLÁT!

Ezt a hangerő szabályozó táblát elkészítettük színes és színezhető verzióban. így akkor is tudod használni, ha nincs színes nyomtatód!

Ezen kívül kisebb és nagyobb méretben is megtalálod.

A kisebb méretet ajánlom otthoni használatra, a nagyobbat pedig oviba, iskolába.

Szeretnéd letölteni a hangerő szabályozót?

Görgess lejjebb, és katt a gombra!

Amennyiben komplexebben érdekel a Montessori módszer, akkor nézd meg, mi mindenről lesz szó a Montessori az otthonodban című online kurzuson! KATT IDE!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com