Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000
„A türelem rózsát terem” – mondta mindig a nagymamám.

Vajon van-e jobb alternatíva, mint ezt mondani a gyermekünknek?

Szerintem van ennél jobb megoldás is! Ez pedig az a stratégia, amikor megmutatjuk gyermekünknek, mi az, ami valóban segít úrrá lenni a türelmetlenségükön!

Hogyan fejlődik a türelem?

A gyerekek az idővel kapcsolatos fogalmakkal sokáig ismerkednek, így az eseményeket időben elhelyezni nem egyszerű a számukra.
9
A babák még nem képesek a türelem gyakorlására. Ha anya kell nekik, akkor azonnal síró hangon jelzik is, míg édesanyjuk meg nem jelenik a szobában.
9
Óvodás korban azonban már képesek várni. Három éves korban a gyerekeknek már van egy jövőképük. Igaz, csak rövid időre, de kezdik megérteni, hogy nem minden azonnal történik.
9
4-5 éves korban már megértik a gyermekek, hogy nem hagyjuk őket az oviban, hanem mikor „vége a napnak” elmegyünk értük!
9
Nyolc éves korban már az önkritika is megjelenik. Ilyenkor már nem látják mindenben jónak magukat a gyerkőcök. Ennek előnye, hogy még jobban figyelembe vesznek más embereket és azoknak az érdekeit.

De egyáltalán mire jó, ha türelmesek vagyunk? Van-e értelme türelmesnek lenni?

Ma már minden azonnal elérhető… azonnal kész, instant játékok, ötletek, ételek várnak ránk. Pedig a türelem fontos, nagy előny lehet az életben!

A türelem azt jelenti, hogy nem adjuk fel túl gyorsan és nem várjuk el azonnal az eredményeket.

Hatalmas ajándék a gyermekednek, ha megtanítod őt várni, türelmesnek lenni.

Hogyan lehet megtanítani erre egy kicsi gyereket?

Ha ismered a munkásságomat, már biztos tudod a választ: játékokkal, példaadással!

Amikor sorban álltok a boltban, éppen példát adsz erre! Füstölögsz, hogy miért nem nyit ki egy új pénztár? Vagy egy jó alkalmat látsz ebben arra, hogy gyakorold a „türelem-izmod” működését?

A gyermeked is hasonlóképpen fog viszonyulni ezekhez a helyzetekhez.

Milyen játékokkal teheted könnyebbé a várakozást, a türelem gyakorlását?

Jól működnek ilyenkor a figyelem-elterelő játékok! Oldják a feszültséget, miközben feltöltenek bennünket a közös játék élményével!

Néhány ilyen játékot hoztam neked! Közös jellemzőjük, hogy nincs szükség hozzá semmilyen eszközre, bármeddig játszhatjátok. Akár egy percig, akár fél óráig.

Persze nem csak a bolti várakozás közben játszhattok ezekkel!  Hanem amíg az étteremben vártok a rendelésetekre, vagy amíg apa haza nem ér a munkából, esetleg a vonatra várakozás közben.

Ilyen játékok…

1. Kő-papír-olló

Szerintem ez a játék nem szorul sok magyarázatra. Nem csak arra jó, hogy elüssétek az időt míg a sorban álltok, hanem az élet nagy döntéseinél is segítségedre lehet (pl. sonkás vagy szalámis pizzát süssetek).

2. Barchoba

Úgy hiszem, ezt a játékot is mindenki ismeri. Te vagy a gyerkőcöd gondoljon valamire a másiknak pedig ki kell találnia, hogy mi az.

3. Szólánc

Ennek a játéknak körülbelül 645716 verziója létezik. Játszhatjátok úgy, hogy mindig az adott hangra vagy szótagra végződő szóval folytatjátok. Esetleg mindig meg is ismételhetitek az előttetek lévő mit mondott. Megegyezhettek abban is, hogy csak állatokkal, ennivalókkal, családdal kapcsolatos dolgokat mondtok. Játszhatjátok csak személyekkel is!

4. Egymás hátára rajzolás

Rajzoljatok egymás hátára különböző figurákat. Nagyobb gyerekőcöknek, akik már tudnak olvasni írhattok is a hátukra.

5. ABC betűivel tárgyakat keresni magunk körül

Nézzetek szét magatok körül. Mondjátok az ABC-t és minden betűvel próbáljatok minél több dolgot összeszedni.

6. Fekete-fehér-igen-nem

A tiltott szavak játéka is lehetne. Olyan kérdéseket kell feltenni, melyek ezeket a válaszokat provokálják. Pl. keddi napon a kérdés lehet kedd van ma? Válasz: persze!

7. Piros pacsi

Egyikőtök a tenyerét fordítsa felfelé, a másikótok pedig lefelé. Akinek alul van a keze, próbálja lecsapni a felsőét.

8. Hottentották királya

A Hottentották királya nagyon válogatós. Nem eszik meg akármit. Például ma nem eszi meg azt az ételt, amiben van „K” hang. De nagyon éhes…mit adjunk neki, mert nagyon éhes! Aztán rajzolni sem rajzol le akármit, pl. semmit, amiben „B” hangot hallunk, de mindenképpen rajzolni szeretne. Adjunk neki tanácsot, mit rajzoljon! Szóval ilyen faramuci ember, de mi azért mindig kihúzzuk a csávából…

9. Szeverevetlevek

Minden szótaghoz hozzá kell adni mégegyszer ugyanazt a szótagot, csak éppen „V” hanggal kezdődjön! Amellett, hogy mókás, ha így beszéltek, a beszédészlelést kiválóan fogja segíteni! 🙂

10. Ország-város

Szerintem ennek a játéknak a papírra írós verzióját mindenki ismeri. De ki mondta, hogy feltétlenül kell hozzá írószer? Játszhatjátok úgy is, hogy miután megvan melyik betűvel gyűjtötök országokat, városokat, neveket stb. ki is mondjátok hangosan!

11. Dobi, dobi háta

Dobi dobi háta,

Rakoncai pálca,

Bíró uram mondja meg,

Melyik ujjam döfte meg!

Ezt a mondókát mondjuk, miközben enyhén kopogtatjuk a másik hátát. Mikor a végére erünk egyik ujjunkkal megdöfjük a másikat. Ki kell találnia melyik volt az a döfős ujjacska. Másik verziója lehet:

Dobi dobi háta,

Rakoncai pálca,

Te kis gyerek mond most meg,

Mit csinál a kis kezem?

Ebben az esetben a hátat simogathatjuk, vakarhatjuk vagy megpuszilhatjuk és ki kell találnia a másiknak mi történt a háta mögött.

12. Kakukktojás

Sorolj fel 4 dolgot a gyermekednek, neki pedig ki kell találnia melyik ezek közül a kakukktojás. Cserélhetitek a szerepeket! Pl. alma, körte, cipő, szőlő…. Melyik a kakukktojás? A cipő, mivel nem gyümölcs.

13. Történet kitalálása

Találjatok ki egy mesét vagy egy történetet közösen. Akár mondatonként válthatjátok egymást, így még viccesebb (és talán földtől elrugaszkodottabb) lesz a sztori. Nagyon jól fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet is.

14. Szavak ellentétei

Mondj gyerkőcödnek egy szót, neki pedig az ellenétét kell válaszolnia rá. Pl. igen-nem, világos-sötét, kicsi-nagy…

15. Én elmentem a vásárba fél pénzzel…

A híres gyerekdalt nyugodtan énekelhetjük hangosan otthon, míg apa haza nem érkezik. Boltban csak kicsit halkabban… 😛 Mindig egy új állatot hozzáadunk a dalszöveghez, hogy mit vásároltunk, majd mondjuk az állat hangját is hozzá.

16. Ritmusutánzó

Tapsoljunk le egy ritmust a gyerkőcünknek, ő pedig tapsolja nekünk ugyanazt vissza. Játszhatjátok úgy is, hogy közben csettintéseket is beleviszel!

17. Folytasd a sort!

Játszhatjátok számokkal, az ABC betűvel, a hónapok neveivel vagy akár a napokkal is. Te azt mondod hétfő, ő azt mondja kedd… végig így vasárnapig. 🙂

18. „Amerikából jöttem, mesterségem címere…”

Ezzel kezdjük a mondatot és közben kitalálunk egy foglalkozást. Ennek az utolsó és az első betűjét adjuk meg. Kisebb gyerekeknél lehet úgy is játszani, hogy csak az első betűt hagyjuk el. Pl. Amerikából jöttem mesterségem címere o…s, vagyis orvos. Kisebbeknek .rvos.

19. Három betűs szavak

Ebben a játékban csak három betűs szavakkal játszunk. Úgy kell új szót alkotni, hogy mindig csak egy hangot cserélünk le. Pl. pék-kék-két-tét-tér…

20. Csukd be a szemed!

Kisebb gyerkőcökkel szuper játék lehet, ha megkérjük őt, hogy csukja be a szemét, mi pedig megérintjük őt valahol. A csemeténknek az lesz a feladata, hogy ki kell találnia, hol lett megérintve. Pl. megfogod a kezét, megsimogatod az arcát.

21. Ismétlés a tudás anyja!

Fő fogalmakhoz gyűjtsetek szavakat! Mondj gyerkőcödnek mondjuk 3 állatot, neki pedig ezt a hármat meg kell ismételni. Egészítsd ki egy negyedikkel, majd így tovább. Pl. kutya-cica-egér, kutya-cica-egér-ló, kutya-cica-egér-ló-kecske…

22. Körülírás!

Egyezetek meg, hogy milyen témában írtok körül dolgokat. Lehetnek mondjuk erdei, vagy vízi állatok. Adj meg minél több információt róluk, a gyerkőcödnek pedig ki kell találnia, hogy miről is van szó! Pl. Ez az állat a vízben él. Planktonokkal táplálkozik. Nagyon nagyok stb. Mi lehet az? A bálna!

23. Négyet egy sorban

Ehhez a játékjoz viszont már kell papír és ceruza. Rajzolj egy 4X4-es táblát, és az egyik játékos köröket, a másik pedig X-eket rajzolhat felváltva. Az nyer, aki előbb tud egymás mellé, alá, vagy átlóban 4 egyforma alakzatot (kör vagy X) rajzolni.

24. Akasztófa

Ehhez is kell papír és ceruza, illetve nagyobb gyerkőcöknek ajánlom, akik már tudnak olvasni és írni! Annyi vonalkát kell húzni, ahány betűből áll a szó. A másiknak egyesével kell mondania a betűket, amíg ki nem találja melyik szó lapul elrejtve. Vigyázat, a helytelen tippeknél épül az akasztófa!

24+1. Türelemfejlesztő játék

Két 2 dobókockára lesz szükséged, illetve arra a lapra, amit hírlevélben küldök el neked. IDE KATTINTVA tudsz feliratkozni! Egyik dobókockával kidobjátok, hogy a héten melyik területen szeretnétek a türelmet fejleszteni, a másikkal pedig azt, hogyan is fogjátok ezt gyakorolni!

Azon túl, hogy ezek a játékok kiválóan fejlesztik a türelmet a kognitív képességekre is jó hatást gyakorolnak. Gyermekünk gazdagabb szókincsre tesz szert, fejlődik a logikai gondolkodása és nem utolsó sorban erősödik a köztetek lévő kapcsolat!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.