fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Április 24 Szent György ünnepe. Szent György katona és keresztény vértanú volt. A legenda szerint megölt egy sárkányt, ezért szép páncélozott lovon ülő és dárdájával sárkányt ölő ifjúnak szokás ábrázolni. Mivel a lovagok is védőszentjükként tisztelték, nem volt kérdés, hogy a Rendőrség napját az ő ünnepére teszik.

Ebből az alkalomból hoztam most 3+1 kézműves ötletet nektek, és 3 további játékot, mely a beszédészlelést, figyelmi funkciókat és a mozgáskoordinációt fejleszti.

Logopédiai foglalkozásokon kiváló bemelegítő gyakorlatok, illetve írás-olvasás órákon alkalmasak az osztály átmozgatására, így utána hatékonyabban folytatódhat a közös munka.

Nézzük elsőként a kézműves ötleteket!

  • A rendőrautó egyszerűen elkészíthető, csupán a gyerekek körberajzolt tenyere kell hozzá, melyen az ujjakra rendőröket rajzolunk, illetve a félbevágott papírtányérból alakítjuk ki a rendőrautót.
  • A rendőrbábok készülhetnek spatulára erősítve, mi csak színes kartonokra rajzoltuk az arcokat hozzá.
  • A toalett papírgurigák segítségével is elkészíthetjük – mi rendőrkutyát is alkottunk. Voltak, akik állították, hogy rendőrcicák is léteznek….
  • Ujjnyomda segítségével mini figurák is készülhetnek. A gyerkőc kétféle festékbe nyomja az ujját, majd ezzel a papíron is nyomot hagy. Ha már iskolás, berajzolja a körvonalakat, és az arcot. Kisebbeknél ez a felnőtt feladata lesz.

 

Jöjjenek a mozgásos fejlesztő játékok is!

Ezekkel kapcsolatban semmi extra ötletre nem kell gondolnod, mindegyik megvalósítható eszközök nélkül, semmi sem kell hozzá, csak te és a lelkes gyerekek!

1. Találj ki 3 szót, ami a rendőrséggel kapcsolatos, pl: rendőr, nyomozó, sziréna

Állapodjatok meg, melyikhez milyen mozdulat tartozik!

Rendőr – feltartja a kezét, mint amikor a forgalmat irányítja

Nyomozó – képzeletbeli nagyítót tart a kezében, és a földön található nyomokat vizsgálva előre hajol

Sziréna – fejünk felett körözünk a kezünkkel

Természetesen bármi mást kitalálhattok! Már az is fejleszti a gyerekek fantáziáját, kreativitását, amíg ezekkel ötleteltek.

Utána meg kell jegyezni a 3 szóhoz rendelt mozdulatokat – fejlődik az emlékezet.

Majd sorolod a szavakat egymás után, a gyerekek pedig a megfelelő mozdulatokat mutatják.

Nagyobbakkal lehet zálogosat játszani, aki elrontja zálogot ad. Kisebbekkel ezt nem ajánlom.

2. Egyforma? Nem egyforma? 

Első lépésben gyűjts szavakat, amelyek kapcsolatosak a rendőrséggel: rendőr, sziréna, kutya, rabló, bilincs, stb. Majd keress ezekre rímelő szavakat: kendő, hiéna, ruha, ajtó, hajó, kilincs, stb.

Majd mondd párokban ezeket: rendőr-kendő, sziréna-hiéna, rabló-ajtó, rabló-hajó, stb. A gyerekeknek meg kell mondaniuk, hogy egyforma vagy nem egyforma a két szó, amit hallottak. Természetesen mondj olyan párokat is, amelyek egyformák: rendőr-rendőr

Mozgásossá alakítható, és egyben nehezíthető is a játék, ha az egyforma pároknál bal lábon, a különböző pároknál jobb lábon kell állni.

3. Szónyomozó

Az előző játékokhoz már gyűjtöttél rendőrséggel kapcsolatos szavakat, most ezeket használjuk újra. 

A szavakat mond szótagolva, hangokra bontva, esetleg csak a magánhangzóit, ejtsd ki, vagy éppen csak az elejét, vagy csak a végét ejtsd ki!

Ki találja ki, melyik szóra gondoltál?

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com