fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, és minden évben május 10-én ünnepeljük.

Tudtad, hogy ez a hagyomány immáron több mint százéves?

1902-ben Párizsban írták alá azt az egyezményt, ami megfogalmazta, hogy a mezőgazdaságban hasznos madarakat kiemelt védelem illeti meg.

Chernel István ornitológus pedig még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját.

Majd miniszteri rendelet írta elő, hogy az iskolákban is meg kell emlékezni erről a napról. 

Ebből az alkalomból hoztam most néhány kézműves ötletet nektek, illetve további játékokat, mely a beszédészlelést, figyelmi funkciókat és a mozgáskoordinációt fejlesztik.

Végül pedig egy lapbookot.

Logopédiai foglalkozásokon is szoktam használni az itt ajánlott játékokat, melyek a hallási észlelést, figyelmet kiválóan fejlesztik, illetve írás-olvasás órákon alkalmasak az osztály átmozgatására, így utána hatékonyabban folytatódhat a közös munka.

Kézműves ötletek

Kartonlapra festettünk egy fát, majd színes papírból csíkokat vágtunk. Ugyanezekből a színekből készítettünk madárkákat, melyeket félbevágott spatulákat ragasztottunk. Ezek segítségével lehet őket a fára ültetni. Egyszerű színegyeztetés, finommotorika csavarral. 

Itt kartondoboz az alap, amire a fát festettük. Hegyes eszközzel a lombra lyukakat ütöttünk, majd ezekbe lehet bedugdosni a fogpiszkálóra ragasztott piros pompomokat. Számláláshoz, finommotorika fejlesztéséhez kiváló gyakorlat. 

Madarak a dróton – csak körberajzoljuk a sablon (hírlevélben küldtem, a Skillo Klubban megtalálod), és színes lapoból kivágjuk a körvonalak mentén. Zseníliadrótra ültetjük a madárkákat, és az ablakra erősítjük. Hasznos ötlet, ha nálatok is gyakran előfordul, hogy az ablaknak repülnek a kismadarak!

Ez a kartondobozból kivágott fa már ősrégen készült, de szuper jól bírja a strapát, szóval ajánlom, készítsetek ilyet! Érdemes sniccerrel kivágni, szebben lehet kivitelezni, mint ollóval!

Ez az egyik kedvenc “puzzle másképp” ötlet, amit a gyerekeknek mutattam. Bármilyen képpel elkészíthetjük! A kép egy darabját kivágjuk, és spatulára ragasztjuk!

Ezt a két képet is elküldtem a hírlevélben, a Skillo Klubban megtalálod. Azoknak a gyerekeknek áldás, akik nem jól tartják a ceruzát, hiszen itt fültisztító pálcikákkal dolgozunk. Ezek annyira vékonyak, hogy igen nehéz lenne őket marokra fogni, így indirekt módon segítik a helyes ceruzafogás kialakulását!

Logopédiai és mozgásos játékok

Ezekkel kapcsolatban semmi extra ötletre nem kell gondolnod, mindegyik megvalósítható eszközök nélkül, semmi sem kell hozzá, csak te és a lelkes gyerekek!

1. Válassz 3 madarat! pl: rigó, gólya, veréb

Állapodjatok meg, melyikhez milyen mozdulat tartozik!

rigó – csücsörítünk az ajkunkkal

veréb- ugrálunk (ha kicsi a hely, egyhelyben, ha nagyobb, akkor körbe-körbe)

gólya – fél lábon állunk

Természetesen bármi mást kitalálhattok! Akár közösen is, a gyerekeket bevonva az ötletelésbe! Már az is fejleszti a gyerekek fantáziáját, kreativitását, amíg erről beszélgettek! Sőt, a szociális kompetenciákat is fejleszti, ha közös megyegyezésre kell jutni, mindenkit meg kell hallgatni!

Utána meg kell jegyezni a 3 szóhoz rendelt mozdulatokat – fejlődik az emlékezet.

Majd sorolod a szavakat egymás után, a gyerekek pedig a megfelelő mozdulatokat mutatják.

Nagyobbakkal lehet zálogosat játszani, aki elrontja zálogot ad. Kisebbekkel ezt nem ajánlom.

2. Egyforma? Nem egyforma? 

Első lépésben gyűjts szavakat, amelyek kapcsolatosak a madarakkal, fákkal: cinke, rigó, sas, törzs, stb Majd keress ezekre rímelő szavakat: picinke, dió, has, hős

Majd mondd párokban ezeket: cinke-picinke, rigó-dió, sas-has, törzs-hős stb. A gyerekeknek meg kell mondaniuk, hogy egyforma vagy nem egyforma a két szó, amit hallottak. Természetesen mondj olyan párokat is, amelyek egyformák: rigó-rigó

Mozgásossá alakítható, és egyben nehezíthető is a játék, ha az egyforma pároknál bal lábon, a különböző pároknál jobb lábon kell állni.

3. Szónyomozó

Az előző játékokhoz már gyűjtöttél madarakkal, fákkal kapcsolatos szavakat, most ezeket használjuk újra.

A szavakat mond szótagolva, hangokra bontva, esetleg csak a magánhangzóit, ejtsd ki, vagy éppen csak az elejét, vagy csak a végét ejtsd ki!

Ki találja ki, melyik szóra gondoltál?

4. Madárhangok

A Youtube-on sokféle madárhangot meg tudtok hallgatni! Ezek közül válassz ki párat, és tanítsd meg a gyerekeknek, melyik madárhoz tartoznak!

Eleinte érdemes egyszerre 2 madárral kezdeni, és csak ezt a két madárhanggal játszani. Aztán amikor ezt már biztosan meg tudják különböztetni, csatlakozhat hozzá a harmadik madár hangja. Később az első játékhoz hasonlóan mozgást is kapcsolhattok hozzá!

5. Bővített mondatok

A madarak repülnek.

A madarak magasan repülnek.

A madarak a szárnyaik segítségével magasan repülnek.

A madarak a szárnyaik segítségével magasan repülnek a levegőben.

Ki tudja a leghosszabb mondatot is elismételni?

5+1 Szólánc

Az ismert játék, annyi nehezítéssel, hogy csak madarakkal vagy fákkal kapcsolatos szavakat lehet mondani.

veréb – bölömbika – almafa – aranylile – egerészölyv – vércse – ecetfa, stb

Tipp: néha bezárulhat a lánc, ilyenkor az utolsó, aki még tudott szót mondani, kap egy babszemet, és új kört kezdünk. Az kezdi, aki nem tudott már mondani az adott hanggal kezdődő madarat vagy fát.

MUTATOM KÉPEKBEN A LAPBOOKOT!

A Skillo webshopban megtalálod a lapbookot! Hírlevélben küldöm a kuponkódot, amivel korlátozott ideig ingyen tudod letölteni!

Lapbook egyik oldala

Lapbook másik oldala

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com