Az agresszió, az agresszivitás térhódítása modern világunkban egyre inkább tetten érhető. És ez alól a legkisebbek világa sem kivétel. A békés közös játékot egyre-másra szakítják meg veszekedésbe torkolló viták, a gyerekek egyre kevesebbet játszanak egymással, hús-vér játszópajtások helyett tárgyakkal veszik magukat körül. Az aggasztónak tűnő tendencia megfékezésének egyik lehetséges módja a kisgyermekkori szerepjátékok erősítése és a gyerekek életébe való visszavezetése lehet.

Nemrég óvónő ismerőseimmel beszélgettem arról, mi lehet az oka annak, hogy már a kisgyerekek játékai is egyre durvábbak, erőszakosabbak, agresszívabbak. És nem csak a fiúk esetében. Egyre kevesebb ideig tudnak békésen egymással játszani, hamar kirobban a vita egy-egy játék birtoklásáért, a vezető szerepért, a játékszabályok be nem tartása miatt.

A társaságunk egyik tagja, a közel 90 éves Eta néni azt mesélte, hogy amikor ő kezdte az óvónői pályáját, akkor a gyerekek egyik fő játéka a szerepjáték volt. Hetven éves volt és még aktívan dolgozott, amikor azt vette észre, hogy az óvodások életében visszaszorulóban van a szerepjáték, és mind gyakrabban játszanak a gyerekek egymás helyett a körülöttük lévő tárgyakkal. Eta néni meggyőződése szerint itt van a kutya elásva, a gyerekeket egyszerűen vissza kellene vezetni a szerepjátékok világába…

Szerepjátékok

Szakszerűen fogalmazva szerepjátéknak azt a játéktevékenységet nevezzük, amelyben a gyerekek a látott szerepeket, tevékenységeket, a felnőttek közötti jellegzetes viszonyokat, kapcsolódásokat sajátos játékkörülmények között újraalkotják. Ehhez fantáziájuk segítségével megteremtik azt a teret és azokat a játékeszközöket, amelyekkel azután át tudják élni, rekonstruálni tudják az adott szituációt, helyzetet. 

Ha azt vizsgáljuk, mely korban a legjellemzőbb a szerepjátékok jelenléte, akkor azt mondhatjuk, hogy személyiségfejlődés szempontjából óvodáskorban a legjelentősebb, kisiskolás korban kedvenc játékként még időről időre felbukkanhatnak, de lassanként veszítenek a fontosságukból és fokozatosan visszaszorulnak.

 

Mire jók a szerepjátékok?

A szerepjátékok láthatatlanul is szerves részét képezik a gyerekvilágnak. Bár a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a szerepjátékok csupán a felnőtt világ imitálására szolgálnak a gyerekek életkorának megfelelő szinten, de igazából ennél sokkal többről van szó.

Az egyszerű utánzáson túl a szerepjátékokban a gyerekek a teljes belső világukkal, az adott szituációra kivetülő érzelmeikkel is jelen vannak, így a kiválasztott szerepekkel egy olyan világot teremtenek maguknak, amely megismerésre, felfedezésre, megértésre vár. Így az imitáláson túl a gyerekek a birtokukban lévő és életkoruknak megfelelő eszközökkel gyakorlatilag a saját bensőjükben zajló folyamatokat is megjelenítik.

A gyerekek számára a legfontosabb a biztonságos közeg, legyen szó akár érzelmi, akár fizikai, akár anyagi környezetről. A szerepekkel való játék, az utánzás épp egy ilyesfajta közeg, hiszen ez a nagyvilágnak egy biztonságos mása, amely közben:

 • fejleszti a gyerekek kreativitását,
 • segít a gyerekeknek megérteni a körülöttük lévő világot,
 • javítja a problémamegoldást, az érvelési készségeket, a gyerekek szinte észrevétlenül gyakorolhatják az utasítások követését és az igények kommunikálását,
 • fejleszti a társak közötti együttműködést,
 • segít a gyerekeknek megtanulni olvasni a szociális jelzéseket verbális és nem verbális szinten egyaránt,
 • fejleszti a szimbolikus gondolkodást,
 • segít pozitív kapcsolatokat kialakítani.

Hogyan alakítsunk ki szerepjátékra ösztönző környezetet?

Szülőként te is biztosan nagyon sokféle gyerekjátékkal találkoztál már és a te kezedben is megfordultak már olyan darabok, amelyeket én csak “egyfunkciós” játékoknak nevezek, vagyis amelyekkel nehéz mást játszani, mint amire kitalálták őket.
Ezek az egyfunkciós modellek nem alkalmasak szerepjátékra és az a környezet, ahol ezek a játékok vannak túlsúlyban, nem is ösztönzi a gyerekeket szerepjátékokra.

De akkor mégis mit adjunk a gyerek kezébe? Íme az én listám azokról az eszközökről, tárgyakról, játékokról, amelyek többféle funkciót is betölthetnek az eredeti céljuk mellett és amelyeket épp ezért érdemes gyűjteni:

 • takarók, párnák, huzatok
 • könyvek
 • edények
 • régi telefonok
 • szemüvegkeretek
 • sálak
 • plüssállatok, babák
 • ceruzák és jegyzettömbök
 • pénztárcák
 • dobozok, kosarak
 • szivacsok

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kellően nagy lakásban élünk, akkor akár erre a célra egy külön sarkot is berendezhetünk. De nem kell ahhoz palotában laknunk, hogy szerepjátékokra ösztönözzük a gyerekeinket, elég lehet az is, ha időnként átengedjük nekik az étkezőasztalt. Nálunk legalábbis ez volt a szerepjátékok terepének alfája és omegája.

A játékhoz az asztalon és a székeken kívül tükrök, fogasok, polcok, festőállvány, régi bőrönd vagy bármi jól jöhet, ami többféle funkciót is betölthet. Ezekből kiindulva a gyerekek már könnyen feltalálják magukat, de ha mégsem így lenne, akkor azt javaslom, figyeld meg, hogy a te gyerekeid milyen téma, melyik foglalkozás, milyen helyszín iránt érdeklődnek leginkább.

Étterem? Állatorvosi rendelő? Fogorvos? Pékség? Zöldséges? Tűzoltó állomás? Autómosó? Fodrász? Cukrász?

A játékokat te magad is kezdeményezheted, kezdve például azzal, hogy közösen elkészítitek az étlapot az étterembe, majd a vacsoraasztalnál kiélvezed, hogy van egy saját pincéred, aki felszolgálja neked a legfinomabb falatokat.

Utána beülhetsz a fodrászatba, ahol a fodrász elkészíti a frizurádat az esti színház előtt, ahova természetesen taxival érkezel, az időpontot pedig jó előre leegyeztetted a sofőrrel. Én például jól emlékszem, hogy gyerekkoromban hétvégente ebéd után mindig én altattam az öcsémet, egy kis nyugalmat ajándékozva ezzel a szüleimnek. Mint egy jó óvónéni meséltem neki, majd az ágya szélén ülve őriztem az álmát.

Kell-e ennél jobb példa arra, hogy ezekkel a játékokkal mindenki csak nyer?

Szeretnél komplett szerepjáték csomagok birtokában lenni?

A Skillo klub felületén találhatsz komplett állatorvosi, fagyizó és piac szerepjátékot! Sőt, mindezen felül több, mint 1000 letölthető játékkal is találkozhatsz! 

Hasznos volt számodra ez az írás?

Ha igen, akkor iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes játékot, sablont küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás