Amikor egy gyermekkel a beszéd beindulásán dolgozunk, nem a beszéddel kezdjük a közös munkát!

Van ugyanis 5+1 dolog, ami nélkül szinte biztos, hogy nem fog elindulni a gyermek beszéde – ami akár a teljes beszédfejlődés elmaradását is okozhatja. Nézzük, mi ez az 5+1 mérföldkő és mikor alakul ki, ha a fejlődésmenettel nincs probléma!

A legtöbb gyermek szülei a gyermek 2 éves kora körül fordul logopédushoz, mert a gyermekének nincs meg az 50 szavas szókincse. Ma ez az általánosan elfogadott életkor.

Azonban ezt megelőzően nagyjából 18 hónapos kortól már alakulnak azok a folyamatok, melyek talaján a beszéd kialakul.

Így amikor egy gyermek 2 évesen hozzám kerül, első dolgom ezt az 5+1 dolgot feltérképezni.

A BESZÉDFEJLŐDÉS ELMARADÁSA – ÍME AZ ÉN 5+1 TANÁCSOM!

1. Szemkontaktus

Ha a gyermeked nem veszi fel veled a szemkontaktust, azaz nem keresi a tekintetedet, amikor valamit szeretne tőled, akkor ne várd meg, míg 2 éves lesz, sokkal előbb keress szakembert!

2. Gesztusok

A gyerekek sokkal előbb megértik a mozdulatainkat, mint a szavainkat. És sokkal előbb használják is ezeket a kommunikáció során. Biztos megvan, amikor sétál melletted, fogja a kezed, majd egyszer csak befordul, eléd áll, és felemeli a két kezét. Azt akarja mondani, hogy “Vegyél fel!”. Mondani még nem tudja, de pontosan kifejezi a testével. Ez már kommunikáció a javából, csak még nem beszéddel!

3. Hangok

Mielőtt gyermekünk beszélni kezd, már tudja utánozni a kiskutya ugatását, az autó berregését, és persze felfigyel a környezet hangjaira: amikor valaki becsenget hozzánk, akkor pontosan tudja, hogy most az ajtóhoz kell menni, mert valaki jött hozzánk.

4. Funkcionális játék

A gyermekünk játéka nagyon sokat elárul arról, hol is áll a beszéd folyamatában. Ha például egy kisfiú nem tologatja az autót, hanem felfordítva csak a kerekét forgatja, akkor ez azt jelenti, hogy a játéka még nincs a megfelelő szinten.

5. Szociális interakciók

Ez az ötödik dolog, ami megágyaz a beszédnek!

Szociális interakciónak azt nevezzük, amikor a saját viselkedésüket a másik viselkedéséhez igazodva alakítjuk.

Na ez így talán nagyon tudományos, de ugye ez alatt nagyon sokféle dolgot értünk, ezért mondok példákat. Ha például sorba ülteted a plüssállatokat, és elkezded őket megetetni, akkor azt várhatod, hogy a másfél-kétéves gyermeked odamegy hozzád, és ő is elkezdi etetni a plüssöket. Vagy ha a gyermekednek gurítod a labdát, akkor ő visszagurítja, ha kéred.

5+1. A beszéd megértése

Tapasztalatom szerint sok szülő félreérti ezt a mérföldkövet. Itt ugyanis arról van szó, hogy semmiféle gesztussal, hanglejtéssel, de még a szememmel sem utalhatok arra, amit kérek tőle.

Ha azt mondom, hogy “Hozd ide a labdát!”, miközben éppen labdát gurigattunk egymásnak, és még rá is mutatok, hogy ott van a sarokban, majd tartom a kezem a labdának, akkor ezt szavak nélkül is értette volna a gyermekünk.

A fenti 5+1 mérföldkő nagyjából másfél éves korban már biztosan kialakul. Ezekre fog majd ráépülni a beszéd.

Segítségre lenne szükséged vagy elakadtál a témában?

Ha bővebben érdekel a beszéd fejlődése, illetve szeretnéd elkerülni a beszédfejlődés elmaradását, akkor a Skillo klubban találsz ezzel kapcsolatban egy részletes videóanyagot. Nem mindig van szükség nagy és komoly fejlesztőmunkára, sok esetben elég csak megtalálni a jó irányt, illetve hasznos, ha tudunk megfelelő szakembertől kérdezni. A Skillo klubban végigmegyünk a születés első pillanatától kezdve egészen 6 éves korig a beszédfejlődés állomásain.

HASZNOS VOLT SZÁMODRA EZ A BLOGCIKK?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes játékot, sablont, tudásanyagot küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás