fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Az elmúlt években sok-sok Mikulást vártam már gyerekekkel – hol a sajátjaimmal, hol a rám bízott ovisokkal, kisiskolásokkal.

Hatalmas öröm számukra ez az ünnep, ebből kifolyólag hatalmas adag feszültség halmozódik fel bennük. És hát, valljuk be őszintén: tudjuk jól, mi fog történni abban a csoportban, ahol jelen van 25 gyerkőc pattanásig feszült idegrendszerrel… veszekedés, konfliktus, és a többi ehhez hasonló negatív esemény.

Aztán meg ennyi volt a boldog Mikulásvárásnak…
De mégis mit tehetünk, hogy ne így történjen?

A kulcsszó: mozgásos játékok!

Íme 10 Mikulásváró játék!

Segítsünk a Mikulásnak puttonyba pakolni!

A gyerekek felsorakoznak egymás mellett. A sor egyik végéről indulnak a Mikuláscsomagok (babzsák, dió, stb), majd a sor másik végén az utolsó gyerkőc beledobja egy karikába, vagy kosárba, dobozba. A sor végén álló gyerkőc utána a sor elejére fut, és a célbadobóból csomagadogató lesz.

Hóember-mentőakció

Egy kiskanálba 2 kockacukrot teszünk egymás tetejére, ez lesz a hóember. A gyerekeknek ezt kell egyik helyről a másikra vinniük. Én úgy szoktam, hogy egy tálcára kiteszem, de már a kiskanálra is a gyerekek pakolják, majd egy másik tálcára leteszik. Lehet csapatban, sorversenyként is játszani.

Mozgással kísért versike

Az erdőben van egy ház, / mutatja a “háztetőt” /
abban lakik a Mikulás. / mutatja a fején a csúcsos sapkát /
A bajusza hófehér, / mutatja a bajuszt /
a szakálla térdig ér, / mutatja, milyen hosszú a szakálla /
a puttonya sokat ér, / mutat a vállára vagy a válla mögé/
sok ajándék belefér. /maga előtt “tartja a nehéz” puttonyt.

Mit találtál?

Textil csizmába pakolok karácsonnyal, Mikulással kapcsolatos dolgokat, vagy egyszerűen letakarom egy nagy piros takaróval. Mindenki sorban benyúlhat alá, és mielőtt kivenné, meg kell neveznie, mit fogott meg a kezével! (Toboz, gyertya, karácsonyfadísz, mézeskalács, szaloncukor stb.)

Fuss és figyelj!

A gyerekek körbe-körbe futnak (udvaron még jobb), majd 3 szót kiáltok felváltva bizonyos időközönként: gyertya, koszorú, Rudolf – nekik pedig mindegyik szóra mást kell csinálniuk.

  • Gyertya – megállni, és magasba emelni a kezeiket!
  • Koszorú – gyorsan 4-es csoportba rendeződni és körbeállni!
  • Rudolf – csikórúgásokkal hátrafelé rúgni!

Csendes , sötét éjszakában hullanak a hópelyhek,

kicsi, meleg ágyacskában alszanak a gyerekek.

Szunyókál már Apa, Anya, cicamica és Bodra,

akkor indul el útjára egy puttonyos valaki.

Nagy szakálla mellét veri, ezüstfehér a haja,

ajándék a két kezében, jóságos a mosolya.

Minden házat meglátogat, szeme csillog, ragyogó,

cukrot hullat a markából a Mikulás, jaj, de jó!

Utánozzuk a Mikulást!

Különböző jelzőket mondok, nekik pedig eszerint kell megjeleníteniük, eljátszaniuk a Mikulást. Például:

  • Látok egy lassú Mikulást!
  • Látok egy szaladós Mikulást!
  • Látok egy vidám Mikulást!
  • Látok egy törpe Mikulást!
  • Látok egy Mikulás nyuszit!

Mikulás-párok

Megszámolom, hány gyerek van, majd megfelezem a számot. Ha páratlan, az sem baj. A létszám felének megfelelő darab tárgyat szedek össze, mindenből kettőt. Tehát, ha 25 gyerek van, akkor 24 fele 12, vagyis ennyi tárgyat választok: sál, mandarin, zokni, dió, legó kocka, stb. Mindenből kettőt. A gyerekek körbeülnek, mindenki a háta mögé teszi a kezét és én adok valamit a kezükbe. A páratlan gyerek is kap, de nem tudja, hogy neki nem lesz párja. A többiek ugye csupa olyan dolgot kapnak, amiből kettő van. Adott jelre mindenki keresni kezdi a párját: a sálas gyerek a másik sálasat, a mandarinos azt, akinél a másik mandarin van stb. Lehet nyertest hirdetni (az az 5 pár, akik leghamarabb egymásra találnak), de nem muszáj, élvezik enélkül is! Természetesen a páratlan gyerkőc számára csak a végén derül ki, hogy ő hiába keresett párt…

Cipő-pakoló

A cipőket sorba rakjuk, és minden gyerek kap X babzsákot, diót, vagy vattapamacsot, vagy bármit, ami belefér a cipőkbe. A cipők mellett elhaladva kell a nála lévő dolgokat beletenni. Például 10 cipőt teszünk ki és minden gyerek 10 diót kap. Minden egyes cipőbe kerüljön dió! Lehet csak simán sétálni, de választhatunk nehezebb mozgásformákat is, mint fél lábon ugrálás, pókjárás stb. Sok gyereknél a cipőket persze időnként üríteni kell.

Hókotró

Néhány hétig jó, ha gyűjtögetjük a papírszemetet ehhez a játékhoz. Ilyenkor galacsint gyúrunk belőlük, és szétszórjuk a szobában vagy hosszú folyosón. Kinevezünk egy célt, pl. egy kisasztalt, és az alá kell söpörni a “havat”, hogy a Mikulás be tudjon jönni!

Diórabló

Kétszemélyes játék. Két gyerek ül egymással szembe, mindkettő előtt van 12 db dió. Dobókockával dobnak felváltva. Ahányat dobnak, annyi diót kell elvenniük a másiktól. Akinek elfogy, az a vesztes.

Dió – toboz – mogyoró

Kitalálok 3 szót, ezt mondogatjuk egymás után sorban. A három szó például: dió, toboz, mogyoró. Körben ülünk, első gyerek mondja dió, második toboz, harmadik mogyoró. A negyedik megint azt mondja, dió, és így tovább. Ha ez már jól megy, akkor fogok egy babzsákot, és ezt dobom a gyerekeknek. Csak az a gyerek mondja a szót, akinek dobtam a babzsákot. Tudnia kell, melyik szó következik!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com