fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Nem tudom, van-e még egy olyan sokszínű és hatékony eszköz, amit nap mint nap használok a munkám során, mint a gyurma. 

Ebben a posztban most három olyan ötletet osztok meg veled, amikor gyurma nélkül nehezen boldogultam volna. 

Relaxáció

Amikor egy gyermek úgy érkezik hozzám, hogy előtte éppen összeveszett a barátjával, vagy valaki lerombolta a várat, amit épített, elég, ha előveszek egy doboz gyurmát…

A gyurmával való játék segíti a stressz feldolgozását, a figyelmi funkciók működésbe lendülését. 

Az introvertáltabb gyermekekkel sokkal könnyebb kapcsolatba lépni, ha a beszélgetés közben a gyurmával dolgozhatnak. Szintén ezt tapasztalom azoknál a gyerekeknél, akiknek kevés az önbizalma: a gyurmával merészebben vágnak bele egy-egy olyan feladatba, amit mondjuk ceruzával el sem kezdenek. 

ADHD-s, hiperaktivitással élő gyerekeknek pedig segít a fókuszálásban, ha a játék közben a gyurmával való munka leköti a csapongó gondolataikat.

Erő és agresszivitás 

Amikor egy gyermek dühös lesz, rengeteg energia gyűlik fel benne. Ez mind utat fog törni magának! 

A legrosszabb, ami történhet, hogy a gyermek nem tudja kiadni magából! A másik rossz dolog, amikor másokra zúdítja, például verekszik, harap, kiabál a társaival. Az sem túl jó, ha földhöz vágja a játékát…

De ha gyurmát kalapál és püföl, abban senki nem sérül. Ahogy csökken benne az energiaszint, úgy szelídül majd a tevékenység alkotássá. Ej, de sokszor látok ilyet! Mindig hálát adok, ha megtapasztalom ezt a folyamatot! 

Önkifejezés, történetmesélés

A gyurma segítségével bármilyen alkotást elkészíthetünk. Ezeken keresztül a gyermek fantáziája fejlődik, és a közösen elmesélt történeteken keresztül könnyebben feldolgozza a számára negatív élményeket is. 

Mivel a gyurmával készített alkotás könnyen megváltoztatható, maga az átalakulás is megvalósulhat. Mit értek ezalatt?

Ha látom, hogy egy gyerkőc szomorúan, lehangoltan érkezik hozzám, megkérem, formázza meg azt az érzést, ahogyan most ő éppen itt van nálam. Ekkor elkészül egy szomorú arc. 

Aztán megkérem őt, hogy most azt az érzést készítse el, ahogyan akkor szeretné magát érezni, mikor végeztünk a közös munkával. Az előző arc gyorsan átalakul mosolygós, vidám arccá!

És bizony ez nem csak a gyurmán alakul át, hanem a gyermek arca is vidámmá változik!

 

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com