Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Nemrég beszélgettem egy édesanyával, akinek a legkisebb gyermeke éppen a középső csoportot kezdi. Elmesélte, hogy ma még sok dolga van, többek között be kell szereznie egy fejlesztő munkafüzetet, amit az óvónők kértek a középső csoportban. Nem akartam hinni a fülemnek!

Munkafüzet középső csoportban? 

Azóta azonban több szülő is megerősítette, hogy náluk is így történik, középsőcsoportban már munkafüzetben „dolgoznak” az ovisok. Ezt a gyakorlatot kifejezetten károsnak tartom.

Mindig elszomorodok, amikor meglátom az elsős munkafüzeteket. Mert persze, értem én, hogy szükséges rossz, de sajnálom, hogy ritkán jelenik meg mellette a játék, a mozgás, a multiszenzoros tanulás. Azt hiszem, az arányok borultak fel egy kicsit. Még első osztályban is játékosan kellene tanítani, hogy sok-sok tapasztalatot szerezhessenek a gyerekek a világ dolgaival kapcsolatban….hát még az oviban!

De mégis, hogyan kellene „tanulni” a középső csoportban? Nos biciklizni biciklin ülve, úszni a vízben lubickolva, számolni pedig a munkafüzetből? Semmiképpen sem!

ÉRZÉKELŐDOBOZOK, AVAGY ÍGY TANULNAK AZ ÓVODÁSOK!

Mivel az óvodás korú gyerekek az egész testükkel, érzékszerveiken keresztül tanulnak, ezért egészen biztos, hogy a munkafüzetek nem ennek a korosztálynak készültek.

Sokkal inkább olyan eszközöket kell biztosítanunk számukra, melyek lehetővé teszik a keresztcsatornák fejlődését, a mozgást, az érzékelési funkciók bekapcsolását: mint a tapintás, hallás, szaglás, látás.

Engedjük őket felfedezni, kísérletezni, kreatívan hozzáállni a dolgokhoz. Egy munkafüzetes feladatnak legtöbbször egy jó megoldása van, és ez nem tágítja, hanem ellenkezőleg, beszűkíti a gondolkodást!

MILYEN JÁTÉKOKAT JÁTSZHATUNK ÉRZÉKELŐDOBOZOKKAL?

9

Hát először is, csak a kreativitásod szabhat határokat ennek, de azért hoztam néhány kézenfekvő, azonnal használható ötletet! 

Válogatós játékok: válogasd ki a megadott tárgyakat a dobozból! Válogasd ki kanállal/csipesszel! Válogasd ki csukott szemmel! Válogasd ki az 5 legnagyobbat! Válogasd ki az 5 legkisebbet!

9

Számolós játékok: számold meg, miből hányat látsz, melyikből van több/kevesebb, esetleg mennyivel van több/kevesebb?

9

Anyanyelvi játékok: mi minden van a dobozban?, milyen hanggal kezdődik a neve, milyen hangot hallasz a szó végén, hány szótagból áll az adott szó?, fejezd ki más szóval, mondj vele egy mondatot!

NÉZD MEG A VIDEÓT, MELYBEN MEGMUTATOM, HOGYAN KÉSZÍTEHSZ EGYSZERŰEN ÉRZÉKELŐDOBOZT (IKEA HACK!)

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com