Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A gyermekek játékos fejlesztése akkor a leghatékonyabb, ha átszövi a mindennapokat is. Észrevétlenül előkerül nap mint nap, természetesen az ünnepek alkalmával is. Ebből a sorból nem maradhat ki Szent Márton ünnepe sem 🙂

A legenda szerint Szent Márton a mai Szombathely városában született 316-ban vagy 317-ben egy római elöljáró fiaként.

Amikor felnőtt, a római császár katonájaként szolgált. A legenda szerint franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak.

Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.

Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni.

A legenda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől  a ludak óljába bújt.

A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét.

Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

November 11-e a naptárban a téli időszak kezdő napja: megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.

A rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.)

A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyeta lúd római neve “avis Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúdlakomák római szokásától.

A reformáció korában is folytatódott a hagyomány: a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor.

Csupa olyan ötlettel készültem Márton napjára, amit egyszerűen meg tudsz valósítani, sőt, a gyerekekkel közösen készíthető!

A fent bemutatott játékokhoz, kézműves ötletekhez készült sablont már elküldtem a hírlevélben. 

Ha feliratkozol, újabb letölthető játékokkal várlak!

Skillo levelek

Optin - Hírlevel

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.