fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Az agresszió, az agresszivitás térhódítása modern világunkban egyre inkább tetten érhető. És ez alól a legkisebbek világa sem kivétel. A békés közös játékot egyre-másra szakítják meg veszekedésbe torkolló viták, a gyerekek egyre kevesebbet játszanak egymással, hús-vér játszópajtások helyett tárgyakkal veszik magukat körül. Az aggasztónak tűnő tendencia megfékezésének egyik lehetséges módja a kisgyermekkori szerepjátékok erősítése és a gyerekek életébe való visszavezetése lehet.

Nemrég óvónő ismerőseimmel beszélgettem arról, mi lehet az oka annak, hogy már a kisgyerekek játékai is egyre durvábbak, erőszakosabbak, agresszívabbak. És nem csak a fiúk esetében. Egyre kevesebb ideig tudnak békésen egymással játszani, hamar kirobban a vita egy-egy játék birtoklásáért, a vezető szerepért, a játékszabályok be nem tartása miatt.

A társaságunk egyik tagja, a közel 90 éves Eta néni azt mesélte, hogy amikor ő kezdte az óvónői pályáját, akkor a gyerekek egyik fő játéka a szerepjáték volt. Hetven éves volt és még aktívan dolgozott, amikor azt vette észre, hogy az óvodások életében visszaszorulóban van a szerepjáték, és mind gyakrabban játszanak a gyerekek egymás helyett a körülöttük lévő tárgyakkal. Eta néni meggyőződése szerint itt van a kutya elásva, a gyerekeket egyszerűen vissza kellene vezetni a szerepjátékok világába…

Szerepjátékok

Szakszerűen fogalmazva szerepjátéknak azt a játéktevékenységet nevezzük, amelyben a gyerekek a látott szerepeket, tevékenységeket, a felnőttek közötti jellegzetes viszonyokat, kapcsolódásokat sajátos játékkörülmények között újraalkotják. Ehhez fantáziájuk segítségével megteremtik azt a teret és azokat a játékeszközöket, amelyekkel azután át tudják élni, rekonstruálni tudják az adott szituációt, helyzetet. 

Ha azt vizsgáljuk, mely korban a legjellemzőbb a szerepjátékok jelenléte, akkor azt mondhatjuk, hogy személyiségfejlődés szempontjából óvodáskorban a legjelentősebb, kisiskolás korban kedvenc játékként még időről időre felbukkanhatnak, de lassanként veszítenek a fontosságukból és fokozatosan visszaszorulnak.

 

Mire jók a szerepjátékok?

A szerepjátékok láthatatlanul is szerves részét képezik a gyerekvilágnak. Bár a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a szerepjátékok csupán a felnőtt világ imitálására szolgálnak a gyerekek életkorának megfelelő szinten, de igazából ennél sokkal többről van szó.

Az egyszerű utánzáson túl a szerepjátékokban a gyerekek a teljes belső világukkal, az adott szituációra kivetülő érzelmeikkel is jelen vannak, így a kiválasztott szerepekkel egy olyan világot teremtenek maguknak, amely megismerésre, felfedezésre, megértésre vár. Így az imitáláson túl a gyerekek a birtokukban lévő és életkoruknak megfelelő eszközökkel gyakorlatilag a saját bensőjükben zajló folyamatokat is megjelenítik.

A gyerekek számára a legfontosabb a biztonságos közeg, legyen szó akár érzelmi, akár fizikai, akár anyagi környezetről. A szerepekkel való játék, az utánzás épp egy ilyesfajta közeg, hiszen ez a nagyvilágnak egy biztonságos mása, amely közben:

 • fejleszti a gyerekek kreativitását,
 • segít a gyerekeknek megérteni a körülöttük lévő világot,
 • javítja a problémamegoldást, az érvelési készségeket, a gyerekek szinte észrevétlenül gyakorolhatják az utasítások követését és az igények kommunikálását,
 • fejleszti a társak közötti együttműködést,
 • segít a gyerekeknek megtanulni olvasni a szociális jelzéseket verbális és nem verbális szinten egyaránt,
 • fejleszti a szimbolikus gondolkodást,
 • segít pozitív kapcsolatokat kialakítani.

Hogyan alakítsunk ki szerepjátékra ösztönző környezetet?

Szülőként te is biztosan nagyon sokféle gyerekjátékkal találkoztál már és a te kezedben is megfordultak már olyan darabok, amelyeket én csak “egyfunkciós” játékoknak nevezek, vagyis amelyekkel nehéz mást játszani, mint amire kitalálták őket.
Ezek az egyfunkciós modellek nem alkalmasak szerepjátékra és az a környezet, ahol ezek a játékok vannak túlsúlyban, nem is ösztönzi a gyerekeket szerepjátékokra.

De akkor mégis mit adjunk a gyerek kezébe? Íme az én listám azokról az eszközökről, tárgyakról, játékokról, amelyek többféle funkciót is betölthetnek az eredeti céljuk mellett és amelyeket épp ezért érdemes gyűjteni:

 • takarók, párnák, huzatok
 • könyvek
 • edények
 • régi telefonok
 • szemüvegkeretek
 • sálak
 • plüssállatok, babák
 • ceruzák és jegyzettömbök
 • pénztárcák
 • dobozok, kosarak
 • szivacsok

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kellően nagy lakásban élünk, akkor akár erre a célra egy külön sarkot is berendezhetünk. De nem kell ahhoz palotában laknunk, hogy szerepjátékokra ösztönözzük a gyerekeinket, elég lehet az is, ha időnként átengedjük nekik az étkezőasztalt. Nálunk legalábbis ez volt a szerepjátékok terepének alfája és omegája.

A játékhoz az asztalon és a székeken kívül tükrök, fogasok, polcok, festőállvány, régi bőrönd vagy bármi jól jöhet, ami többféle funkciót is betölthet. Ezekből kiindulva a gyerekek már könnyen feltalálják magukat, de ha mégsem így lenne, akkor azt javaslom, figyeld meg, hogy a te gyerekeid milyen téma, melyik foglalkozás, milyen helyszín iránt érdeklődnek leginkább.

Étterem? Állatorvosi rendelő? Fogorvos? Pékség? Zöldséges? Tűzoltó állomás? Autómosó? Fodrász? Cukrász?

A játékokat te magad is kezdeményezheted, kezdve például azzal, hogy közösen elkészítitek az étlapot az étterembe, majd a vacsoraasztalnál kiélvezed, hogy van egy saját pincéred, aki felszolgálja neked a legfinomabb falatokat.

Utána beülhetsz a fodrászatba, ahol a fodrász elkészíti a frizurádat az esti színház előtt, ahova természetesen taxival érkezel, az időpontot pedig jó előre leegyeztetted a sofőrrel. Én például jól emlékszem, hogy gyerekkoromban hétvégente ebéd után mindig én altattam az öcsémet, egy kis nyugalmat ajándékozva ezzel a szüleimnek. Mint egy jó óvónéni meséltem neki, majd az ágya szélén ülve őriztem az álmát.

Kell-e ennél jobb példa arra, hogy ezekkel a játékokkal mindenki csak nyer?

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com