fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Ebben a posztban összesen három egyszerű alapelvet hoztam, amit betartva sokat tehetsz azért, hogy a gyermeked figyelme megfelelően fejlődhessen!

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek az alapelvek nem fogják megelőzni az ADHD/ADD kialakulását, de a tünetek erősségét csökkenthetik, és pozitív hatásait akkor is érezni fogod, ha a gyermeked érintett ebben.

Lássuk sorban!

NE ZAVARD MEG!

Amikor gyermeked elmélyülten játszik, akkor éppen a figyelmét fejleszti.

Amikor nem hallja meg a hangodat, akkor a tudatos, szelektáló figyelme fejlődik: egy adott dologra fókuszál, és mi éppen kiesünk ebből.

Néha idegesítő erre gondolni…például a reggeli rohanásban ő még komótosan az utolsó falatokkal bíbelődik – figyel, koncentrál.

Vagy éppen a szobájában legózik, pedig már vacsoraidő van.

Vannak persze olyan esetek, amikor sajnos ki kell zökkenteni ebből az elmélyült figyelmi állapotból. Legjobb, ha előre szólunk neki, mikor kell abbahagynia, és ezen időpont előtt még 5-10 perccel jelezzük neki, hogy hamarosan végeznie kell.

Azonban lássuk be, nem csak ezekkel a szituációkkal van tele az életünk!

Számos más alkalommal szakítjuk félbe a figyelmi folyamatot!

Leggyakrabban azzal, hogy segíteni szeretnénk.

Látjuk, hogy le fog esni az utolsó építőelem, és gyorsan közbelépünk – ezzel azonban megzavarjuk azt a folyamatot, ami a gyermekünkben zajlik.

Kizökkentjük a belső figyelmi állapotból, megzavarunk egy folyamatot, ami nem tud végigfutni benne.

A másik jellemző helyzet, amikor tanítani akarjuk.

Például szép nyugodtan tologatja az autóit, közben figyeli a kerék forgását, mi pedig melléülünk, és elmagyarázzuk neki, hogyan működik a jelzőlámpa.

Jaj, hányszor követtem el a fenti hibákat puszta jó szándékból!

NE TERELD EL A FIGYELMÉT!

Az egyik leggyakrabban használt szülői taktika a figyelemelterelés. Ipari méretekben űzzük, aztán meg szomorúan konstatáljuk, hogy tanulás közben milyen könnyen elterelődik a gyerkőc figyelme.

Nézzük meg, milyen a tipikus figyelemelterelés!

Képzeletben egy boltban vagyunk, ahol a gyermekünk meglát egy csomag cukorkát (vagy rögtön öt csomag cukorkát – szerintem ez gyakoribb).

Szeretné, ha most rögtön megvásárolnánk neki. Mi azonban következetes szülők vagyunk, és nem, nem vásárolunk cukorkát.

Már tudjuk, hogy a “nem” szócska kimondása után a forgatókönyvben kezdetét veszi a csendes, majd fokozatosan erősödő könyörgéscunami, ami végül egy kiadós hisztiben csúcsodsodik ki.

Hát szeretnék ezt?

Naná, hogy nem!

Ezért gyorsan előkapjuk a figyelemelterelés jól bevált technikáját. Húúú, tudod mi vár téged otthon? …. – és a másodpercek törtrésze alatt beígérünk, vagy mutatunk valami sokkal jobbat, mint a cukorka!

Mert ugye minél kisebb egy gyermek, annál könnyebb elterelni a figyelmét!

A manőver sikerült, se cukorka, se hiszti! Zseniálisan megoldottuk. Akkor.

De mi történt? Egy számunkra kellemetlen szituációt nem vállaltunk fel.

Ezzel párhuzamosan egy olyan eszközt alkalmazunk, ami a későbbiekben gondot okozhat. Amikor 8 évesen a házi feladatot kell megírnia, és ebből a számára esetleg frusztráló szituációból úgy szeretne kikeveredni, ahogy azt megtanítottuk neki: eltereli a figyelmét. Inkább talál gyorsan valami érdekeset…

Persze megint értsd jól, egy-egy figyelemelterelő hadművelettől még nem lesz semmi gond a későbbiekben, de azért nem árt, ha más eszközökkel is dolgozunk szülőként…

LEGYEN CSEND (IS) KÖRÜLÖTTE!

A csend elősegíti azt a tudatállapotot, amikor egy dolgora tudunk fókuszálni. Ha mindig szól a zene, megy a híradó, zenél a mikró, csenget a mosógép, pittyeg a telefon, akkor sokkal nehezebben alakul ki egy elmélyült tudatállapot.

A csend alatt persze nem csak a hangzavart értem. Ide tartozik a vizuális csend is. A villogó fények, a túl hideg fény, a feleslegesen sok játék is mind ide tartozik.

Természetesen nem gondolom azt sem, hogy egy steril környezetben jobb lenne élni, de azt gondolom, mindannyian tudjuk, hol húzódik a határ e tekintetben.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com