fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A mai iskolarendszer ellen a legnagyobb vád, hogy túlterheli a gyerekeket. Rengeteg a feleslegesen megtanulandó lexikális anyag, sok az értelmetlen gyakorlás, monoton feladatok várják a gyerekeket a 6 – 8 óra iskolában töltött idő után még otthon is. Mégis kinek van kedve ahhoz, hogy még jó képet is vágjon hozzá, és hazaérve első dolga legyen, hogy leül az íróasztalhoz?

Azt gondolom, ebből a betegségéből csak lassan fog meggyógyulni az iskola – ha egyáltalán képes lesz újjászületni. Szülőként azonban sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk minél kevésbé sérüljön az iskolai évek alatt. Ez számomra azt jelenti, hogy eredményesen tanuljon, és maradjon ideje azokra a dolgokra is, melyek örömforrást jelentenek számára. 

Ebben a posztban összeszedtem azokat a fontos apróságokat, amivel mi, szülők is segíthetjük gyermekeink eredményes tanulását – talán nem meglepő, hogy első ránézésre ezeknek a dolgoknak nem sok köze van a tanuláshoz.

Mégis ez az 5 dolog sokkal erősebben befolyásolja az eredményességet, mint az, hogy miként magyarázza el a pedagógus a tananyagot, vagy hány matekpéldát old meg a gyerkőc még suli után.

5 DOLOG, AMI SEGÍTI A HATÉKONY ISKOLAI TANULÁST

9

Rendszeresség

Az egyik legfontosabb dolog a rendszeresség. A kiszámítható napirend és életritmus rendkívül fontos nem csak a kicsi gyerekeknek, hanem még a felnőttek számára is. Számos vizsgálat igazolta már, hogy a váltott műszakban dolgozó emberek hajlamosabbak a fizikai és a mentális betegségekre is. Az az iskolás gyermek, aki egyik nap éjfélig maradhat ébren, másik nap pedig este hatkor bezuhan az ágyba képtelen lesz egyenletesen jó tanulmányi eredményt felmutatni. 

De a rendszeresség nem csak ezen múlik!

Találkoztam olyan gyermekkel, aki egyik nap az édesapja munkahelyén írta a leckét, másik nap a nagymamához kellett mennie suli után, amikor pedig senki nem ért rá a családból, akkor egyedül volt otthon délután. Hogy a több variáció közül melyik lépett életbe, azt az iskolai ebéd után érkező sms-ből tudta meg. 

Fontos tehát, hogy szülőként rendszersséget, állandóságot biztosítsunk gyermekünk számára! Tudnia kell, milyen keretek között mozoghat, mikor mi vár majd rá a nap során, így az energiája nem arra megy el, hogy folyamatosan újabb és újabb kihívásokhoz alkalmazkodjon.

9

Elegendő és minőségi alvás

Talán nem is kell külön magyarázatot fűznöm hozzá, mennyire fontos, hogy gyermekünk időben ágyba kerüljön. Azonban sajnos sokszor csak addig jutunk, hogy 9 óra, gyerek az ágyban – mi megtettünk mindent az időben való lefekvésért.

De sajnos ezzel még nem végeztünk! 

Az is a mi feladatunk, hogy gyermekünk nyugodt alvását biztosítsuk!

Azaz gondolskodjunk arról, ne szűrődjön be hozzá a film hangja és fényei, ne este 9 után lássunk neki porszívózni, vagy éppen hangosan telefonálni…

Egy gyermek alvása akkor elsz pihentető, ha előtte alkalma volt megbeszélni velünk a nap eseményeit, ha este, amikor ágybakerül, már nyugodt, és a napi stressztől megszabadult.

9

Megfelelő táplálék

Bár ma már egyre kevesebb az éhező gyermek, mégis sok gyermek nem jut megfelelő táplálékhoz annak ellenére, hogy tele van otthon a hűtő.

Mert a megfelelő táplálék nem a nutellás kenyér, és a cukros szénsavas üdítő. 

A megfelelő táplálékot elkészíteni idő…a zöldségekért el kell menni a piacra, meg kell őket pucolni. Az igazán tápléló leves sem a zacskóból készül, hanem nekünk kell megfőzni. Végiggondolni, hogy mi kerüljön az asztalra és az uzsonnásdobozba nem kétperces feladat, tudom. 

Mégis megéri, ha reggelivel indítod el a gyermeked az iskolába, ha az uzsonnásdobozába friss nyers zöldség és gyümülcs kerül, valamint tápláló szendvics a bolti keksz helyett….

Sokkal nagyobb eséllyel fog tudni az órákon koncentrálni, ha csomagolsz neki innivalót is, és közösen megjelölitek, melyik szünetben mennyit igyon meg belőle!

9

Konfiktusok megoldása

Talán nem is gondoslz arra, hogy gyermeked számára mennyire megterhelő, ha folyamatos kimondott vagy kimondatlan konfliktusok között él.

A családi konfliktusok nagyon megterhelik a gyerekeket, legyen az szülők közötti viszály, vagy szomszéddal, távoli családtagal lévő folyamatos veszekedés. Ha azt gondolod, ebből ő mitsem érez, akkor nagyon tévedsz! 

Törekedj a konfliktusok megoldására, illetve gyermekednek legyen alkalma arra, hogy ezekről kérdezhessen, és az ő nyelvén választ kapjon a kérdéseire!

9

Gondoskodj szabadidőről!

Furcsán hangzik? 

Amelyik gyereknek minden perce be van táblázva szakkörökkel, különórákkal, és nem marad ideje csakúgy bambulni, vagy a kanapén elterülve zenét hallgatni, annak sajnos rosszabbak az esélyei a hatékony tanulást illetően. 

Az agyunk képtelen a folyamatos munkára, ezért nagyon fontos, hogy legyen ideje kikapcsolni. Természetesen az alvás során tud leghatékonyabban regenerálódni, de a napunkban is kell hagyni olyan időszakot, amikor nem a gondolkodás dominál. Ezért fontos, hogy megtervezzük gyermekünkkel közösen a napirendjét, ügyelve arra, hogy legyen benne elegendő idő a semmittevésre, és aktív pihenésre is!

SZERETNÉL MÉG TÖBBET SEGÍTENI A GYERMEKEDNEK A HATÉKONY TANULÁSBAN?

Tanítsd meg tanulni!

Mire a kisbabából három éves totyogó lesz, tulajdonképpen magától tanul meg  járni, ugrálni, beszélni, és még rengeteg mást is!

Talán te is azt gondolod, hogy ez ugyanígy lesz majd az iskolában is. Amit a tanító néni elmagyaráz, azt tudni fogja.

De ez nem így van. A gyermekek 5-6 éves korukig az érzékszerveiken keresztül, tapasztalatok alapján tanulnak. Azonban az iskolai tananyag megfelelő elsajátításához  mindez már kevés lesz!

Az iskolás gyermeknek meg kell tanulnia tanulni – már nem elég a próba-szerencse módszert alkalmaznia. Gondolj bele, úszni is az fog ügyesebben, akinek egy oktató megtanítja a megfelelő mozgáselemeket, nem pedig az, akit bedobnak a medencébe minden előzetes tudás nélkül.

Segítsd hozzá a gyermekedet ahhoz, hogy megtanuljon tanulni!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com