Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Ahogy az óvó nénik és tanító nénik leveleit olvasom, az egyik legnagyobb probléma, amivel nap mint nap meg kell küzdeniük, a rájuk bízott gyerekek önfegyelme.

De mit tehetünk, ha a mi gyermekünk kicsit később érik ezen a területen?

Egyrészt teljesen természetes, hogy a gyerekek önfegyelem híján vannak, hiszen ez a gyerekkor sajátossága.

Ezért olyan kreatívak, ezért van percenként egy brilliáns ötletük, ezért látják a dolgokat másképp. És ez hatalmas ajándék!

Azonban eljön az idő, mikor ennek meg kell változnia ahhoz, hogy képesek legyenek másokkal együtt élni, játszani, egy csapatot alkotni!

Ráadásul a kutatások szerint a gyerekek önfegyelme pontosabb korrelációt mutat a tanulási képességekkel, mint az intelligencia, azaz ha azt szeretnénk, hogy jól vegye majd az akadályokat az iskolában, akkor fontosabb az önfegyelem fejlesztése, mint az, hogy ismeretekkel töltsük a buksiját!

Az önfegyelem fejlődése szerencsére folyamatosan megy végbe, egyre inkább kontrollálni tudják érzéseiket, gondolataikat, tetteiket, tehát nincs reménytelen helyzet, bármilyen életkorban fejleszthető.

 

Összegyűjtöttem 5+1 játékot, melyekkel játékos módon fejleszthető gyermekünk önfegyelme!

Semmiképpen nem javaslom, hogy szidással, büntetéssel próbáljunk jobb belátásra bírni egy gyermeket.

Mivel nincs önkontrollja, és ugye eddig sem volt még neki, (pont ez a probléma forrása) nem is tudja, milyen az, amikor kontrollálnia kell az érzelmeit, a tetteit, a mozgásigényét, a beszédét!

Azonban mihelyt egyszer is ezt megtette, azonnal adjunk számára pozitív visszajelzést, hogy igen, ez az, ezt várjuk tőle máskor is!

Ezeket a helyzeteket néha nehéz kivárni, míg spontán belefutunk, tudom…

De játékokon keresztül nagyon gyorsan elő tudjuk idézni, így érdemes ezt kihasználni!

1. Piros-zöld

Készíts egy tárcsát, melynek egyik oldala zöld, másik piros. A gyerekek körbe-körbe haladnak a szobában, vagy az udvaron, és egyszer csak váltson pirosra a lámpa! Ekkor mindenkinek meg kell állnia, ott ahol éppen van! Ezzel a játékkal nagyon jól fejleszthető a mozgás kontrollja.

2. Tapsold vissza a ritmust!

Tapsolj egy tetszőleges ritmust, amit  agyerkőc visszatapsol. Utána cseréljetek szerepet! Ebből a végtelenül egyszerű játékból megtanulja, hogy figyeljen a másik emberre!

3. Sóbálvány

Kapcsolj be egy zenét, és kezdjetek táncolni rá! Közben lehetőség szerint énekeljetek is! Amikor elhallgat a zene, meg kell állni, és mozdulatlanul a legnyagyobb csöndben kell lenni, mint egy szobor. Szintén a mozgás feletti kontrollt fejleszti a gyakorlat, de a hangadást is kontrolláljuk közben!

4. Hangos-halk

Ismét egy utánozós játék, ezúttal azonban a hangsúly nem a mozdulatokon, hanem a hangadáson legyen! Váltakozzanak a hangos és halk mozdulatok: taps után simítás, majd dobbantás, utána csoszogás, stb, stb. Kiválóan érzékelteti a gyerekekkel a halk-hangos közötti különbséget.

5. Fejvesztő

A játék elején megállapodunk egy szabályban: amelyik testrészt megnevezi a játékvezető, azt kell megérinteni. Kivétel, ha a “fej” hangzik el. Ekkor ugyanis a bokát kell megfogni.

5+1 Minden gyerek alszik

A gyerekek lefekszenek a földre, és úgy tesznek, mint akik alszanak. A játékvezető körbe-körbe sétál és mondogatja: “alszanak a gyerekek, alszanak a gyerekek”, majd egyszer csak azt mondja: “ha felébrednek, kismajmokká válnak” – ekkor minden gyerek felpattan, és elkezdi utánozni a kismajmokat: ugrál, hangokat ad, bármit csinálhat. Amikor a nagy zsivalyban megint megszólal a játékvezető: “alszanak a gyerekek”, akkor gyorsan le kell feküdnie, és csendben úgy tenni, mintha aludna. A gyors váltás: mozgás és hangadás kontrollját gyakoroltatja, valamint azt, hogy a gyermek megtanuljon figyelni a másikra

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com