Ebben a posztban azt szeretném megmutatni, hogyan tudod otthoni körülmények között, játékos keretekben maradva fejleszteni a gyermeked képességeit.

Szakemberként sokszor ér az a kritika, miszerint a szabad játék a legfontosabb az óvodás gyermekek számára, és ez szöges ellentétben áll a fejlesztéssel.

Nekem erről más a véleményem.  Fontosnak tartom a szabad játékot, de éppolyan fontosnak tartom azt is, hogy irányított formában is foglalkozzunk a gyermekeinkkel!

Az irányított játék esetében is fontos szempont, hogy figyelembe vegye a gyerkőc érdeklődését.

Évekkel ezelőtt volt egy olyan kis tanítványom, akit SEMMI, de SEMMI más nem érdekelt eleinte, mint a járművek. Hiába mutattam neki a kiskutya képét, és próbáltam rávenni arra, hogy mutassa meg, hogyan ugat a kutya, egyszerűen nem sikerült. Ha azonban játékból autóba ültünk, és elgurultunk egy farmra, ahol mellesleg élt elt kutya is…onnantól már működött a dolog.

A posztban bemutatott játéknak is volt egy célja: azt szerettem volna elérni, hogy Csongi minél többször ejtse ki a “k” hangot.  

Mire lesz szükséged a játékokhoz?

9

Egy nagyobb műanyag doboz – nekem van egy IKEÁS dobozom ezekhez a játékokhoz. Jó lehet egy kartondoboz is, csak ragaszd le az alját!

9

Két kisebb tálka, amibe a gyerekek a kavicsokat gyűjtik.

9

Tiszta homokra – barkácsáruházakban 25 kg 1500 Ft körül van. Ezzel a mennyiséggel sokáig boldoggá teheted a gyermeked 🙂

9

Kisebb kavicsok – én kétfélét használtam, mert így a két gyerkőc számára külön feladatot tudtam adni. Egyikük a fehér kavicsot, másikuk a szürkéket válogatta. (figyelem, vizuális differenciálás)

9

Két munkagép – ennek hiányában jó a sima kanál, csipesz is.

A gyerekek számára különleges élmény volt a nappaliban homokozni, nem kellett külön felkelteni az érdeklődésüket.

Egész tiszta maradt minden, szerencsére a homok amúgy is egyszerűen feltakarítható, érdemes ebben a gyerekek segítségét igénybe venni!

Mi a következő lépés a játékban?

Érdemes hagyni, hogy a gyerekek diktálják a tempót. Nálunk telepakolták kaviccsal a két kis tálat, aztán kiöntötték, hogy újra kezdhessék a munkát…

Észre fogjuk vennni, amikor már nem olyan érdekes…

Akkor elővettem a kis kártyákat, melyeken munkagépek képei vannak. Megbeszéltük, melyiknek mi a neve, melyik irányba halad, szétválogattuk őket eszerint.

Megkerestük, nekünk milyen munkagépeink vannak a kisautók között – jelzem, nagy hiányosságaink vannak, csak dömper és markoló volt…lánctalpas egy se…

Csak most jön az, amiért az egész játékot kitaláltam. 

Készítettem játéklapokat 1-10-ig – ezeken mind egy munkagép látható, és kavicsokat, köveket kell a lapra pakolni. Éppen annyit, amennyit a ráírt számok mutatnak. 

Miközben pakoljuk, számolunk:

egy kő, két kő, három kő, négy kő…és ezt minden lapon…hányszor is ejtjük ki közben a “k” hangot? 

55-ször, ha jól számolom. Így lesz automatikus a hang használata.

A MUNKAGÉPEK JÁTÉKCSOMAGOT KORÁBBAN MÁR ELKÜLDTEM A HÍRLEVÉLBEN. SAJNOS ÚJRA MÁR NEM TUDOM ELKÜLDENI.

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes játékot, sablont küldök neked! 

MIT TEHETEK, HA MÉGIS SZERETNÉM MEGKAPNI A MUNKAGÉPES JÁTÉKCSOMAGOT?

A munkagép játékcsomagot a kiküldés dátuma után már csak a Skillo Klubban találod meg. Katt a gombra, nézd meg, hogyan csatlakozhatsz!

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás