Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A napokban megosztottam egy posztot, melyben arról írtam, hogyan segíthetjük gyermekünk téri tájékozódásának fejlődését. Ahogy az lenni szokott, jöttek a like-ok, a kérédések, válaszok…

A békés kommunikációnak egy provokatív kérdés vetett véget: „Ezt a mai szülőknek tanítani kell?” 

Először nem is volt kedvem válaszolni rá, aztán arra jutottam, hogy igenis fontos a válasz! Mert ebben a kérdésben sokkal több van, mint provokáció. 
Nos, a válasz igen és nem egyszerre – a magyarázatért olvass tovább:)

Egyszer volt, hol nem volt, a régi „szép” időkben, amikor még „erre nem kellett tanítani a szülőket” nem léteztek még fejlesztő játékok a gyerekek számára. Ha a kis Julika nem tudta, melyik a jobb vagy a bal keze, akkor vagy legyintettek rá, hogy majd megtanulja, vagy ráhagyták a dolgot, hogy suta a gyerek, ez van. Aztán egyre többen jöttek rá, hogy a téri tájékozódás, a mozgáskoordináció, és még rengeteg más, amiben esetleg lassan halad a gyerek, fejleszthető. A gyerekeket szakemberhez küldték.

Majd beütött a közösségi-média forradalom, ma már minden problémára van egy facebook csoport, ahol seregnyi választ és segítséget kaphatunk. Ez az esetek többségében szuper, néha azonban kifejezetten ártalmas is lehet. A múltkori cikkben már írtam arról, milyen károkat okozhat, ha egy-egy fejlesztő feladatot rossz időpontban adunk a gyerkőcnek, és arról is, hogy miért érdemes körültekintően tájékozódni, mielőtt belevágunk a fejlesztésbe. 

Most azonban nézzük meg, mi a helyzet a gyerkőcök szüleivel!

Kell-e tanítani a szülőket?

Egy ideális világban nem.

Először is nem lenne szükség fejlesztésre, hiszen minden gyerek ideális tempóban fejlődne, másrészt pedig a szülőknek szakemberek egész garmadája és megfelelő tudás állna a rendelkezésre, így pillanatokon belül szakszerű választ kapnának bármilyen felmerült kérdésre.

Milyen kár, hogy a világ nem ideális!

Előfordul, hogy a szakembernek nincs kapacitása, az óvodában nem tudnak segíteni, és a szülő saját szakállára kezd el válaszokat keresni. És igen, ilyenkor tanítani kell, pontosabban megadni neki minden információt, hogy tanulhasson.

Mert a mai szülők igenis tanulni szeretnének: a legjobbat akarják a gyerkőcöknek, a legtöbb információt akarják beszerezni, hogy a megfelelő módon támogathassák a fejlődésüket.

És szerintem ez fantasztikus dolog!

Kitől tanuljon egy szülő?

Nagyon fontos, hogy ha fejlesztésről van szó, vagy akár táplálásról, bármiről, érdemes meghallgatni a facebook csoportokban elhangzott véleményeket, de nem kell feltétlenül elhinni mindent, amit ott olvasol.

Sokkal inkább azt ajánlom, hogy keress egy szakembert, szakkönyvet, vagy legalább egy olyan blogot, amit valóban hozzáértő ember írt.
A skillo ilyen: egyetemi diplomával rendelkezem a témában, évekig tanultam, és ez a fő foglalkozásom, minden nap gyerekekkel foglalkozom.

Ezen az oldalon nem csak a tudásomat adom át, de játékokat, ingyen letölthető anyagokat, sőt, akár komplett fejlesztő tanfolyamot is találsz.

„Ezt a mai szülőknek tanítani kell?“ – Nem, nem kell.

Akik a blogomat olvassák, vagy követőim a Facebookon, Instagramon, Youtube-on, ők szeretnének többet tudni a gyermekeik fejlődéséről. 

Én csupán igyekszem minden segítséget megadni ahhoz, hogy ha valaki tanulni szeretne, akkor biztos forrásból kapja meg a tudást!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.