fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Elsőként tisztázzuk, mit is jelent pontosan az a szó, hogy agresszió.

Agresszió = támadás. Ez megnyilvánulhat fizikai erőszak formájában, de akár szavakban is pl. káromkodás, szitkozódás. A kisgyermekkori agresszió rossz magának az agresszív gyermeknek, a szüleinek, testvéreinek, óvodai vagy iskolai csoporttársaink és a pedagógusoknak is.

Fontos tudnunk, hogy az agresszió önmagában nem rossz dolog! Mindannyiunkban vannak agresszív indíttatások, hogy adott esetben meg tudjuk védeni magunkat. Azonban ma már nem a vadonban élünk és viszonylag ritkán van szükségünk arra, hogy az életünket, vagy a területünket harapással, rúgással, csípéssel védjük meg a betolakodóktól.

Az indulatok szabályozásának elsajátítása már gyermekkorban elkezdődik. Milyen okok állnak és hogyan tudjuk kezelni a kisgyermekkori agressziót?

A gyermekkori agresszió okai

Ahogy már korábban is írtam az agresszió hátterében az önvédelem áll és a kicsik még nem elég érettek rá, hogy mások szempontjait is figyelembe vegyék. Egocentrikus világnézetük miatt elsősorban a saját érdekeiket nézik a mindennapokban, így a nemtetszésüket ütésekkel, rúgásokkal vagy éppenséggel harapásokkal nyilvánítják ki. Idegrendszerük éretlensége miatt a gátlófunkciók nem léptek még életbe, valamint verbálisan sincs meg az eszköztáruk arra, hogy szavakba öntsék, ami bántja őket. Problémamegoldó képességgel még nem rendelkeznek, valamint a dackorszakban fejlődő akaraterő fejlődése sem könnyít a helyzetükön.

Agresszív gyermek az óvodában

Az óvodába kerülve gyermekünk számára felgyorsulnak a szociális folyamatok, nap, mint nap új szituációkba és konfliktusos helyzetbe kerülnek. Az agresszív gyermek nevelésében ilyenkor kiemelt szerepe van az óvó néniknek, hiszen a problémás óvodai helyzetek megoldásában ő lesz jelen. Az életkor előre haladtával a fizikai agresszió csökken, míg a verbális növekszik, előtérbe kerül a csúnya beszéd. Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni, hogy kezelhetetlen agresszív gyermekkel van dolgunk, holott csupán az erős érzelmek jobban hatnak rá, így a nem szép kifejezések könnyebben rögzülnek.

Agresszív gyermek az iskolában

Az iskolában a fizikai agresszió még tovább fog csökkenni, a tettlegesség már csak nagyon erősen frusztrált állapotban fog megjelenni. Második osztály végére már ki kell alakulnia a gyermekben, hogy semmilyen kárt ne okozzon a másik személynek. Ha 8 éves kor fölött még gyakran találkozunk ilyennel mindenképpen kérjünk külső segítséget.

5+1 ötlet a gyermekkori agresszió kezelésére

Összegyűjtöttem néhány egyszerű stratégiát, hogyan tudod az agresszív gyermeket kezelni.

1. Kerüld a csúnya beszédet!

A gyermekek számára a mintakövetés az uralkodó magatartásforma, így, ha otthon kerüljük ezeket a kifejezéseket gyermekeink ezt a mintázatot fogják leutánozni.

2. Maradj nyugodt!

Tudom, ezt a legnehezebb betartani egy felfokozott érzelmi állapotban, de gondolj csak a fent írtakra. Ha te nyugodt tudsz maradni, mikor a gyermeked agresszív állapotba kerül, hamar megnyugszik ő is a jelenlétedben, átveszi a te nyugalmadat!

3. Ismerd el az érzéseit!

Segíts megfogalmazni a gyermekednek, hogy mi játszódhatott le benne, amiért agresszíven cselekedett. Ezzel legalizálod a cselekedetét, ugyanakkor segítesz neki realizálni miért lett dühös, frusztrált.

4. Állítsunk határokat!

A gyerekek szeretik és igénylik is a határokat és a szabályokat. Nem kell hosszan ecsetelni a dolgokat, csak adjuk a tudtukra, hogy nem szabad bántani másokat.  

5. Játsszunk szerepjátékokat!

A szerepjátékok során újra átélhettek egy-egy agresszív helyzetet kiváltó szituációt, amikor átbeszélhetitek a történteket, kiben milyen érzések játszódtak.

5+1. Használjunk érzelemkártyákat!

Tanuljátok meg az érzelmek neveit és beszéljétek át, hogy milyen szituációkban törnek ezek elő belőletek. Érzelemkártyákat a webáruházban KATT IDE!

 

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com