fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Kevés olyan ember van a földön, aki ne ismerné a LEGO nevet.

A LEGO-ét, amely régóta egybeforrt a szabad játék és a kreatív építés fogalmával. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek az egyszerű műanyag kockák ennél sokkal többre is képesek: kiváló motiváló és fejlesztő eszközök lehetnek szocio-kommunikációs nehézségekkel küzdő gyerekek számára és mindenki másnak is, aki meg szeretne felelni a 21. század megkerülhetetlen társadalmi kihívásainak.

A LEGO alapú tanulás és tanítás koncepciójának megteremtője Daniel B. LeGoff amerikai neuropszichológus, aki 2004-ben dolgozta ki a LEGO Terápia (LEGO Therapy) módszerét. LeGoff kutatásai során azt tapasztalta hogy az autizmussal élő gyerekek sokkal több alkalommal lépnek interakcióba egymással, ha LEGO-val játszottak.

Mivel az ő fejlesztésük során a szociális képességek kiemelten fontosak, ezért LeGoff azon kezdett el dolgozni, miként állíthatná a LEGO-t a fejlesztés szolgálatába!

Bár a módszer első körben és elsősorban a fent említett hátrányokkal élő és autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekekre fókuszált, a szakemberek idővel rájöttek, hogy ép fejlődésű gyerekek esetében is nagyon jól használható olyan kompetenciák fejlesztésében, amelyeknek döntő szerep jut a 21. században.

Biztos vagyok benne, hogy te is gondolkodtál már azon, vajon milyen készségekre lesz szükségük a gyermekeidnek, amelyekkel sikerrel vehetik majd az akadályokat a munka világában.

A gyerekeink közeli és távolabbi jövőjével foglalkozó tanulmányok többsége

 • az együttműködést,
 • a kommunikációt,
 • a problémamegoldást
 • és a szociális kompetenciákat

emeli ki, mint olyan tulajdonságokat, amelyek a legfontosabb szerephez jutnak majd a felnövekvő generációk életében.

A LEGO Terápia a szociális nehézségekkel küzdő gyerekek célzott terápiás fejlesztésén túl ezeknek az általános készségeknek a fejlesztésére is fókuszál a játékon keresztül.

A módszer alapvető célja ugyanis az

 • adekvát szociális kapcsolatok
 • és a közös figyelmi viselkedés támogatása,
 • a verbális utasítások meghallgatása és
  követése,
 • a hatékony közös munkát segítő szabályok betartása,
 • az agresszivitásmentes viselkedés,
 • a másik szempontjának megértése,
 • valamint a kritika megfogalmazására és elfogadására

való készségek fejlesztése.

Daniel LeGoff módszere terápiaként meghatározott keretek és körülmények között működik, ahol nem csak a helyszínnek és az alkalmazott eszközöknek van nagy jelentőségük, hanem a gyerekek által megszemélyesített szerepeknek és szereplőknek is.

A fejlesztési alkalmak során négy különböző szerepet különböztetnek meg a szakemberek. Ezek a meghatározott szabályok és szerepkörök szerint működő szerepek körbejárnak a csoportban részt vevő gyerekek között, hogy mindegyikük megtapasztalhassa az adott feladatkör különböző aspektusait és jellemvonásait.

 

  Alkatrészellátó (Supplier) – válogat az   elemek között, biztosítja a csoport   számára a megfelelő méretű, színű,   formájú LEGO kat.

  Építő (Builder) – összeilleszti az elemeket,  alkot.

  Mérnök (Engineer) – megrendeli a  tulajdonságai alapján megfelelő elemeket,  felügyeli,
 hogy terv szerint haladjon az építés.

  Segítő/Irányító (Director) – biztosítja a  csoport tagjai között a gördülékeny  kommunikációt és a hatékony közös  munkát.

 

A fentieket olvasva sokan úgy gondolhatják, hogy a LEGO Terápia csak szakemberek segítségével követhető módszer, amelyet csak bizonyos helyeken, csak bizonyos körülmények között lehet alkalmazni.

Részben így van, mert előre kitűzött terápiás célokkal csak ez az út vezethet eredményre.
De ha a gyerekeink jövőjét befolyásoló kompetenciák fejlesztésére gondolunk, akkor a koncepció maga akár otthon, akár az iskolákban is könnyedén elsajátítható és megvalósítható, hiszen elég hozzá egy doboz LEGO, néhány gyerek és egy segítő felnőtt, aki ismeri a módszer alapjait, amelyekre támaszkodva irányítani és terelni tudja a folyamatot.

Így aztán rajta! Vegyétek elő a LEGO-s dobozt, induljon a játék!

Ehhez egy letölthető, nyomtatható segítséget is hoztam, melyet a hírlevélre feliratkozva tudsz letölteni!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com