fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Először is, mi az az ADHD?

Az ADHD, magyarul nem más, mint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Tünetei közé tartozik a figyelemzavar, feledékenység, szétszórtság, állandó nyüzsgés és az iskolai nehézségek. Csak rövid ideig képesek koncentrálni bármire is, illetve könnyen elfelejtik a dolgokat. Ők azok, akik állandóan mozognak, mocorognak, két percig is nehéz őket lekötni, valamint nem képesek megülni a fenekükön.

Ha már dolgoztál, vagy kapcsolatba kerültél ADHD-s gyermekkel tudod, hogy nem egyszerű rávenni őket arra, hogy írják meg a leckéjüket, vagy éppen figyeljenek oda arra, amit mondasz!

Egy nagyon érdekes videót szeretnék megmutatni Neked, amely egy új perspektívából közelíti meg a viselkedésüket. A videót a University of Central Florida készítette egy kutatásához.

 

Megtekintve a videót azért valljuk be, nagyon bosszantó tud lenni. Az a gyerkőc, aki állandóan mocorog és izeg-mozog a tanórákon és a házi feladat fölött, mégis mozdulatlanná és koncentrálttá tud válni a monitor előtt egy akció-thrillert nézve.

Mégis, hogy lehetséges ez?

Nos, ne izgulj attól, hogy valamit te csinálsz rosszul, mivel a legfrissebb kutatások alapján az eltérő viselkedésért nem az unalmas tananyag vagy a motiváció hiánya a felelős!

Az ADHD tüneteit, mint az állandó ficánkolást és izgatottságot, valamint a lábdobolást és székkel való forgolódást az váltja ki, hogy ezeknek a gyerkőcök számára az iskola és a házi feladat a kognitív funkcióikra nagyon erős hatást gyakorolnak.

Míg a filmek és a videójátékok nem igényelnek nagy agyterhelést, így a túlzott mozgás sem jelenik meg náluk!

Mozgás, mindenek felett!

Gondolhatnánk – ha látunk egy ilyen gyereket tökéletesen mozdulatlanul ülni, akkor valószínűleg tudna is, ha akarna!

A Figyelemhiányos Hiperaktivitás-zavaros gyereknek azonban mozogniuk kell, amikor az agyuk végrehajtó funkcióit használják. Ez a mozgás segít megőrizni az éberségüket!

Tudósok sokáig úgy gondolták, hogy az ADHD tünetei mindig jelen vannak. Ez az erős mozgékonyság azonban akkor mutatkozik meg leginkább a gyerekeknél, amikor az agyuk végrehajtó funkcióit, különösen a „munkamemóriát” használják.

Ez a rendszer működik akkor is, amikor tanulnunk, figyelnünk, vagy meg kell értenünk valamit.

“Gondolkodom, tehát nagyon nehéz most nekem!”

A videóban látható kutatás alapján, melyben ugyanazzal az ADHD-s gyermekkel matematikai oktató videót, illetve a Star Wars egyik részét vetítettek le nagyban érezhető a különbség.

A filmnél nincs szükség gondolkodásra, elég csak nézni az érzékeidet használva. Nem kell semmit sem megjegyeznie az agynak, sem pedig elemeznie.

A matematika oktatóanyagnál viszont a munkamemóriát kell használni és ebben az állapotban a mozgás az, ami segít az ADHD-s gyerekeknek a jobb összpontosításra.

Ne bélyegezzük meg őket!

A videó és a cikk segít nekünk megérteni azt, hogy ne úgy gondoljunk ezekre a gyermekekre, akik a tanórákon és otthon a „show-t” csinálják csak, miközben a társaikat sem hagyják tanulni és dolgozni. Ezek a gyerkőcök valójában ilyenkor minden erejüket megfeszítve próbálnak a feladatukra koncentrálni, amiben a mozgás van segítségükre.

Ha bővebben érdekel a téma, a teljes cikk, ami alapján a blogposztom készült, IDE KATTINTVA olvasható el!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com