fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A gyerekek számára a farsang az év egyik legvidámabb eseménye, csupa móka, kacagás.

De tudtad, hogy vannak gyerkőcök, akik számára mindez rémálom? A túlérzékenyek és az introvertáltak szeretnének inkább mindebből kimaradni. 

Hogyan ismerheted fel gyermekeden a túlérzékenység jeleit, és mit tegyél ilyen esetben?

Olvass tovább!

Mi az a hiperszenzitivitás?

A jelenséget több néven is ismerjük: hiperérzékenység, szuperérzékenység, ingerfeldolgozási érzékenység, HSP, illetve sokan az ilyen típusú embereket nevezik introvertáltnak. (Ez utóbbi téves, de erről majd később).

Ez azt jelenti, hogy az adott ember „a többségnél érzékenyebben reagál a külső ingerekre. Ezt az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyarázzák. Az elmélet szerint nem az érzékelés ingerküszöbe alacsonyabb, hanem az idegrendszer részletesebben szelektálja meg a beérkező információkat. Ez könnyen az érzékek túltelítődéséhez vezethet.” (Wikipédia)

A farsang egy tipikusan olyan esemény, ami telis-tele van ingerekkel: hangos zene, sok, zsivajgó gyerek, izgalmas jelmezek, látványos dekoráció…

Még a teljesen átlagos gyerekek is elfáradnak a nap végére, a hiperérzékeny gyerekek számára viszont már pár perc is kimerítő lehet. Mindezt tetézi, hogy a HSP emberek általában túlhallásban is érintettek, sokkal intenzívebbek számukra a hangok.

Képzeld el, milyen lenne órákon keresztül egy bömbölő hangszóró mellett ücsörögni, miközben közvetlenül az arcod előtt villóznak a reflektorok, és nagyjából képet kapsz arról, mennyire fárasztó lehet a hiperérzékenység.

Nem véletlen, hogy a HSP emberek jobban szeretnek távol maradni az ilyen rendezvényekről – ezért sokan az introvertáltakkal azonosítják őket, pedig az esetek 30%-ban kifejezetten extrovertált emberekről van szó.

Honnan ismerheted fel, hogy a gyerkőcöd hiperérzékeny?

Ha „csak“ arról van szó, hogy a gyerkőc nem akar részt venni a közösségi életben, elég nehéz lehet megkülönböztetni a hiperszenzitivitást a nyűgösségtől vagy hisztitől.

Különösen azért, mert a HSP gyerekek sem egyformák: van, aki ingerült lesz, esetleg túlpörög, kezelhetetlenné válik, vagy épp ellenkezőleg, elfárad és leül inkább egy csendes sarokba.

Ha a fentiek valamelyike rendszeresen előfordul, és arra gyanakszol, hogy a gyermeked érintett a kérdésben, akkor érdemes szakemberhez fordulni – létezik, egy egyszerű, 27 kérdésből álló teszt, amivel könnyen ki lehet deríteni az igazságot.

Fontos azonban leszögezni, hogy a hiperszenzitivitás NEM egy fogyatékosság vagy hendikep, ennek a tulajdonságnak kifejezett előnyei is vannak:

gazgadabb belső világ

gyakoribb a művészi hajlam

nyitottabban tudják megélni az érzelmeiket

könnyebben felismerik a beszélgetőpartnereik érzelmeit, akár egészen finom változásokat is azonnal elcsípnek

Ezért az élet bizonyos területein a hiperszenzitivitás előny is lehet.

Mit tegyél, ha szuperérzékeny a gyermeked?

Az első és legfontosabb, hogy ne erőltess semmit! Ha nem akar elmenni a farsangi buliba, nem akar részt venni a hangos, nyüzsgő dolgokban, akkor nem az a megoldás, hogy „na menj, játssz a többiekkel, ne nyafogj!“ Emlékezz vissza a hangszórós-reflektoros példára: te is nyűgös lennél a helyében, ugye?

Ugyanakkor az is fontos, hogy ne is vonja ki teljesen magát a gyerkőc mindenből. Érdemes úgy megszervezni a közösségi tevékenységeket, hogy legyen valahol egy csendes sarok, vagy akár szoba, ahol félrevonulhat, ha túl sok neki az inger. Ilyenkor jó, ha van mellette valaki, akiben megbízik, de nem kell vele semmit csinálni, még beszélgetni sem: hagyni kell lenyugodni, és feldolgozni a dolgokat.

Végül, de nem utolsósorban a hiperérzékenységgel érdemes foglalkozni: ezért készítettem el ezeket a lufis lapokat, játékokat, amelyek segítenek abban, hogy a hiperérzékeny gyerekek is átéljék a farsangi mulatságot, de mégis egy csendesebb, nyugodtabb környezetben maradhassanak eközben.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com