fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Ebben a posztban kifejezetten a hiperaktivitás-figyelemzavar szindrómára fókuszálok.

Ezt azért fontos leszögezni, mert a figyelem zavarait okozhatják betegségek, (pl. epilepszia) vagy lelki problémák (szülők válása), és a túl könnyű, vagy túl nehéz feladatok, melyek nem motiválják a gyerekeket a feladatok megoldására. Ezek azonban más jellegű hozzáállást kívánnak, mint amiről írni szeretnék.

Van egy fiam, aki figyelemzavarral küzd – ezt a küzdelmet igyekszem minimalizálni az életében, és jelentem, egész jól boldogulunk.

Összeszedtem 5 egyszerű és könnyen megvalósítható ötletet, ami neked is segíthet, ha a gyermeked figyelemzavaros.

Először a tanulással kapcsolatos dolgokról írok, tapasztalatom szerint a legnagyobb problémát az iskolai tanulás jelenti.

5 egyszerűen megvalósítható ötlet, melyek segítségével hatékonyan segíthetsz gyermekednek!

Engedd, hogy matasson, legózzon, zenét hallgasson, tanulás közben!

A figyelemzavaros gyerek sokkal könnyebben tanul, ha eközben bármit csinálhat – bármit, azaz rajzolhat, zenét hallgathat, biciklizhet…tehát tényleg bármit, ami elterelheti a figyelmét!

Miért is?

Nézzük meg, a két agyfélteke működését!

Ezekért felelős a jobb agyfélteke: érzés, élmény, közvetlen tapasztalás, spontaneitás, intuíció, kapcsolatok, itt és most élménye, stb

Ezekért felelős a bal agyfélteke – gondolkodás, célok, tervezés, strukturálás, számolás, stratégia, stb

Mi történik, ha a figyelemzavaros gyermek zenét hallgat, radírral matat?

Működésbe hozza a jobb agyféltekét, egyben leköti és kiiktatja ezt, így a tanuláshoz szükséges bal agyfélteke könnyebben tud dolgozni!

Ezért engedd meg neki, hogy lekösse a jobb agyféltekét, amíg tanul! Tudom, a suliban nem megoldható, hogy zenét hallgasson matek órán, de otthon igen!

A suliban nem megoldható, hogy egyensúlyozó tölcsérben olvasson, de otthon igen! Engedd meg neki!

2. A tananyagot ragaszd ki a hűtőre, a wc-be, az asztala fölé a parafatáblára, és ahová csak tudod!

A figyelemzavarral küzdő gyermeknek van még egy fontos tulajdonsága, aminek sok hátránya, de egy nagy előnye is van! Ezt ne hagyjuk kihasználatlanul!

A figyelemzavaros gyerekek lényegében mindenre tudnak figyelni, amire NEM KELL figyelni.

Iszonyatosan bosszantó, ugye? Magyarázod neki a szorzótáblát, ő pedig a falon lévő poszterről tanulja meg a mondatfajtákat….!

Álljunk meg egy pillanatra – hogyan lehetne ezt előnyre fordítani? Tedd a falra, amit szeretnél megtanítani neki!

Természetesen nem lehet mindent kiragasztani, de vannak dolgok, amelyeket igen! Melyek ezek?

  • szorzótábla
  • szabályok
  • meghatározások
  • évszámok
  • angol szavak
  • megtanulandó versek

Nálunk nagyon beváltak a tányéralátétek és az okos könyvjelzők is!

3. Vedd fel vele a szemkontaktust!

A figyelemzavaros gyereknek nem tudsz csak úgy odaszólni, hogy menjen zuhanyozni, mert egyszerűen nem jut el a füléig a hangod – ez valami különleges fizikai szabály, amiről Newton és a többiek is elfeledkeztek, de már nem hibáztatom őket. Ez van, elfogadtam, és pár hónap alatt megszoktam, hogy a szemébe nézek, és így beszélek hozzá.

Így tökéletesen tudunk kommunikálni, egyébként pedig sokkal emberibb is a viszonyunk, elvégre ez lenne a normális, csak hát a rohanó életmód elvette tőlünk….

4. Csak röviden!

  • Figyelj rá, hogy röviden mondd el neki, ha szeretnél tőle valamit!
  • Figyelj rá, hogy rövid feladatai legyenek, utána rövid szünet, majd jöhet újra a következő rövid feladat!
  • A házi feladatot bonts több részre! Ha alsós még, akkor egyszerre 10 percig dolgozzon, utána fusson egy kört a ház körül, vagy simogassa meg a kutyát, és utána folytassa a munkát! Hétről hétre emeld a munkával töltött időd, egészen 20 percig. Felsőben már simán tud koncentrálni 30 percig is, sőt, a fiam egy órát is tud már tanulni egyszerre! De ne légy türelmetlen, ezt fokozatosan tudod csak elérni!
  • Figyelj rá, hogy mindig rövid fejezetekből álló könyvet adj neki, amit önálló olvasásra! Tapasztalatom szerint erre a legalkalmasabbak a gyerekek számára íródott tudományos könyvek, ezekben sok a csupán 5-10 soros “fejezet”, amit el tudnak olvasni, meg tudnak érteni.

5. Mozgásterápia és sport

A figyelem fejlesztése a mozgáson keresztül valósítható meg hatékonyan. Ezért feltétlenül keressünk egy mozgásterapeutát, aki segít ebben! Ezen felül használjunk ki minden olyan lehetőséget, ami az egyensúlyrendszert dolgoztatja, tehát: bicikli, hinta, korcsolya, stb

Ahogy a gyermekünk egyre nagyobb lesz, és lassan kinő a mozgásterápiák adta lehetőségekből, feltétlenül keressünk számára sportolási lehetőséget!

Ajánlom a kajakot, kenut, úszást, korcsolyát, és a párbajtőrt – ezek a sportok olyan transzferhatással bírnak, melyek különösen előnyösek a figyelemzavaros gyermekek számára.

.

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com