fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000
Montessori_skillo

Mire jók ezek a rímkártyák?

Sajnos egyre több gyermeknek okoz gondot első osztályban az olvasás elsajátítása, olvasási problémával küzdenek. Ha részletesebb vizsgálatra kerül a sor, amely során igyekszünk kideríteni, mi is állhat ennek hátterében, a legtöbbször rákerül a szakvéleményre: gyenge fonológiai tudatosság.

Annyira jó lenne, ha ezt már az óvodás korban is felismernék a szülők, óvónők! Tudatossággal, odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne a későbbi problémák egy része.

Mit is takar ez a bűvös szó: fonológiai tudatosság?

Hétköznapi szóhasználatra lefordítva azt a képességet értjük rajta, ahogyan a gyermek a szavakat kisebb elemeire, azaz szótagokra és hangokra tudja bontani. Enélkül egy gyermek sem fog megtanulni olvasni.

Azt már tapasztalom, hogy erre figyelnek a szülők, és a különböző szótagolós-hangokra bontós játékok egyre népszerűbbek. Ha ezek nem mennek, akkor érdemes visszalépni egyet, és egyből a rímeknél találjuk magunkat. Ugyanis elsőként a rímekkel ismerkednek meg a gyerekek, és 4 éves kor körül a rímképzés alakul ki. Erre épül majd rá később a szavak szótagokra bontásának képessége, majd a hangokra bontás.

Mire egy gyermek iskolás lesz, ideális esetben meg tudja állapítani a szavak kezdőhangját, robotnyelven tud beszélni (k-u-ty-a, c-i-c-a, stb). Év elején azonban sokszor vesszük elő a rímdominót, mert sok gyermek még nem tart itt. Velük a rímekkel játszunk először!

Mutatom is a rímdominót!

Nyomtasd ki a lapokat, vágd fel a kártyákat! (letölthető a hírlevélben kapott linkről). Minden kis kártyán két szónak kell lennie, vagy egy szó-egy csillagnak, illetve két csillagnak – a csillagok a Jolly Jokert jelentik. Minden játékos 5-5 kis lapot/kártyát kap, a többit az asztal közepére tesszük, lefordítva. Ebből a kupacból húzunk, ha nem tudunk rakni.

Kétféleképpen játszható a játék: a dominó szabályai szerint, vagy pedig kártyajátékként. A Jolly Joker lapoknál a következőképpen járunk el: amikor lerakjuk egy szó mellé, akkor mondunk egy olyan rímet, amelyik illik az előzőleg lerakott szóhoz, de nem szerepel a kártyákon.

A kártyajáték során leteszünk egy lapot középre, ezen két szó szerepel. Olyan lapot kell rá tenni, amelyiken legalább az egyik szó rímel a lerakott kártya egyik szavára.

Az nyer, akinek elfogytak a kártyák a kezéből!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com